«Μπλακάουτ» στο αρδευτικό δίκτυο!: Διακοπή ρεύματος στα αντλιοστάσια Πύργου, Επιταλίου και Πελοπίου!

Μετέωρη η καλλιεργητική περίοδος για τη μισή Ηλεία, αφού χθες το πρωί διεκόπη η ηλεκτροδότηση στα αντλιοστάσια του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου, του Πελοπίου και του Επιταλίου, λόγων των χρεών που έχουν συσσωρευθεί και στα οποία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν οι ΤΟΕΒ.

Η διακοπή της ηλεκτροδότησης προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου του ΓΟΕΒ Πηνειού-Αλφειού, Νίκου Φάμελου, ο οποίος μετέβη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πύργου μαζί με τον δικηγόρο κ. Λίμουρα και τον πρόεδρο του Α΄ΤΟΕΒ Πύργου, Π. Θεοδωρέλο, για να καταθέσουν αναφορά, ζητώντας εισαγγελική παρέμβαση προς τη ΔΕΗ ώστε να επανασυνδεθεί το ρεύμα και να αποτραπούν δυσάρεστες επιπτώσεις στις καλλιέργειες.

Ο κ. Φάμελος επιτέθηκε στη διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ Πύργου, λέγοντας ότι η διακοπή έγινε απροειδοποίητα, και τους επέρριψε την ευθύνη για πιθανά πλημμυρικά φαινόμενα.

«Η ΔΕΗ βάζει φουρνέλο στην ηλειακή οικονομία. Σήμερα ο ΔΕΔΔΗΕ έκοψε το ρεύμα στα αντλιοστάσια του Α’ ΤΟΕΒ Πύργου και σε άλλα αντλιοστάσια στη ζώνη του Αλφειού, χωρίς να προειδοποιήσει τον ΓΟΕΒ εγγράφως ότι θα προχωρήσει σε διακοπή των αντλιοστασίων, ώστε να μειωθεί η παροχή του νερού στο φράγμα για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων. Άρα αναλαμβάνει και την ευθύνη. Εμείς καταθέσαμε σχετική αναφορά στον Εισαγγελέα και θεωρούμε ότι θα υπάρξει και η απαραίτητη παρέμβαση» δήλωσε ο κ. Φάμελος και κατηγόρησε τη ΔΕΗ για κοινωνικά ανάλγητη συμπεριφορά.

«Η απαράδεκτη συμπεριφορά στελεχών της ΔΕΗ θυμίζει άλλες εποχές και πολιτικά παιχνίδια που δεν μας ενδιαφέρουν. Εμάς μας ενδιαφέρει πώς θα αρδεύσει η περιοχή και πώς αποστραγγιστεί η Ηλεία. Επειδή η ΔΕΗ μας τονίζει ότι υπάρχει συνέχεια, το ίδιο λέμε και εμείς, ότι και στη ΔΕΗ υπάρχει συνέχεια. Αυτό δεν το  έκανε την περίοδο 2000-06, που ήταν μικρές οι οφειλές και δεν προέβη σε τέτοιες διαδικασίες, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν χρέη. Τα χρέη δεν δημιουργήθηκαν την τελευταία τριετία, αλλά έρχονται από παλιά και οφείλονται στην αύξηση του κόστους παραγωγής και του ηλεκτρικού και στην οικονομική κρίση της πατρίδας μας», εξήγησε ο πρόεδρος του ΓΟΕΒ και επισήμανε ότι οι λύσεις που προτείνει η ΔΕΗ, είναι ανέφικτες.

«Μας ζητάνε το 30% των οφειλών και τα υπόλοιπα σε 20 δόσεις. Σαν να μας λένε ότι πρέπει η Ελλάδα να πληρώσει όλο το χρέος σε δύο χρόνια. Η ΔΕΗ εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα. Οι τρεις ΤΟΕΒ πρότειναν να δώσουν το 10% που δεν είναι μικρό ποσό και να προχωρήσουν σε 100 δόσεις σύμφωνα με την πρόταση της Ένωσης Περιφερειών. Ζητάμε την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργού κ. Σταθάκη και του πρωθυπουργού», υπογράμμισε ο κ. Φάμελος.

Η απάντηση του ΔΕΔΔΗΕ Πύργου

Από την πλευρά του ΔΕΔΔΗΕ Πύργου, ο αναπλ.  διεθυντής Β. Σταματόπουλος δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι από τις 15 Μαΐου, όταν και έλαβε την εντολή διακοπής από τη ΔΕΗ, εξάντλησε όλα τα περιθώρια δικαιοδοσίας του ειδοποιώντας τις διοικήσεις των ΤΟΕΒ ώστε να κάνουν διακανονισμό και να αποτραπεί η διακοπή.

