Ελλάδα

Black out σε Αττική και Πελοπόννησο: Δεν λειτούργησαν οι ασφάλειες – Ανησυχία για νέα διακοπή

Ακούστε το άρθρο

Ερωτήματα για το ηλεκτροδοτικό σύστημα της χώρας και την συντήρησή του μετά το μαζικό, χθεσινοβραδινό black out σε Αττική και περιοχές της Πελοποννήσου.

Οι εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, που ξεκίνησαν λίγο πριν τις 23:00, το βράδυ της Κυριακής οφείλονταν σε έκρηξη και φωτιά στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κουμουνδούρου του ΑΔΜΗΕ στον Ασπρόπυργο.

Μεικτό κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. και του Πυροσβεστικού Σώματος μετέβη, με εντολή του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά, επιτόπου προκειμένου να διενεργήσει έρευνα για τα αίτια της φωτιάς.

Ωστόσο, το βασικό ερώτημα παραμένει γιατί δε λειτούργησαν οι ασφάλειες ώστε να περιοριστεί το γεγονός κι έφτασε το black out να επηρεάσει 1 εκατ. κόσμο σε Πελοπόννησο, Δυτική Αττική και περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας.

Είχαν παρουσιαστεί προβλήματα;
Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με τα χρόνια που λειτουργεί ο συγκεκριμένος αυτοσχηματιστής και αν είχαν παρουσιαστεί προβλήματα στο παρελθόν.

Ο ίδιος ο ΑΔΜΗΕ παραδέχεται ότι είναι παλιός, περίπου 30 ετών, και σε έκθεσή του λέει ότι πρέπει να αντικατασταθούν οι διακόπτες.

Επίσης, διαπιστώνεται ότι προκύπτουν θέματα συντήρησης του συστήματος τόσο σε Αττική όσο και σε Πελοπόννησο.

Να σημειωθεί πως σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν 14 ΚΥΤ και αν γίνει μια αντίστοιχη ζημιά όπως η χθεσινή, θα επαναληφθεί σε λίγο καιρό το μπλακ άουτ και χωρίς να επικρατούν ακραίες συνθήκες, δηλαδή χωρίς καύσωνα ή αυξημένη ζήτηση.

Τι έγραφε ο ΑΔΜΗΕ για μια πιθανή
Η μεγάλη διακοπή ρεύματος να οφείλεται στο γεγονός ότι υπερφορτώθηκε το συγκεκριμένο ΚΥΤ και οι μετασχηματιστές καθώς το σύνολο του πληθυσμού μένει μέσα λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Ωστόσο, ο ΑΔΜΗΕ ουσιαστικά προειδοποιούσε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί διότι οι αυτομετασχηματιστές θα μπορούσαν να φτάσουν κάποια στιγμή στα όριά τους και θα έπρεπε να ανακατασκευαστούν.

via

Όλη η επικαιρότητα