Κόσμος

Μπουρκίνα Φάσο: Λουτρό αίματος στην Σανματενγκά – 29 νεκροί σε δύο επιθέσεις

Ακούστε το άρθρο

Πηγές προσκείμενες στα σώματα ασφαλείας είχαν δώσει νωρίτερα χθες έναν απολογισμό που έκανε λόγο για είκοσι νεκρούς.

«Ένα φορτηγό έπεσε σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στον οδικό άξονα Μπαρσαλογκό-Γκεντμπιλά στην επαρχία Σανματενγκά. Ο προσωρινός απολογισμός ανερχόταν σε δεκαπέντε νεκρούς και έξι τραυματίες που διακομίστηκαν σε κέντρα υγείας», ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Ρεμί Φουλγκάνς Νταντζινού σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε.

Πηγή προσκείμενη στα σώματα ασφαλείας ανέφερε πως τα θύματα ήταν κυρίως έμποροι.

Περίπου πενήντα χιλιόμετρο από τη Μπαρσαλογκό, «διαπράχθηκε επίθεση από τρομοκράτες εναντίον αυτοκινητοπομπής με τρόφιμα στον οδικό άξονα Νταμπλό-Κελμπό. Αυτή η επίθεση προκάλεσε τον θάνατο 14 αμάχων και μεγάλες υλικές ζημιές», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος σε άλλη ανακοίνωσή του.

«Περίπου δώδεκα οδηγοί τρικύκλων» σκοτώθηκαν, σύμφωνα με έναν τοπικό αιρετό στη Μπαρσαλογκό που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, διευκρινίζοντας πως η αυτοκινητοπομπή μετέφερε τρόφιμα για εκτοπισμένους όταν έγινε στόχος επίθεσης.

Αναπτύχθηκαν «στρατιωτικές ενισχύσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση-σκούπα», σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

«Καθημερινότητα» οι πολύνεκρες επιθέσεις

Από τις αρχές του 2015 οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Μπουρκίνα Φάσο είναι ολοένα συχνότερες, ολοένα πιο πολυαίμακτες, ειδικά στο βόρειο και στο ανατολικό τμήμα της χώρας, έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 570 ανθρώπους, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο στρατός στην Μπουρκίνα Φάσο, που υφίσταται βαριές απώλειες — έχασε 24 άνδρες μόνο σε μία επίθεση τον Αύγουστο — μοιάζει να αδυνατεί να φρενάρει αυτές τις επιθέσεις, ενώ η απειλή, που αρχικά περιοριζόταν στον βορρά, εξαπλώνεται και σε άλλες περιοχές, στο ανατολικό και στο δυτικό τμήμα της χώρας.

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει εξόδους πληθυσμών, ειδικά στον βορρά. Καταυλισμοί εκτοπισμένων έχουν στηθεί κοντά σε κάποια αστικά κέντρα.

Οι επιθέσεις με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, που άρχισαν τον Αύγουστο του 2018, πολλαπλασιάστηκαν έκτοτε κι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 80 και πλέον ανθρώπους, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Το Σάββατο 14η Σεπτεμβρίου προγραμματίζεται έκτακτη συνεδρίαση των επικεφαλής των τοπικών αρχών για το ζήτημα της ασφάλειας στην Ουαγκαντούγκου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα