Candida Auris: Η επόμενη απειλή μετά την πανδημία – Το μικρόβιο που σκοτώνει και δεν βγαίνει από τα νοσοκομεία

Share

Με την φράση: «Τα επόμενα μεγάλα πρωτοσέλιδα όταν θα τελειώσει η πανδημία θα είναι τα πολυανθεκτικά μικρόβια στα νοσοκομεία», ο Καθηγητής Παθολογίας Λοιμώξεων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ, και γ.γ. της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Νίκος Σύψας περιέγραψε τον εφιάλτη γιατρών και ασθενών στα νοσοκομεία.

Ο κ. Σύψας μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου ενόψει του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Λοιμώξεων αναφέρθηκε στα πολυανθεκτικά μικρόβια και συγκεκριμένα στο Candida Auris λέγοντας ότι το συγκεκριμένο υπήρχε και πριν την πανδημία και στοίχιζε πολλές ζωές.

Τόνισε ακόμα ότι η κατάσταση ήταν κακή αλλά επιδεινώθηκε κατά την διάρκεια της Covid 19. Μάλιστα τόνισε ότι κατά την διάρκεια της πανδημίας έγινε έκρηξη!

Εξηγώντας το γιατί, ο κ. Σύψας είπε ότι όσοι ήταν υπεύθυνοι για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων σταμάτησαν καθώς έπρεπε να ασχοληθούν μόνο με τον κορωνοϊό.

«Η επιτήρηση χάθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ένα σημαντικό κομμάτι των θανάτων οφείλεται στο πρόβλημα αυτό. Όλοι οι γιατροί που ήταν στον έλεγχο των λοιμώξεων πήγαν στις μονάδες Covid-19», είπε χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής είπε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια όχι μόνο θα παραμείνουν αλλά και μάλιστα το πρώτο αίτιο θανάτου θα είναι οι λοιμώξεις από αυτά τα μικρόβια.

«Τα επόμενα πρωτοσέλιδα θα γραφτούν γι’ αυτό. Είναι στα νοσοκομεία μας και σκοτώνουν κόσμο. Candida Auris. Είναι στα νοσοκομεία και έχει μεγάλη ανθεκτικότητα. Όταν μπαίνει στα νοσοκομεία δεν βγαίνει ποτέ. Είχαμε στην Αθήνα νοσοκομεία με πολύ μεγάλο πρόβλημα. Ο Ευαγγελισμός. Θα τα βρούμε μπροστά μας», τόνισε.

Και πρόσθεσε ότι η Πολιτεία όταν φύγει η Covid πρέπει να επικεντρωθεί στο πρόβλημα των ανθεκτικών λοιμώξεων στα νοσοκομεία. Σημείωσε ότι έχει μεγάλη θνησιμότητα αυτό το μικρόβιο, έχει αντοχή στα αντιβιοτικά και δεν εκριζώνεται. Μάλιστα τόνισε ότι στο εξωτερικό ξήλωσαν ολόκληρη ΜΕΘ για να εκριζώσουν το μικρόβιο και την ξαναέχτισαν από την αρχή.

Τέλος, ο κ. Σύψας είπε ότι τα πολυανθεκτικά μικρόβια συνέβαλλαν στους αυξημένους θανάτους στη χώρα μας την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού.