Ζώα Ηλεία

Caretta – caretta μεγάλου μεγέθους στην «Συκιά» του Κατακόλου

Ακούστε το άρθρο

Φωτογραφικά καρέ από την… μη επιτυχημένη προσπάθεια μιας θαλάσσιας χελώνας να φτιάξει τη φωλιά της και να γεννήσει τ` αυγά της στην παραλία «Συκιά» του Κατακόλου, απαθανάτισε φιλόζωος-περιβαλλοντιστής, αναγνώστης της εφημ. ΠΑΤΡΙΣ.

Μάλιστα τα ίχνη που άφησε πριν λίγο καιρό στην συγκεκριμένη παραλία η Caretta – caretta άφησαν να εννοηθεί ότι ήταν πολύ μεγάλη σε μέγεθος, γεγονός που του προκάλεσε και την σχετική εντύπωση…

Ο πολίτης που παρατήρησε τα ίχνη απευθύνθηκε στο σύλλογο για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας «Αρχέλων» θέλοντας να ενημερώσει για το γεγονός αλλά και να ενημερωθεί για το να έπρεπε να ενεργήσει με συγκεκριμένο τρόπο, πιστεύοντας ότι η θαλάσσια χελώνα είχε γεννήσει στο σημείο…

Η (κατατοπιστική) απάντηση της Γαλήνης Σαμλιδου (υπεύθυνης προγραμμάτων Πελοποννήσου του «Αρχέλων»), προς τον πολίτη που είδε τα ίχνη της θαλάσσιας χελώνας ανέφερε τα κάτωθι:  

«Σας ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον σας για τις θαλάσσιες χελώνες και την πρόθεση σας να βοηθήσετε. Ναι για την ακρίβεια είναι ίχνη από θαλάσσια χελώνα. Αυτοί οι μήνες που διανύουμε συμπίπτουν με την αναπαραγωγική περίοδο της θαλάσσιας χελώνας.

Το ίχνος που μου στείλατε είναι μια απόπειρα μιας χελώνας να γεννήσει τα αυγά της. Ωστόσο φαίνεται ότι κάτι δεν της άρεσε (ίσως η σύσταση της άμμου) ή τρόμαξε από κάποιον περαστικό, φώτα ή και από κάποιο άλλο ζώο. Οπότε δεν προσπάθησε καν να σκάψει για τον αυγουθαλαμο. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάποια ενέργεια για να σημαίνετε την περιοχή.

Επιτρέψτε μου να σας ενημερώσω ότι αυτή τη περίοδο, τα οχήματα αποτελούν μεγάλη όχληση για την αναπαραγωγική διαδικασία είτε με άμεσο κίνδυνο να καταστραφούν οι φωλιές, είτε έμμεσα.

Με την έλευση οχημάτων στις παραλίες που ωοτοκούν οι θαλάσσιες χελώνες, δημιουργούνται δονήσεις στο έδαφος οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν αποκόλληση των εμβρύων από το αυγό (πράγμα που σταματάει την ανάπτυξη τους), είτε αργότερα, κατά την περίοδο εκκόλαψης, οι δονήσεις πάλι προκαλούν την πρόωρη έξοδο των νεοσσών από τις φωλιές, όταν δηλαδή είναι ακόμα πολύ αδύναμα οπότε είναι πολύ λιγότερες οι πιθανότητες να επιβιώσουν».

Όλη η επικαιρότητα