Ηλεία

Χ. Γαρύφαλλος: Ουσιαστική αναγνώριση της συμβολής των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Με ανακοίνωση που φέρει την  υπογραφή του πρόεδρου Χρήστου Γαρύφαλλου  και της γραμματέα Ελένης Γάζου, ο Σύλλογος Εργαζομένων στους δήμους Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως επισημαίνονται τα παρακάτω:

«Την κρίσιμη ώρα της αντιμετώπισης της Πανδημίας του Κορωνοϊού το αίσθημα προσφοράς των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κυριάρχησε. Σήμερα, που σιγά-σιγά αίρονται τα περιοριστικά μέτρα, εκείνοι που θεώρησαν την περίοδο της κρίσης ως ευκαιρία για να περάσουν διατάξεις που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς θα διαπιστώσουν πως το επόμενο χρονικό διάστημα θα υπάρξει μηδενική πλέον ανοχή.

Σε σχετική επερώτηση στην Βουλή αν προτίθενται να συμπεριλάβουν το προσωπικό της καθαριότητας των ΟΤΑ στα ειδικά – πρόσθετα επιδόματα η απάντηση της Κυβέρνησης μέσω του Υφ. Οικονομικών ήταν ότι δημοσιονομικοί λόγοι δεν επιτρέπουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση του προσωπικού της καθαριότητας των ΟΤΑ.

Η Κυβέρνηση πέραν από τα «ευχαριστώ» θα πρέπει να αναγνωρίσει ουσιαστικά την συμβολή των εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να τιμά το προσωπικό των Δήμων και περισσότερο αυτό της καθαριότητας που σε όλη την πρώτη φάση της πανδημίας ρισκάριζε καθημερινά την δική του ασφάλεια προκειμένου να «μείνουμε στο σπίτι ασφαλείς».

Ενώ η μάχη κατά της πανδημίας συνεχίζεται, η Κυβέρνηση αποστρέφει το πρόσωπό της στους αόρατους καθημερινούς μαχητές της υγιεινής των πόλεων.Δεν θα σταματήσουμε να διεκδικούμε:

  • Την ανάκληση όλων των καταχρηστικών αντεργατικών ρυθμίσεων που μέσω Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) θέσπισε η κυβέρνηση και που στόχο έχουν να ξεχειλώσουν τα εργασιακά δικαιώματα και να ξεπουλήσουν σε ιδιώτες υπηρεσίες -φιλέτα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ιδιωτικοποιήσεις με αποφάσεις Οικονομικής Επιτροπής, διεύρυνση ωραρίου, ενοικίαση απορριμματοφόρων σε εργολάβους, μεταφορά εργατών καθαριότητας στην καθαριότητα Σχολικών Μονάδων κ.α.).
  • Κατάργηση του άρθρου 178 του Ν.4635/2019 που ψήφισε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δίδοντας στα Δημοτικά Συμβούλια το δικαίωμα χωρίς αιτιολογημένη απόφαση και μειοψηφίες να εκχωρήσουν τις υπηρεσίες Καθαριότητας, Ηλεκτροφωτισμού και Πρασίνου στους ιδιώτες, και φυσικά του άρθρου 117 του Ν.4674/2020 που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση με την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου να αποφασίζει πλέον την εκχώρηση των υπηρεσιών στους ιδιώτες.
  • Την επέκταση του Επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας και σε άλλες ειδικότητες εργαζομένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που απέδειξαν πως στις δύσκολες ώρες στάθηκαν στην πρώτη γραμμή, θέτοντας τους ίδιους και τις οικογένειές τους πολλές φορές σε κίνδυνο. Καμιά περικοπή σε όσους ήδη το λαμβάνουν.
  • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού και την μονιμοποίηση εργαζομένων που εργάζονται αποδεδειγμένα για πολλά χρόνια σε κομβικές υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης όπως το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», υπηρεσίες Καθαριότητας, αλλά και καθαριότητας σχολείων και άλλες υπηρεσίες Κοινωνικής προσφοράς, όπως οι Παιδικοί Σταθμοί και οι λοιπές Κοινωνικές Δομές.
  • Να συγκροτηθούν άμεσα σε όλους του Δήμους υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας και να προβλεφθεί εκ νέου ο τρόπος πρόσληψης νέου προσωπικού(Προκηρύξεις, εκπαίδευση, αρμοδιότητες, ιεραρχία κ.λπ.). Η υγειονομική κρίση ανέδειξε το σημαντικό ρόλο της Δημοτικής Αστυνομίας.
  • Να καθοριστούν με σαφήνεια οι προϋποθέσεις επαναλειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών, όποτε αυτοί και εάν ανοίξουν σε σχέση με τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του Κορωνοϊού, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές της λειτουργίας τους (προσωπικό, αναλογίες παιδιών, καθαριότητα, ύπνος, φαγητό κ.λπ.). Οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί έχουν πολλές ιδιαιτερότητες, ενώ προέχει η ασφάλεια παιδιών και εργαζομένων.
  • Αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου περί Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων των Ο.Τ.Α.
  • Μηδενική ανοχή τόσο στις ιδιωτικοποιήσεις όσο και στην μεταφορά του προσωπικού οδοκαθαρισμού στην καθαριότητα σχολικών μονάδων.

Επαναλαμβάνουμε ότι εμείς θα παραμείνουμε στην πρώτη γραμμή για την ομαλή λειτουργία των πόλεων και την εξυπηρέτηση των δημοτών.

Τους ξαναθυμίζουμε ότι η εκτίμηση της κοινωνίας και η εμπιστοσύνη των πολιτών αποτελεί για μας την καλύτερη ηθική αποζημίωση που δυναμώνει περαιτέρω τον αγώνα μας. Αγώνας για την προάσπιση του δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΤΑ που και αυτή η κρίση ανέδειξε».

Όλη η επικαιρότητα