Μπέκη Αλεξοπούλου – Ο έφηβος επιλέγει σπουδές, όχι επάγγελμα..!

Η Σύμβουλος Σταδιοδρομίας Μπέκη Αλεξοπούλου μας μιλά για την αξία του Επαγγελματικού Προσανατολισμού

 

 

Κι έρχεται η στιγμή ξεκινώντας το λύκειο, όπου ο έφηβος καλείται να επιλέξει σπουδές και επάγγελμα. Από τη μια το μηχανογραφικό που μοιάζει γρίφος και από την άλλη το συνεχώς μεταβαλλόμενο κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον αλλά και η οικογένεια που προσπαθεί να επιβάλλει τη γνώμη της ή να πληροφορήσει έχοντας ανεπάρκεια σχετικών γνώσεων.  Όσο για την ενημέρωση από το σχολείο παραμένει ελλιπέστατη με το παιδί να βρίσκεται σε έναν κυκεώνα χωρίς να μπορεί να ηρεμήσει, να κατανοήσει και τελικώς να αποφασίσει, για κάτι τόσο σημαντικό στη ζωή του.

Και κάπου εδώ κρίνεται χρήσιμη και απαραίτητη η Επαγγελματική Συμβουλευτική μέσα από την οποία ο έφηβος θα ανακαλύψει τις δεξιότητές του, τα θέλω του και κατ’επέκταση θα γνωρίσει τον εαυτό του, θα ανακαλύψει τί είναι αυτό που του ταιριάζει, τί είναι αυτό που θέλει να ακολουθήσει στη ζωή του για να είναι όχι μόνο ένας επιτυχημένος επαγγελματίας, αλλά κυρίως ένας ευτυχισμένος άνθρωπος. Η Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού /Σταδιοδρομίας MSc και Εκπαιδευτικός M.Ed κ. Μπέκη Αλεξοπούλου, απαντά στα ερωτήματά μας και όπως χαρακτηριστικά λέει «συνοδεύω τους έφηβους στο υπέροχο ταξίδι εξερεύνησης του εαυτού και του κόσμου, για τη λήψη μιας τόσο σημαντικής απόφασης». Ειδική αναφορά κάνει στην εφηβεία που δικαίως ονομάζεται «δεύτερη γέννηση» και στη σπουδαιότητα του Ε.Π λόγω της πανδημίας και τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

 

Κυρία Αλεξοπούλου, τί είναι ο Επαγγελματικός Προσανατολισμός ;

Είναι μια από τις ειδικές διαστάσεις του γενικού θεσμού «Συμβουλευτική – Προσανατολισμός» και αφορά τη διαδικασία που αποβλέπει στην ολική ανάπτυξη του ατόμου, το βοηθάει να γνωρίσει και να εκτιμήσει περισσότερο τον εαυτό του, να καλλιεργήσει και να αναπτύξει το δυναμικό που διαθέτει, βάζοντας ανάλογους στόχους στη ζωή του και με τις κατάλληλες στρατηγικές να τους υλοποιήσει. Στα πλαίσια της ευρύτερης αυτής παρέμβασης, ο Ε.Π. υποστηρίζει και υποβοηθά τον έφηβο στη λήψη της κατάλληλης απόφασης σχετικά με τη σταδιοδρομία του.

Αυτό σημαίνει ότι αποφασίζετε μαζί με τον έφηβο το επάγγελμα που θα επιλέξει;

Αυτό σημαίνει ότι στόχος είναι η κινητοποίηση του εφήβου, στην απελευθέρωση και αξιοποίηση του δυναμικού του ώστε ο ίδιος να βρει λύσεις και να πάρει τις αποφάσεις, εκείνες που ταιριάζουν στην προσωπικότητά του και γεμίζουν την ψυχή του. Να διευκρινίσω ότι σε αυτήν την ηλικία που δεν έχει ακόμα διαμορφωθεί η επαγγελματική ταυτότητα, ο έφηβος επιλέγει σπουδές και όχι επάγγελμα.

Ποια είναι τα οφέλη του επαγγελματικό προσανατολισμού για τον έφηβο ; 

Πολλά και εξαιρετικά ουσιώδη, μεταξύ των οποίων η διερεύνηση και αξιοποίηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας του (ικανότητες, δεξιότητες, ενδιαφέροντα, επαγγελματικές αξίες) και η αντιστοίχιση τους με τις κατάλληλες πρωτίστως σπουδές και δευτερευόντως επαγγέλματα. Επιπλέον, βοηθά στην ανάπτυξη σημαντικών δεξιοτήτων που θα συμβάλλουν στο να εξελιχθεί σε έναν υπεύθυνο και  δημιουργικό ενήλικα.

Τα tests που χρησιμοποιούνται βοηθούν τα παιδιά; Κοστίζουν πολύ; 

Τα ψυχομετρικά εργαλεία έχουν διευκολυντικό ρόλο με την προϋπόθεση να χορηγούνται και να ερμηνεύονται από το Σύμβουλο Επαγγελματικού Προσανατολισμού, αποτελώντας μέρος της ολοκληρωμένης συμβουλευτικής παρέμβασης. Συνεπώς όταν αναφερόμαστε στο κόστος, αυτό περιλαμβάνει το σύνολο της συμβουλευτικής διαδικασίας η οποία ολοκληρώνεται σε 3 ή 4 συνεδρίες.

Αλήθεια ποια η αξία αυτού που ωφελείται ο έφηβος; Πόσο μπορεί να κοστίζει αυτή η αξία;  Σε τί άλλο θα βοηθηθεί ο έφηβος όταν σας επισκεφθεί στο γραφείο σας στον Πύργο και στην Αθήνα;

Σε θέματα διαχείρισης και οργάνωσης του χρόνου του, διατροφής για ευεξία και νοητική απόδοση σε συνεργασία με διατροφολόγο, αποτελεσματικών τεχνικών διαβάσματος οι οποίες διαμορφώνονται και με τη χορήγηση εξειδικευμένου τεστ. Επίσης θα μάθει τεχνικές για τη διαχείριση του άγχους, των σχέσεων με το οικογενειακό και το κοινωνικό του περιβάλλον και θα εκπαιδευτεί στην ανάπτυξη μεταβιβάσιμων δεξιοτήτων, ατομικά ή μέσα από ομαδικά εργαστήρια.

Πώς μπορούν οι γονείς να βοηθήσουν στον Ε.Π του παιδιού;

Είναι πολύ μεγάλο θέμα για να το καλύψουμε σε λίγες γραμμές, εν συντομία θα αναφέρω ότι χρειάζεται να γνωρίσουν πραγματικά το έφηβο πλέον παιδί τους, κάτι που δεν είναι και τόσο αυτονόητο! Να λειτουργούν υποστηρικτικά ενθαρρύνοντας την ελεύθερη έκφραση του, αποδεχόμενοι τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του και να γίνονται ο θετικός καθρέφτης του και να επαναλαμβάνουν με τις πράξεις και τα λόγια τους ότι το εμπιστεύονται και ότι θα είναι δίπλα του.

 Δηλαδή ο Ε Π απευθύνεται και στους γονείς ;

Πολύ σωστά. Οι γονείς χρειάζονται παροχή ενημέρωσης και υποστήριξης προκειμένου να ενισχυθεί η θετική τους επίδραση στην επαγγελματική ανάπτυξη των παιδιών τους. Η εμπειρία δείχνει πως σε αυτήν την περίπτωση σημειώνεται μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Συχνά παρατηρώ στους γονείς που επισκέπτονται το γραφείο, ότι μειώνεται το άγχος τους, άρα και των παιδιών, ενώ τα πράγματα γίνονται πιο σαφή και ξεκάθαρα μέσα από την στήριξη και την πληροφόρηση που λαμβάνουν.

Ποια είναι τα κυρίως λάθη που κάνουν οι γονείς στον Ε. Π των παιδιών τους;

Η επιρροή των γονιών σε αυτόν το τομέα είναι ουσιώδης και συντελείται τόσο μέσα από την καθημερινή αλληλοεπίδραση τους με το παιδί, όσο και μέσα από την δική τους γενικότερη στάση και συμπεριφορά απέναντι σε κοινωνικά και άλλα ζητήματα, ακόμα και αν δεν του λένε τίποτα συγκεκριμένο για το επάγγελμα που οι ίδιοι θα επιθυμούσαν να ακολουθήσει. Αρνητικό ρόλο διαδραματίζουν, όταν έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, στερεοτυπικές αντιλήψεις για την εργασία, υπέρμετρες ή και πολύ χαμηλές προσδοκίες και φιλοδοξίες για τα παιδιά τους, ανικανοποίητες δικές τους επαγγελματικές επιθυμίες κ.ά. Οι υπερπροστατευτικοί, αυταρχικοί, επικριτικοί και οι παθητικοί γονείς, δυσχεραίνουν τη λήψη εκπαιδευτικής και επαγγελματικής απόφασης.

Τι δυσκολεύει τους έφηβους στο να επιλέξουν επάγγελμα;

Πρώτον το ότι είναι έφηβοι! Η εφηβεία ονομάζεται «δεύτερη γέννηση», συνεπώς καταλαβαίνετε ότι στη διάρκειά της συντελούνται ραγδαίες κι έντονες ψυχοσωματικές αλλαγές καθώς ο έφηβος προσπαθεί να ανακαλύψει ποιος είναι και τι θέλει. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν οι συνεχείς κοινωνικοοικονομικές αλλαγές και η αβεβαιότητα που πηγάζει από αυτές, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η απουσία αυτογνωσίας, η δύσκολη συναισθηματική σχέση με τους γονείς, τα οικονομικά της οικογένειας κ.λπ. Συνεπώς μεγάλη η ανάγκη για επαγγελματική συμβουλευτική. Σωστά. και μάλιστα λόγω της πανδημίας η ανάγκη αυτή μεγαλώνει καθώς διενεργούνται σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας και στην οικονομία. Οι έφηβοι χρειάζεται να πληροφορηθούν για τα επαγγέλματα που χάνονται και τα καινούρια που εμφανίζονται, για τις νέες μορφές σταδιοδρομίας, και κυρίως για τις δεξιότητες που χρειάζεται να καλλιεργήσουν όπως η προσαρμοστικότητα, η ευελιξία, η ετοιμότητα στο τυχαίο, η καινοτομία, η ικανότητα για συνεχείς μεταβάσεις κ.ά