Κόσμος

Brexit: Περισσότεροι από 200 βουλευτές απειλούν να καταψηφίσουν την πρόταση της Μέι

Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 200 βουλευτές των Τόρις και των Εργατικών συνυπογράφουν επιστολή διαμαρτυρίας διαμηνύοντας στην Τερέζα Μέι πως δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε μία μη συμφωνία για το Brexit. 

Η «επανάσταση» των Βρετανών βουλευτών γίνεται καθώς πλησιάζει η ημέρα διεξαγωγής της κρίσιμης ψηφοφορίας στο κοινοβούλιο για την επικύρωση ή μη της συμφωνίας για το Brexit με το BBC να αποκαλύπτει επικαλούμενο κυβερνητικούς κύκλους ότι θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιανουαρίου.

Η κρίσιμη ψηφοφορία θα γίνει μετά από μία μακρά κοινοβουλευτική συζήτηση η οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει σήμερα, όπως αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Αρχικά η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για τις 11 Δεκεμβρίου, αλλά η Μέι την ανέβαλε, καθώς διαπίστωσε ότι θα την έχανε πανηγυρικά. Η Συντηρητική πρωθυπουργός έχει δηλώσει πως η χώρα θα βρεθεί σε αχαρτογράφητο έδαφος εάν η δική της πρόταση της συμφωνίας για το Brexit απορριφθεί από τη Βουλή, διαψεύδοντας ταυτόχρονα τα δημοσιεύματα ότι θα επιδιώξει μία αναβολή της ψηφοφορίας για δεύτερη φορά.

Η καταληκτική ημερομηνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από το μπλοκ είναι η 29η Μαρτίου ενώ η Μέι έχει δηλώσει ότι, σε περίπτωση καταψήφισης της συμφωνίας στο κοινοβούλιο, διακυβεύονται θέσεις εργασίας και οι βουλευτές θα θέσουν την δημοκρατία σε κίνδυνο.

Ποιοι βουλευτές «επαναστατούν» 

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail», περισσότεροι από 200 βουλευτές ξεκαθαρίζουν στην Συντηρητική πρωθυπουργό ότι αντιτίθενται σε μία μη συμφωνία για το Brexit και της ζητούν να φρενάρει την αποχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή οικογένεια χωρίς συμφωνία, ακόμη και αν απορριφθούν οι προτάσεις της στο κοινοβούλιο.

Η Συντηρητική Ντάμ Κάρολαιν Σπέλμαν, πρώην υπουργός στη βρετανική κυβέρνηση και το πρωτοκλασάτο στέλεχος των Εργατικών, Τζακ Ντρόμι ηγούνται της «αντάρτικης» ομάδας, όπως γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Οι βουλευτές που συνυπογράφουν την επιστολή επισημαίνουν ότι, μία συμφωνία για το Brexit θα μπορούσε να κοστίσει θέσεις εργασίας και να έχει σοβαρές «οικονομικές ζημίες» στη βρετανική οικονομία.

Στην ομάδα αυτή συγκαταλέγονται συνολικά εννέα πρώην υπουργοί της κυβέρνησης της Μέι, που θα έχουν σήμερα συνάντηση με την πρωθυπουργό της Βρετανίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα