Ευρώπη

Brexit: «Όχι» της ΕΕ στο βρετανικό αίτημα περί νέας συμφωνίας για τη Βόρεια Ιρλανδία

Ακούστε το άρθρο

Η Βρετανία ζήτησε από την ΕΕ να ξαναγραφτεί μια συμφωνία για το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία, ωστόσο οι Βρυξέλλες απέρριψαν το αίτημα.

Η Βρετανία απαίτησε την Τετάρτη η ΕΕ να συμφωνήσει στο να ξαναγραφτεί μια συμφωνία σχετικά με το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία μετά το Brexit, μόλις έναν χρόνο αφού υπεγράφη, με τις Βρυξέλλες να απορρίπτουν αμέσως το αίτημα.

Το πρωτόκολλο για τη Βόρεια Ιρλανδία εντάσσεται στο πλαίσιο της συμφωνίας για το Brexit που έκλεισε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, η οποία «σφράγισε» το «διαζύγιο» με την ΕΕ τέσσερα χρόνια μετά το δημοψήφισμα περί του Brexit.

Επιχειρήσεις στη Βόρεια Ιρλανδία λένε ότι βλάπτει το εμπόριο και κάποιες φιλοβρετανικές οργανώσεις διαμαρτύρονται για αυτό που χαρακτηρίζουν ως αποδυνάμωση των δεσμών με τη Βρετανία, προκαλώντας ανησυχίες σχετικά με επανεμφάνιση της βίας που μάστιζε τη Βόρεια Ιρλανδία για τριάντα χρόνια.

«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ως έχει» είπε ο υπουργός Brexit, Ντέιβιντ Φροστ, στο κοινοβούλιο την Τετάρτη. Όπως πρόσθεσε, το Λονδίνο χρειαζόταν μια νέα «ισορροπία».

Ο Μάρος Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, δήλωσε κατηγορηματικά πως το πρωτόκολλο δεν μπορεί να ξαναγραφτεί, τονίζοντας πως το διαπραγματεύτηκαν ο Τζόνσον και ο Φροστ.

«Δεν θα σμφωνήσουμε σε αναδιαπραγμάτευση του πρωτοκόλλου» είπε. «Ο σεβασμός των διεθνών νομικών υποχρεώσεων είναι σημαντικός».

Το πρωτόκολλο έχει σκοπό να διασφαλίσει την ειρήνη που επετεύχθη στην περιοχή με συμφωνία το 1998, διατηρώντας ανοιχτά σύνορα, χωρίς να ανοίξει μια «πίσω πόρτα» μέσω της γειτονικής Ιρλανδίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ.

Στην πράξη επιτάσσει ελέγχους στα αγαθά μεταξύ της βρετανικής ενδοχώρας και της Βόρειας Ιρλανδίας. Αυτό έχει αποδειχθεί προβληματικό για πολλές εταιρείες και εξοργιστικό για όσους είναι ένθερμοι υποστηρικτές της παραμονής στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Με πληροφορίες από Reuters

Όλη η επικαιρότητα