«Ενημερώσαμε αρκετές φορές τους ΤΟΕΒ –τελευταία φορά την περασμένη Τρίτη- να κάνουν διακανονισμό και να μην κοπεί το ρεύμα, κάτι που κατάφεραν οι ΤΟΕΒ Σαβαλίων και Μυρτουντίων, για τους οποίους είχαμε επίσης εντολή εκτέλεσης διακοπής. Είναι προφανές ότι δεν έχουμε προσωπικό πρόβλημα με τους αγρότες της Ηλείας. Ως ΔΕΔΔΗΕ εκτελούμε εντολή από τη ΔΕΗ ή άλλον προμηθευτή, την οποία αν δεν εκτελέσουμε, θα έχουμε σοβαρές υπηρεσιακές ευθύνες. Αν αύριο η ΔΕΗ μας δώσει εντολή επανασύνδεσης, φυσικά και θα γίνει άμεσα», τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Σταματόπουλος, αφήνοντας αιχμές για εκβιαστικές ενέργειες από την πλευρά του ΓΟΕΒ, οι οποίες στοχεύουν στη μετάθεση ευθυνών.

«Ο ΔΕΔΔΗΕ οφείλει να ενημερώνει δύο ώρες νωρίτερα τον ΓΟΕΒ για τη διακοπή, κάτι που κάναμε. Δεν προσκομίστηκε ποτέ αίτημα τεκμηριωμένο με υπογραφή τεχνικού, από την ημέρα υπογραφής του συμβολαίου με τη ΔΕΗ, το οποίο να μας αναφέρει ότι απαιτείται διήμερη προειδοποίηση πριν από τη διακοπή.  Δεν θα χρεωθεί ο ΔΕΔΔΗΕ την ανεπάρκεια λειτουργίας του ΓΟΕΒ, που με σημερινό έγγραφο αναζητά τρόπο να μεταθέσει τις ευθύνες του» σχολίασε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Σταματόπουλος.

Π. Θεοδωρέλος, πρόεδρος Α΄ ΤΟΕΒ Πύργου

Δεν έχει ξανασυμβεί κάτι τέτοιο. Μας καταστρέφουν παρότι έχουμε λάβει μέτρα και προτείνουμε βιώσιμη λύση για να πάρει και η ΔΕΗ τα χρήματά της, αλλά και εμείς να έχουμα άρδευση. Μας ζητάνε εδώ και τώρα το 30%, που είναι ανέφικτο. Δώσαμε χθες 75.000 ευρώ, που είναι το 10%, και προτείναμε 100 δόσεις. Αν θέλουν ας μας κλείσουν. Αν δεν δοθεί λύση, θα παραιτηθώ. Κάνω αγώνες για τον ΤΟΕΒ»

Ν. Μπακοβασίλης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Πελοπίου

«Τον Σεπτέμβριο μας διαβεβαίωσε η ΔΕΗ τις 100 δόσεις, αλλά με την αλλαγή διευθυντή το αναίρεσαν και μας είπαν για 24. Ως ΤΟΕΒ Πελοπίου, προτείναμε την άμεση καταβολή 200.000€ και άλλα τόσα ως τον Αύγουστο, από τις 900.000€ συνολικά, και μετά να μπούμε σε 24 δόσεις. Και όμως δεν το δέχονται.  Σε πρόσφατη ευρεία σύσκεψη με τη ΔΕΗ προτείναμε την άμεση αποπληρωμή του 25% των οφειλών και πάλι το αρνήθηκαν. Δεν καταλαβαίνω την αδιάλλακτη στάση της ΔΕΗ. Σας υπενθυμίζω ότι έχουμε κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω των πλημμυρών, ούτε αυτό δεν συμμερίστηκαν… Θα πρέπει να γίνουν μεγάλες κινητοποιήσεις για να αλλάξει η κατάσταση»

Β. Θεοχάρης, πρόεδρος ΤΟΕΒ Επιταλίου

«Είμαστε πρόθυμοι να καταβάλουμε το 15% των οφειλών μας άμεσα, περίπου 150 με 200.000€ και τα υπόλοιπα σε 100 δόσεις, όπως προτείνουν όλοι οι ΤΟΕΒ αλλά και η Ένωση Περιφερειών. Είναι αδύνατον να δώσουμε άμεσα το 30% και τα υπόλοιπα σε 24 δόσεις. Η αγροτική παραγωγή θα καταστραφεί και όλοι θα είμαστε ζημιωμένοι. Μπορεί να βρεθεί μια λύση, ώστε και η ΔΕΗ να εισπράττει αλλά και οι παραγωγοί να καλλιεργήσουν και να πουλήσουν τη σοδειά τους. Ειδάλλως ο πρωτογενής τομέας της Ηλείας αφανίζεται…»