Μπαράζ πυρκαγιών στην Ηλεία – Ευτυχώς δεν πήραν διαστάσεις (PHOTOS-VIDEO)

«Κάθε αρχή και δύσκολη» λέει το γνωστό σε όλους λαϊκό ρητό και όπως φάνηκε έγινε αντιληπτό με το χειρότερο τρόπο για τις πυροσβεστικές υπηρεσίες της Ηλείας, οι οποίες χθες έδωσαν σκληρή μάχη μέχρι τις βραδινές ώρες προκειμένου να κατασβέσουν τα συνεχόμενα μέτωπα που ξεσπούσαν διάσπαρτα στην Ηλεία.

Τα πολλά και σχεδόν παράλληλα μέτωπα δοκίμασαν για ακόμα μια φορά την ετοιμότητα των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ηλείας, για τις οποίες όπως φάνηκε προμηνύεται ένα δύσκολο καλοκαίρι μιας και οι πρώτες δύσκολες πυρκαγιές ξεκίνησαν αρκετά πριν την αντιπυρική περίοδο. Τα πύρινα μέτωπα ξεπέρασαν τα 10, με αυτά στο Κρυονέρι Αμαλιάδας, στο Λάσδικα Αρχαίας Ολυμπίας, στο Κολίρι Πύργου και στην Παλαιά Σκιλλουντία Κρέστενας να κρίνονται ως τα πλέον σοβαρότερα της ημέρας.

Παρουσίες

Το παρόν στα περισσότερα μέτωπα έδωσαν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας, Ιονίου και Πελοποννήσου Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Αρχιπύραρχος Νίκος Ρουμελιώτης και ο διοικητής Π.Υ. Ηλείας Πύραρχος Βασίλης Σολδάτος, όπου σε συνεργασία με τους διοικητές των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των εκάστοτε περιοχών κατάφεραν να ελέγξουν πλήρως όλα τα πύρινα μέτωπα δίχως πρόβλημα.

Αυτόφορα και
κινητοποιήσεις δυνάμεων

Ο κ. Πετρούτσος στάθηκε ιδιαίτερα στην εγρήγορση που επέδειξαν οι υπηρεσίες, καθώς όχι μόνο πέτυχαν να κατασβέσουν κάθε μέτωπο που κλήθηκαν, αλλά πραγματοποίησαν και 3 συλλήψεις με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Όσον αφορά τις δυνάμεις που έδωσαν το παρόν στις πυρκαγιές, υπήρξε κινητοποίηση περίπου 45 οχημάτων από όλη τη Δυτική Ελλάδα, καθώς και τέσσερις ομάδες πεζοπόρου.

Ζήτησαν προσοχή οι φορείς

Όσον αφορά τα πύρινα μέτωπα, ο κ. Πετρούτσος αναφέρθηκε στον αριθμό των μετώπων που ξεπέρασαν συνολικά τα 10 εντός της ημέρας και στη βασική αιτία των περισσότερων εξ αυτών που ήταν οι καύσεις λιόκλαρων από τους αγρότες. Ωστόσο, μιλώντας αποκλειστικά στην εφημ. «Πατρίς» θέλησε να δώσει ουσιαστικό μήνυμα προς όλους τους πολίτες να μην καίνε οτιδήποτε τις ημέρες που οι άνεμοι πνέουν ισχυροί στην περιφέρεια. Όσον αφορά τις κυρώσεις στα άτομα που συνελήφθησαν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, αναμένεται να υπάρχει συνεννόηση με τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηλείας και ότι οδηγία ληφθεί θα ακολουθηθεί πιστά.

Από την πλευρά του, ο κ. Σολδάτος εστίασε στην δύσκολη έναρξη της θητείας του με συνεχόμενα πύρινα μέτωπα σε αρκετά μέρη του νομού, αλλά και στην έγκαιρη επέμβαση των δυνάμεων της υπηρεσίας που οδήγησε στην κατάσβεσή τους. Δήλωσε πως οι υπηρεσίες είναι ετοιμοπόλεμες, ενώ με το πρώτο του μήνυμα προς τους πολίτες ζήτησε να μη γίνονται αγροτικές εργασίες τις ημέρες που οι άνεμοι είναι ισχυροί.

Όντας παρόν στο μέτωπο του Κολιρίου, ο δήμαρχος Πύργου Τάκης Αντωνακόπουλος ενημερώθηκε πλήρως για την κατάσταση στο σημείο από τους Γιάννη Πετρούτσο, Νίκο Ρουμελιώτη, Βασίλη Σολδάτο και Γιώργο Κωνσταντακόπουλο και συνεχάρη την άμεση κινητοποίηση τόσο μεγάλων δυνάμεων προκειμένου να περιοριστεί και να κατασβεστεί η πυρκαγιά. Επιπλέον, τόνισε πως οι λίγοι συνεχίζουν να κάνουν μεγάλο κακό προς τους πολλούς και εξαρχής δε θα έπρεπε να κάνουν τέτοιες εργασίες μέρες κατά τις οποίες οι άνεμοι είναι ισχυροί και μπορούν να προκαλέσουν τραγικές συνέπειες στη φύση και σε περιουσίες συμπολιτών τους.

Ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Βασίλης Αρβανίτης σημείωσε πως η πυρκαγιά στο Λάσδικα προήλθε από ανθρώπινη αμέλεια και θα πρέπει από εδώ και στο εξής να προσέχουν ιδιαίτερα που και πότε κάνουν εργασίες, μιας και η κλιματική αλλαγή βοηθά σημαντικά στην εξάπλωση πυρκαγιών. Όσον αφορά το μέτωπο, υποστήριξε πως άμεσα βρέθηκαν στο σημείο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας και η πολιτική προστασία με δυο οχήματα, η εθελοντική ομάδα ΔΙΑΣ και ένα μισθωμένο όχημα δότη νερού.

Στο μέτωπο της φωτιάς έγινε τελικά η προγραμματισμένη για σήμερα, Τρίτη 3 Μαρτίου, συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας κ. Βασίλη Γιαννόπουλου με τη νέα ηγεσία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και της Ηλείας, λόγω των πρόωρων πυρκαγιών που ξέσπασαν.

Στο Κολίρι βρέθηκε και ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος, όπου ενημερώθηκε από τους Ιωάννη Πετρούτσο, Νικόλαο Ρουμελιώτη και Βασίλειο Σολδάτο. Είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει από κοντά τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων να θέσουν υπό έλεγχο τις πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά τη διάρκεια της ημέρας και στην πλειοψηφία τους προκλήθηκαν από καύση γεωργικών υπολειμμάτων. Η χθεσινή ημέρα αποτέλεσε και ένα σημαντικό «τεστ» της συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών, αφού η συμβολή της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας ήταν σημαντική στο έργο της κατάσβεσης, συμμετέχοντας με 2 υδροφόρες και 2 χωματουργικά μηχανήματα (1 ερπυστριοφόρο και 1 JCB). Ο κ. Γιαννόπουλος κάλεσε τον αγροτικό πληθυσμό και τους πολίτες να είναι προσεκτικοί όταν εκτελούν αγροτικές εργασίες, αποφεύγοντας ημέρες με πολλά μποφόρ. «Πρέπει οι πολίτες να ενημερώνονται για τον καιρό και να παρακολουθούν τις οδηγίες αρμόδιων Διευθύνσεων Πολιτικής Προστασίας, πριν προβούν σε οποιαδήποτε αγροτική εργασία», σημείωσε.

Λάσδικα Αρχαίας Ολυμπίας

Η πρώτη ενημέρωση δόθηκε στις 11:35, όπου υπήρξε τεράστια κινητοποίηση με 22 οχήματα και 44 άνδρες, 1 πεζοπόρο 9 ατόμων, 1 υδροφόρα του δήμου και ένα σκαπτικό μηχάνημα ιδιώτη. Επικεφαλής της κατάσβεσης  ήταν ο Βασίλης Σολδάτος, ενώ στο πλάι του βρέθηκε και ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου Γιώργος Κωνσταντακόπουλος. Ωστόσο, λόγω των ανέμων και των φόβων τυχόν αναζωπυρώσεων, θα παραμείνουν στο σημείο όλο το βράδυ 4 οχήματα με 8 άνδρες. Να σημειωθεί πως οι αρχές έφθασαν στη σύλληψη ενός άνδρα με τη διαδικασία του αυτοφώρου, για τον οποίο θα σχηματιστεί δικογραφία για πυρκαγιά από αμέλεια.

Κολίρι Πύργου

Το σοβαρότερο μέτωπο ήταν αυτό στον Άγιο Ηλία Κολιρίου, με την πρώτη ειδοποίηση να έρχεται στις 11:15. Μεγάλες δυνάμεις έδωσαν το παρόν στο σημείο. Συγκεκριμένα, 29 οχήματα με 60 άνδρες, 1 πεζοπόρο 9 ατόμων, 1 υδροφόρα του δήμου, 1 σκαπτικό μηχάνημα για να δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες, 3 οχήματα της πολιτικής προστασίας και 1 ερπύστρια. Στάχτη έγιναν συνολικά 20 στρέμματα, 10 αγροτικής και 10 δασικής έκτασης, με τη φωτιά ωστόσο να τίθεται υπό μερικό έλεγχο και για το λόγο αυτό να παραμένουν το βράδυ στο σημείο 7 οχήματα και 20 άνδρες προκειμένου να φυλάνε για τυχόν αναζωπυρώσεις. Επικεφαλής στο μέτωπο αυτό ήταν ο Συντονιστής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας, Ιονίου και Πελοποννήσου Υποστράτηγος Γιάννης Πετρούτσος, έχοντας στο πλάι του το Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας Αρχιπύραρχο Νίκο Ρουμελιώτη, το διοικητή Π.Υ. Ηλείας Πύραρχο Βασίλη Σολδάτο και το διοικητή Π.Υ. Πύργου Γιώργο Κωνσταντακόπουλο.

Παλαιά Σκιλλουντία Κρέστενας

Στην Παλαιά Σκιλλουντία Κρέστενας και τη θέση Καλάκου ξέσπασε στις 11 το πρωί πυρκαγιά, με 4 αυτοκίνητα και 10 άνδρες από το κλιμάκιο της Κρέστενας να δίνουν άμεσα το παρόν και να φτάνουν στην οριστική κατάσβεσή της στις 12:30. Στάχτη έγιναν 2 στρέμματα γεωργικής έκτασης και 13 ελιές. Επικεφαλής της επιχείρησης ήταν ο προϊστάμενος του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Κρεστένων, Πυρονόμος Κωνσταντίνος Δρακόπουλος. Στη συγκεκριμένη πυρκαγιά σημειώθηκε και το δεύτερο αυτόφωρο της ημέρας, όπου θα σχηματισθεί δικογραφία εις βάρος ημεδαπής για πυρκαγιά από αμέλεια.

Καϊάφας

Πέντε στρέμματα βάτα και καλάμια ήταν η συνολική έκταση που κάηκε στην πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15:34 στον Καϊάφα. Τέσσερα οχήματα από την Κρέστενα και ένα από την Κυπαρισσία με συνολικά 10 άνδρες, βρέθηκαν άμεσα στο σημείο και έσβησαν στις 17:00 τη φωτιά. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που ωστόσο δεν επιβεβαιώνονται, η συγκεκριμένη πυρκαγιά αποτελεί εμπρησμό και γίνονται έρευνες για να βρεθεί ο υπαίτιος. Επικεφαλής ήταν ο Βασίλης Σολδάτος και ο Κωνσταντίνος Δρακόπουλος.

Μακρίσια

Ένα μέτωπο ακόμα ήταν αυτό των Μακρισίων που ξέσπασε στις 18:55, σε πρανές της Επαρχιακής Οδού Μακρισίων-Ολυμπίας. Άμεσα έσπευσαν 2 οχήματα από την Κρέστενα, που κατάφεραν να τη σβήσουν. Ένα στρέμμα καλάμια συνολικά ήταν ο απολογισμός της, ωστόσο ήταν σε διαφορετικά σημεία γεγονός που δημιουργεί σκέψεις για εμπρησμό και πάλι. Επικεφαλής και σε αυτή την πυρκαγιά ο Κωνσταντίνος Δρακόπουλος.

Σαμικό

Δυο πύρινα μέτωπα είχαν να αντιμετωπίσουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις στο Σαμικό. Το πρώτο ξεκίνησε στις 17:25 σε γεωργική έκταση, καίγοντας συνολικά ένα στρέμμα. Στο σημείο βρέθηκαν 3 οχήματα με 6 άνδρες από την Κρέστενα, με τη λήξη της να έρχεται στις 17:45.

Ωστόσο, στο δρόμο της επιστροφής αντιλήφθηκαν ακόμα ένα μέτωπο 400 μέτρα περίπου από το πρώτο, όπου λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης ήρθαν για βοήθεια 2 επιπλέον οχήματα από την Κρέστενα και άλλα 2 από τον Πύργο. Επικεφαλής ήταν ο Θεόδωρος Λεβέντης και ο Κωνσταντίνος Δρακόπουλος. Επειδή σε κοντινή απόσταση βρίσκονταν σπίτια, κρίθηκε αναγκαία η συνδρομή των τεσσάρων παραπάνω οχημάτων. Στάχτη έγιναν 2 στρέμματα καλάμια και ξηρά χόρτα, καθώς και αρκετές πορτοκαλιές και ένα τροχόσπιτο που βρισκόταν στο σημείο. Έντονη σαστιμάρα υπήρξε κατά τη στιγμή που καιγόταν το τροχόσπιτο, λόγω της πιθανότητας να υπήρχε άνθρωπος εντός αυτού. Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη, με το μόνο που υπήρχε εντός αυτού να είναι μια φιάλη αερίου η οποία και εξεράγη.

Επιτάλιο

Διπλή εστία υπήρξε και σε καλάμια στο πρανές της Ε.Ο. Πύργου-Κυπαρισσίας, στο ύψος του Επιταλίου, με περίπου ένα στρέμμα να γίνεται στάχτη. Και σε αυτό το συμβάν, οι φωτιές ήταν σε δυο διαφορετικά σημεία που τα χώριζαν αρκετά μέτρα.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ:

ΑΛΦΕΙΟΥΣΑ

ΛΑΣΔΙΚΑ

 

 

ΚΟΛΙΡΙ-ΛΑΜΠΕΤΙ

ΚΡΥΟΝΕΡΙ