Ηλεία

«Μπλόκο» στον ‘Κλεισθένη I’ από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας – Κατά πλειοψηφία υιοθετήθηκε το ψήφισμα της ΚΕΔΕ

«Μπλόκο» στον ‘Κλεισθένη I’ και από το Δημοτικό Συμβούλιο Ήλιδας, καθώς στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίασή του, κατά πλειοψηφία, τάχθηκε κατά του Νομοσχεδίου που προωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών και υιοθέτησε το ψήφισμα που έχει εκδώσει η Κεντρική Ένωση Δήμων.

Το θέμα εισηγήθηκε στο Σώμα ο Δήμαρχος Ήλιδας κ. Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος στην τοποθέτησή του υποστήριξε ανοιχτά ότι ο ‘Κλεισθένης I’ προωθείται μόνο και μόνο για να αλλάξει ο εκλογικός νόμος και να περάσουν οι δήμοι στα αχαρτογράφητα νερά της απλής αναλογικής, καθώς δεν υπάρχει καμία ουσιαστική αλλαγή στις αρμοδιότητες και στην διασφάλιση πόρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τόνισε ότι αγνοήθηκαν παντελώς οι προτάσεις της ΚΕΔΕ και επεσήμανε ότι δεν γίνεται καμία ανακατανομή αρμοδιοτήτων στο τρίπτυχο ‘Κράτος- Περιφέρεια- Δήμοι’.

Αιχμές

«Το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι να γίνουν εκλογές με απλή αναλογική για να εξυπηρετήσει τους δικούς της εκλογικούς συνδυασμούς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδουλόπουλος και επιγραμματικά ανέφερε ορισμένα σημεία του ‘Κλεισθένη I’, που αποδεικνύουν ότι δεν πρόκειται για μεταρρύθμιση που θα ευνοήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επισημαίνοντας ότι θα προκληθεί ακυβερνησία στους δήμους και πρότεινε να υιοθετηθεί από το Σώμα το ψήφισμα της ΚΕΔΕ, να ζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο να αποσυρθεί το Νομοσχέδιο και να επιτραπεί ως απαράδεκτο και να δοθεί περιθώριο δύο μηνών να μπει σε διαβούλευση, αφού συμπεριληφθούν και οι προτάσεις της ΚΕΔΕ.

 Υπέρ και η μείζονα αντιπολίτευση

Υπέρ της υιοθέτησης του ψηφίσματος τάχθηκε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Γιάννης Λυμπέρης, ο οποίος άλλωστε το έχει ήδη ψηφίσει και ως μέλος του Συμβουλίου της ΚΕΔΕ. Ο κ. Λυμπέρης, όπως ανέφερε στην τοποθέτησή του, είχε επισημάνει στον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη να μην κατεβάσει το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο γιατί δεν θα ήταν καλό για το κόμμα του. Τόνισε δε ότι οι προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στο χώρο της Αυτοδιοίκησης περιελάμβαναν κυρίως δομικές μεταβολές και ήταν μεταρρυθμίσεις αποκέντρωσης εξουσιών και λειτουργιών, ενώ ο ‘Κλεισθένης I’ δεν είναι επί της ουσίας μεταρρύθμιση. «Η κυβέρνηση και ο Σκουρλέτης όχι μόνο έχουν αγνοήσει παντελώς αυτά που έχει προτείνει η Αυτοδιοίκηση, αλλά κάνουν και το κόντρα αντίθετο» είπε μεταξύ άλλων και κάλεσε την Αυτοδιοίκηση να είναι σε εγρήγορση, γιατί δεν μπορεί να περάσει το ‘διδακτορικό δίκαιο’ όπως είπε χαρακτηριστικά.

‘Ναι’ στο Νομοσχέδιο

Υπερθεμάτισε του Νομοσχεδίου ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Αναστάσιος Σμέρος, ο οποίος ανέφερε ότι ρυθμίζει πολλά πράγματα και ότι οι όποιες ελλείψεις θα αντιμετωπιστούν με επόμενα Νομοσχέδια. Επεσήμανε ότι το σύστημα της απλής αναλογικής είναι θέση αρχής και ότι είναι το δικαιότερο εκλογικό σύστημα που πρέπει να διέπει όλες τις εκλογές, δεδομένου ότι εκφράζει την πραγματική αναλογία της δύναμης μίας παράταξης και υποστήριξε ότι η κακοδαιμονία της Τ.Α. είχε ως αποτέλεσμα την μονοκρατορία κάποιων. Υποστήριξε ότι το Νομοσχέδιο προωθεί τις συνεργασίες και τον διάλογο και καταψήφισε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ.

Αν και τάχθηκε κατά του Νομοσχεδίου ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Άγγελος Κολόσακας, δεν ψήφισε τις προτάσεις της ΚΕΔΕ. «Είμαστε αντίθετοι με το Νομοσχέδιο, όχι όμως από την πλευρά που το βάζει η ΚΕΔΕ, γιατί επικεντρώνει σε δευτερευούσης σημασίας ζητήματα. Ο ‘Κλεισθένης’ δεν θα φέρει ανάπτυξη προς όφελος του λαού και η απλή αναλογική δεν θα φέρει τίποτα εάν ο συσχετισμός των αστικών κομμάτων παραμένεις ίδιος» είπε μεταξύ άλλων.

Στην συνεδρίαση δεν παρευρέθηκε ο επικεφαλής της παράταξης ‘ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ’ κ. Νίκος Διαμαντόπουλος, ο οποίος είχε ενημερώσει το προεδρείο αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: « Ούτως ή άλλως, πρόκειται για ζήτημα που αφορά την κοινωνία των πολιτών και όχι την Κ.Ε.Δ.Ε. των κομματαρχών».

Όλη η επικαιρότητα