Τεχνολογία

BeReal: Το κοινωνικό δίκτυο που θέλει να αντικαταστήσει το Instagram

Τι είναι αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από τα υπόλοιπα social media και γιατί έχει λατρευτεί ήδη από εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως.
Ακούστε το άρθρο

Τις τελευταίες εβδομάδες αρκετές χρήστες του Instagram έχουν ταχθεί εναντίον της πολιτικής του μέσου να προσθέσει αμέτρητα Reels, στην προσπάθειά του να προσεγγίσει το κοινό του TikTok. Μεταξύ αυτών υπήρξαν αρκετοί διάσημοι, όπως η Kim Kardashian και η Kylie Jenner, που αντέδρασαν και ανέβασαν posts που έγραφαν: «Instagram, σταματά να προσπαθείς να γίνεις TikTok».

Πολλοί, ωστόσο, από τους αντιδρώντες δεν έμειναν εκεί αλλά αποφάσισαν να διαγράψουν την εφαρμογή του Instagram και να αναζητήσουν ένα νέο κοινωνικό δίκτυο που θα καλύπτει τις ανάγκες τους. Οι περισσότεροι στράφηκαν στο BeReal. Τι είναι, όμως, αυτό που το κάνει να ξεχωρίζει από την υπόλοιπα social media που κυκλοφορούν στον ιντερνετικό κόσμο και γιατί έχει λατρευτεί ήδη από εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως;

Τι είναι το BeReal

Το BeReal είναι πρόκειται για ένα μέσο κοινωνικής δικτύωσης το οποίο δε διαθέτει, emojis και φίλτρα, ενώ δε δίνει τη δυνατότητα στον χρήστη να επεξεργαστεί τις φωτογραφίες του. Η εφαρμογή έκανε την εμφάνισή της το 2020, εν μέσω παγκοσμίου lockdown, και κατάφερε να γίνει εξαιρετικά δημοφιλές πριν από μερικούς μήνες, φτάνοντας εντός του 2022 να αυξήσει τα downloads κατά το εξωπραγματικό 315%.

Η κύρια ιδέα πίσω από την εφαρμογή πως οι χρήστες της, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα social media, μπορούν να δείξουν στους φίλους τους την πραγματική τους εικόνα και την πραγματική τους καθημερινότητα, χωρίς φίλτρα και στημένες πόζες. Εξού άλλωστε και το όνομα της εφαρμογής, το οποίο στα ελληνικά μεταφράζεται «Να είσαι αληθινός». Ας δούμε, όμως, πώς δουλεύει:

Κάθε μέρα αλλά σε διαφορετική ώρα, όλες οι χρήστες του BeReal, οι οποίοι πια έχουν ξεπεράσει τα 3 εκ. παγκοσμίως, λαμβάνουν μια ειδοποίηση. Από τη στιγμή που θα χτυπήσει το κινητό τους, έχουν δύο λεπτά για να τραβήξουν μια φωτογραφία με τη φωτογραφική κάμερα του κινητού τους και να την ποστάρουν. Οι χρήστες του δεν μπορούν να επεξεργαστούν τις φωτογραφίες που έχουν μόλις βγάλει, ενώ οι διαδικτυακοί φίλοι ενημερώνονται εάν κάποιος φανεί πονηρός και προσπαθήσει για παράδειγμα να ποστάρει τη δεύτερη ή τρίτη φωτογραφία που τράβηξε.

Αξίζει να σημειωθεί επίσης πως προϋπόθεση για να δει κανείς τις φωτογραφίες των άλλων είναι πρώτα να δημοσιεύσει τη δικιά του εντός του χρονικού περιθωρίου των δύο λεπτών, ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στον χρήστη να ποστάρει και μετά την παρέλευση αυτού.

Ένα μέσο που προάγει την αυθεντικότητα

Όπως επισημαίνουν οι χρήστες του, το στήσιμο του BeReal μοιάζει αρκετά με εκείνο του Snapchat, αλλά η ιδέα και το κεντρικό concept είναι διαφορετικό. Στόχος των δημιουργών του είναι να προαχθεί η αυθεντικότητα και να σταματήσει αυτό το ατελείωτο scrolling, γεμάτο με φωτογραφίες και videos διασήμων που δείχνουν μια τέλεια, αλλά συνήθως όχι τόσο αληθοφανή, ζωή.

Στα μειονεκτήματά του, αρκετοί αναφέρουν πως οι ειδοποιήσεις που δείχνουν ότι ένας χρήστης άργησε να κάνει post μετά το πέρασμα των δύο λεπτών ή ανέβασε τη δεύτερη ή την τρίτη φωτογραφία που τράβηξε, τους κάνει να πιστεύουν ότι κατά κάποιο τρόπο η εφαρμογή τους κρίνει.

Βέβαια, το BeReal έχει αποκτήσει ήδη ένα σταθερό κοινό, με τους νέους χρήστες να αυξάνονται διαρκώς, κρούοντας έτσι τον κώδωνα του κινδύνου στα μεγάλα κοινωνικά δίκτυα, όπως το Instagram και το TikTok, που λαμβάνουν ακόμη το μεγαλύτερο μερίδιο της πίτας της παγκόσμιας χρήσης των social media.

Πηγή: oneman.gr

Όλη η επικαιρότητα