Ηλεία

Μπαξεβανάκης: «Δεν έχουμε κάνει όσα χρειάζονται αλλά…»

Ακούστε το άρθρο

«Εύχομαι σε όλους, μια καλή χρονιά και η επόμενη, να βρει το ένα από τα δυο σχολεία σε καλύτερες συνθήκες. Αυτή μας την υποχρέωση, σε συνεργασία με τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, θα την διεκπεραιώσουμε με τον πιο κατάλληλο τρόπο», είπε ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, στην εκδήλωση κοπής της πίτας του Ειδικού Εργαστηρίου Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης και του Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου Πύργου, δεσμευόμενος ουσιαστικά για την επίλυση του σοβαρού στεγαστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα δυο σχολεία.

Η λιτή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στις λυόμενες εγκαταστάσεις που συστεγάζονται οι δυο σχολικές μονάδες, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν οι απαιτούμενοι χώροι για την ανάπτυξη των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων που προβλέπονται. Αντίθετα, όπως διαπίστωσαν «ιδίοις όμασι», τα παιδιά «στοιβάζονται» στις αίθουσες διδασκαλίας, ενώ κάποιες από αυτές λειτουργούν ταυτόχρονα και ως χώροι αποθήκευσης εκπαιδευτικού υλικού και εξοπλισμού που δεν μπορεί να αναπτυχθεί λόγω έλλειψης χώρων.

Με ευχές και δεσμεύσεις

Με ευχές για καλή και δημιουργική χρονιά, άνοιξε τον κύκλο των χαιρετισμών ο Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης, σημειώνοντας ότι η εκπαιδευτική χρονιά που διανύουμε ήταν από τις καλύτερες για την Ειδική Αγωγή, υπενθυμίζοντας ότι φέτος ιδρύθηκαν 35 νέα σχολεία Ειδικής Αγωγής και περισσότερα από 500 τμήματα Ένταξης, σε Γενικά Σχολεία, ενώ έγιναν και 9.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών στα σχολεία Ειδικής Αγωγής. «Ελπίζουμε ότι τα πράγματα κάθε χρόνο θα πηγαίνουν ολοένα και καλύτερα. Αυτό είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας, να σέβεται τους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν έχουμε κάνει όσα χρειάζονται αλλά νομίζω ότι είμαστε σε ένα καλό δρόμο…», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μπαξεβανάκης, που έκλεισε με την ευχή και δέσμευσή, η επόμενη χρονιά να βρει – τουλάχιστον – ένα από τα δυο σχολεία, σε καλύτερες συνθήκες.

Συμπληρώνοντας τα λεγόμενα του Υφυπουργού κ.Μπαξεβανάκη, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, σημείωσε πως τα τελευταία δυο χρόνια, έχουν γίνει μεγάλα άλματα για την κάλυψη των κενών που υπήρχαν στην Ειδική Αγωγή από το 2008. «Τα τελευταία 2 χρόνια έγινα πολλά. Πρέπει όμως να γίνουν ακόμα περισσότερα, γιατί αυτό που θέλουμε είναι, το δεύτερο σας σπίτι, εδώ που περνάμε τη μισή μας μέρα, μαθαίνεται και αξιοποιείτε δημιουργικά το χρόνο σας, να είναι ένας χώρος αντάξιος σας», είπε χαρακτηριστικά, δεσμευόμενος, μετά και την υπόσχεση του κ.Μπαξεβανάκη, να εργαστεί και αυτός προς την κατεύθυνση της επίλυσης του στεγαστικού προβλήματος.

«Θέλει αρετή και τόλμη η πολιτική», είπε ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, παραφράζοντας την γνωστή φράση του μεγάλου έλληνα ποιητή Ανδρέα Κάλβου. Και συμπλήρωσε «Το πρώτο, κε Υπουργέ, σας το πιστώνω ασυζητητί. Έχετε την αρετή και αυτό δεν είναι κολακεία. Θα επιθυμούσα, να επιδείξετε και την τόλμη», αναφερόμενος στο στεγαστικό πρόβλημα των δυο σχολείων που απαιτεί, πολιτική βούληση. Κι αυτό, επιβάλλεται, όπως είπε «στον ανθρωπισμό και τον πολιτισμό μας και το δικαιούνται και το αξίζουν τα παιδιά, σ’ ένα σχολείο που η λειτουργία του τιμά τον ανθρωπισμό μας».

Ευχές για καλή και δημιουργική σχολική χρονιά εξέφρασαν από την πλευρά τους ο Περιφ. Σύμβουλος και φίλος του σχολείου, Παναγιώτης Πλατανιάς, καλώντας τον κ.Μπαξεβανάκη να προχωρήσει τις διαδικασίες για την ανέγερση νέου σχολείου, ενώ ο αντιδήμαρχος Πύργου Βασίλης Σεϊντής, δεσμεύτηκε ο δήμος Πύργου να βοηθήσει προς την κατεύθυνση της επίλυσης του στεγαστικού.

«Νομίζω ότι και ο Δήμος Πύργου και η Περιφέρεια, άμεσα θα πρέπει να ξεκινήσουν ώστε σε 1-2 χρόνια να χτιστεί ένα νέο σχολεία για τα παιδιά. Τα υπόλοιπα θα είναι ημίμετρα», είπε ο Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής, Αθανάσιος Ρισβάς, θυμίζοντας σε όλους το σημαντικό έργο που γίνεται στο σχολείο, το οποίο όμως, στο ευρύ κοινό δεν είναι ορατό και αντιληπτό. Χαρακτήρισε σημαντική την παρουσία όλων και του κ.Μπαξεβανάκη – η οποία μεταφράζεται στο ενδιαφέρον τους για το σχολείο – εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι, θα γίνει.

«Θα επαναπαυτώ στα λεγόμενα του κ.Υπουργού και θα δείξω εμπιστοσύνη σε αυτά που είπε, ευλεπιστώντας ότι το 2017 θα είναι η τελευταία χρονιά που τα παιδιά κάνουν μάθημα σε αυτές τις συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων, Κηδεμόνων και ΑμεΑ Ν. Ηλείας «Ήλις», Γιάννης Παπαδάτος.

Με τις ευλογίες της Εκκλησίας

Τις πίτες ευλόγησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης κ.Αθανάσιος, ενημερώνοντας τόσο τον Υφυπουργό κ.Μπαξεβανάκη όσο και όλους τους επισκέπτες πως τις πίτες έχουν παρασκευάσει οι ίδιοι οι μαθητές. Κι αυτό – είπε – είναι ένα σημαντικό δείγμα του έργου που γίνεται στο σχολείο από τους εκπαιδευτικούς για τα παιδιά τους, τα οποία, συμπλήρωσε τέλος, πρέπει  να ζουν και να εκπαιδεύονται κάτω από σωστές και ευλογημένες συνθήκες. Και ευχήθηκε τέλος η χρονιά να είναι καλή και ευλογημένη για όλους, με καλή πρόοδο για όλους τους μαθητές.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα