Categories: Life

BBC: Τήλος, το πιο φιλικό μέρος στον κόσμο για σύρους πρόσφυγες;

Share

Τήλος, το νησί που ανοίγει την αγκαλιά του σε σύρους πρόσφυγες δίνοντάς τους την ευκαιρία να εργαστούν και να αισθανθούν πως ξαναβρίσκουν μέρος της ζωής που έχασαν στα συντρίμμια του συριακού εμφυλίου. Στη φιλόξενη στάση των κατοίκων της Τήλου απέναντι στους πρόσφυγες κάνει ειδική αναφορά τοBBC απαθανατίζοντας μέσα από βίντεο στιγμές αρμονικής συμβίωσης ανάμεσα στους δύο.

Πρόσφυγες που έχουν φύγει από τον εφιάλτη του πολέμου και δεν βρίσκονται αντιμέτωποι με απάνθρωπος συνθήκες διαβίωσης αλλά με την αξιοπρέπεια, παρουσιάζει το ρεπορτάζ του BBC μέσα από ποικίλα πλάνα και συνομιλίες τόσο με Σύρους όσο και με τοπικούς παράγοντες του νησιού.

Στο ελληνικό ακριτικό νησί, που υψώνει φωνή κατά των διακρίσεων και έχει δεχτεί πάνω από έξι χιλιάδες πρόσφυγες τα τελευταία τρία χρόνια, άνθρωποι από εμπόλεμες ζώνες δημιουργούν μια νέα αρχή βρίσκοντας εργασία σε φούρνους, ξενοδοχεία και συνυπάρχοντας αρμονικά με την τοπική κοινωνία.

Όπως φαίνεται και στο βίντεο του BBC, πρόσφυγες αναφερόμενοι στην Τήλο μιλούν για μια «ονειροχώρα», ένας μάλιστα αισθάνεται, όπως λέει, τυχερός που έφυγε από τη Λέσβο και βρέθηκε στο νησί.

Σύμφωνα με το BBC, 50 πρόσφυγες – κυρίως οικογένειες – που είναι έτοιμοι να εργαστούν στο νησί επιλέχθηκαν από όλη την Ελλάδα με αντάλλαγμα τη διαμονή και την άδεια παραμονής τους.

Πρόσφυγας από τη Σύρια εμφανίζεται να λέει στο βίντεο του βρετανικού δικτύου: «Ονειρεύομαι να αγοράσω σπίτι στην Τήλο ή ένα εστιατόριο για τον άνδρα μου».

»Όταν έφθασα στην Τήλο η ζωή μου άλλαξε. Αυτή δεν είναι Τήλος. Είναι η γη των ονείρων», δηλώνει άλλος πρόσφυγας εμφανώς ανακουφισμένος από τον πόνο του πολέμου.

Ενήλικες και παιδιά μαθαίνουν ελληνικά, ένα αγοράκι παίζει κιθάρα απαγγέλλοντας ελληνικούς στίχους, για να ενσωματωθούν γρηγορότερα στην τοπική κοινωνία.

Επόμενο στοίχημα αποτελεί η υλοποίηση επιχειρηματικής πρωτοβουλίας που θα έχει προκύψει από τη συνεργασία των Σύρων με τους κατοίκους της Τήλου.

Μιλώντας στην κάμερα του BBC, η δήμαρχος του νησιού Μαρία Καμμά Αλιφέρη δήλωσε ότι η φιλόξενη στάση των νησιωτών αποτελεί μοναδική διέξοδο μπροστά σε ένα πρόβλημα που μοιάζει άλυτο.

Το βίντεο του βρετανικού δικτύου κάνει τον γύρο του κόσμου, συγκεντρώνοντας χιλιάδες προβολές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λίγα 24ωρα μετά τα επεισόδια στο κέντρο υποδοχής της Μόριας στη Λέσβο, όπου σημειώθηκαν εκτεταμένες ζημιές από τις φωτιές.

Εν μέσω προσφυγικής κρίσης και με τις αφίξεις των προσφύγων να είναι αυξημένες τα τελευταία 24ωρα, η στάση ελλήνων νησιωτών προβάλλεται για άλλη μια φορά και μαζί της αναδεικνύεται η όψη της αξιοπρέπειας και της αλληλεγγύης απέναντι στο φόβο.

in.gr