Καιρός

Nέο έκτακτο δελτίο από την ΕΜΥ – Καταφθάνει η κακοκαιρία “Barbara”

Μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, της τάξεως των 10 - 12 βαθμών αναμένεται κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου - Χιονιάς έρχεται και στην Αττική.
Ακούστε το άρθρο

Επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων εξέδωσε η ΕΜΥ, καθώς η κακοκαιρία «Μπάρμπαρα» είναι προ των πυλών και χιόνια αναμένονται και από το βράδυ του Σαββάτου.

Συγκεκριμένα, από απόψε χιονοπτώσεις θα εκδηλώνονται στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά). Στη συνέχεια, αυτές θα επεκταθούν και θα επηρεάσουν την Κυριακή (05/02/2023):

Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.
Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Από το απόγευμα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά κυρίως των βόρειων Κυκλάδων καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Κακοκαιρία “Barbara”: Πού οφείλεται η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας έως και 10 βαθμούς που έρχεται

Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες στα ορεινά και ημιορεινά ενώ από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά και θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερες εντάσεις.

Τη Δευτέρα (06/02/2023), κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Την Τρίτη (07/02/2023), οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Live η εξέλιξη της κακοκαιρίας

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή, αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις άνεμοι

Από την Κυριακή, το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι-βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Σε ετοιμότητα και στα Χανιά της Κρήτης

Σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας βρίσκονται οι αρχές στα Χανιά μετά και τις προβλέψεις των μετεωρολόγων για επιδείνωση του καιρού από το πρωί της Κυριακής.

Το μεσημέρι, συνεδρίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να γίνει αξιολόγηση των μετεωρολογικών δεδομένων στην περιοχή και να επικαιροποιηθεί ο σχεδιασμός για την ετοιμότητα των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών.

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, τόνισε ότι ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχει ενεργοποιηθεί, με στόχο να αντιμετωπισθούν άμεσα τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στο να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι και να μην υπάρξουν αποκλεισμοί περιοχών, ενώ παράλληλα καλούνται οι πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Καλογερή, για την λειτουργία των σχολείων την Δευτέρα, αποφάσεις θα ληφθούν μετά την αξιολόγηση των συνθηκών που θα επικρατούν από το μεσημέρι της Κυριακής, όταν και αναμένεται η σταδιακή ένταση των φαινομένων.

Όλη η επικαιρότητα