Κόσμος Πολιτική

Brexit: Υπέρ μιας ευέλικτης παράτασης ο Αλέξης Τσίπρας

Το βρετανικό αίτημα για παράταση του Brexit θα βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων των ηγετών των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά τη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Την πρόταση για μια ευέλικτη παράταση του Brexit αναμένεται να υποστηρίξει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο σημερινό έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, που συγκαλείται για να εξετάσει το αίτημα που έχει διατυπώσει η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, για τη χορήγησε παράτασης μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η ευέλικτη αυτή παράταση θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη συντεταγμένη έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένεται να επισημάνει ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, θα υπογραμμίσει την αντίθεση της Ελλάδας στο ενδεχόμενο άτακτης εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της ΕΕ στο ενδιάμεσο διάστημα και να συζητηθούν τα μεγάλα ζητήματα της χωρίς να παρακωλύονται από συνεχείς Συνόδους Κορυφής για το Brexit.

Η σύνοδος θα είναι δύσκολη για την Βρετανίδα πρωθυπουργό, αλλά δεν αναμένεται να εξελιχθεί σε πλήρες «ναυάγιο». Αλλά, ακόμη και αν δεν καταποντιστεί η προσπάθειά της σήμερα, την περιμένουν δύσκολες συζητήσεις στη Βρετανία.

Οι διαπραγματεύσεις με τον Κόρμπιν δεν έχουν κάποιο απτό αποτέλεσμα καθώς και οι δύο πλευρές παραμένουν αμετακίνητες από τις θέσεις τους για θέματα όπως η τελωνειακή ένωση μεταξύ Βρετανίας – Ε.Ε.

Τερέζα Μέι και Τζέρεμι Κόρμπιν θα επιστρέψουν στο τραπέζι των συζητήσεων την Πέμπτη, όπως σημειώνει το CNNi, όμως, υπάρχει μία αίσθηση πως οι διαφορές τους είναι πολύ ουσιαστικές για να μπορέσουν να καταλήξουν σε κοινό έδαφος.

Την ίδια αίσθηση φαίνεται ότι έχουν και οι Ευρωπαίοι, με τους ηγέτες της Ε.Ε. να πιέζουν για μία μακρά παράταση της ημερομηνίας εξόδου – ακόμη και ενός έτους – γιατί δεν διαφαίνεται άμεση συμφωνία.

Τριγμοί στους Τόρις

Η απόφαση της Μέι να αποταθεί στους Εργατικούς για συζητήσεις ώστε να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση προκάλεσε δυσαρέσκεια στις τάξεις των Συντηρητικών, που την κατηγόρησαν για παράδοση του Brexit στα χέρια των Εργατικών (αυτό τουλάχιστον «είδε» ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον).

Η προσπάθεια της Ευρώπης να πιέσει για μία μακροπερίοδη παράταση, έχει εντείνει τη δυσαρέσκεια.

Δείγμα της αυξημένης δυσαρέσκειας των Τόρις είναι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στη Βουλή των Κοινοτήτων για την νέα παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου. 97 Συντηρητικοί βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση και ακόμη 80 απείχαν από τη διαδικασία, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα στην αρχηγό τους. Η πρόταση πέρασε με τη βοήθεια των Εργατικών.

Η τελευταία πρόταση δυσπιστίας στο πρόσωπο της Μέι είχε κατατεθεί τον προηγούμενο Δεκέμβριο, άρα η Βρετανίδα δεν κινδυνεύει άμεσα (η νομοθεσία ορίζει πως πρέπει να περάσει ένα έτος για να κατατεθεί νέα τέτοια πρόταση).

Brexit: Αντιμέτωπη με τους Ευρωπαίους ηγέτες σήμερα η Μέι

Οι Συντηρητικοί, λοιπόν, δεν έχουν αυτό το «όπλο» στα χέρια τους, όμως, οι σκληροπυρηνικοί οπαδοί του Brexit θα συνεχίσουν να ψάχνουν τρόπο να αποχωρήσει η Μέι από την εξουσία ώστε να αναλάβει κάποιος πρωθυπουργός που δεν θα αντιτίθεται σε ένα «διαζύγιο» χωρίς συμφωνία.

via 

Όλη η επικαιρότητα