Πολιτική

Χαιρετισμός της Δ. Αυγερινοπούλου στην εκδήλωση «Γαλάζιες Σημαίες»: «Είμαστε παράδειγμα για την Μεσόγειο»

Η κα Αυγερινοπούλου συνεχάρη την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και την τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάδειξη της χώρας μας, για άλλη μια φορά, στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες, τονίζοντας ότι είμαστε παράδειγμα για την Μεσόγειο.
Ακούστε το άρθρο

Ειδική αναφορά στην Ηλεία πραγματοποίησε η Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής και Βουλευτής Ν. Ηλείας, Ν.Δ., Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην ειδική εκδήλωση της ανακοίνωσης των βραβευμένων με «Γαλάζια Σημαία» σημείων για το 2022.

Η κα Αυγερινοπούλου συνεχάρη την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και την τοπική αυτοδιοίκηση για την ανάδειξη της χώρας μας, για άλλη μια φορά, στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε Γαλάζιες Σημαίες, τονίζοντας ότι είμαστε παράδειγμα για την Μεσόγειο.

Η κα Αυγερινοπούλου χαρακτηριστικά ανέφερε ότι: «Για τις νεότερες γενιές που έχουν ήδη μεγαλώσει με την εικόνα της «Γαλάζιας Σημαίας» στη κοντινότερη παραλία, όπως εμείς στην Ηλεία, μετά από 35 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, αποτελεί η Σημαία αυτή αναπόσπαστο τμήμα της εικόνας, της αντίληψης που έχουμε για τις θάλασσές μας, αποτελεί ένα «τμήμα» του κάδρου των διακοπών μας. Και έτσι θέλουμε να συνεχίσουν να είναι οι παραλίες μας στην Ελλάδα».

Στον χαιρετισμό της, αναφέρθηκε, ακόμη, στις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση για την μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, την αντιμετώπιση της διάβρωσης των ακτών, αλλά και την προστασία των περιοχών Natura, εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη της Επιτροπής Περιβάλλοντος στον σημαντικό αυτό θεσμό. Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθησή της ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα καλύτερα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για να αποκτήσουν «Γαλάζια Σημαία» όλες οι επισκέψιμες παραλίες μας.

Παρατίθεται κάτωθι ολόκληρο το κείμενο του χαιρετισμού της:

«Αξιότιμοι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι του περιβαλλοντικού και του τουριστικού τομέα,

καθώς και της τοπικής Αυτοδιοίκησης,

φίλες και φίλοι,

Εκ μέρους της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής χαιρετίζω τη φετινή εκδήλωση ανακοίνωσης των βραβευμένων με «Γαλάζια Σημαία» σημείων, η οποία έχει μάλιστα, επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνει τα 35 χρόνια εφαρμογής και σας συγχαίρω για το πολυετές και πολυσήμαντο έργο σας.

Η Επιτροπή Περιβάλλοντος και η Υποεπιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής στηρίζουν διαχρονικά αυτό το σημαντικό διεθνές πρόγραμμα, το οποίο πλέον έχει αναδειχθεί σε διεθνή θεσμό και το οποίο συμβάλλει στην προστασία τόσο του θαλασσίου περιβάλλοντος, όσο και της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των λουόμενων, ενισχύοντας παράλληλα την τουριστική ανάπτυξη των βραβευμένων περιοχών. Είναι δε σε συνάφεια με όλες τις δράσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος οι οποίες στοχεύουν στην εκπλήρωση του Παγκοσμίου Στόχου Βιωσιμότητας Νο 14 του ΟΗΕ για την προστασία των θαλασσών, αλλά και τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της χώρας που απορρέουν από το διεθνές, το ευρωπαϊκό και το εθνικό δίκαιο. Παράλληλα, συμπληρώνουν τις προσπάθειές τόσο της Επιτροπής της Βουλής όσο και της Κυβέρνησης, αλλά και του ιδίου του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, για την προστασία των θαλασσίων περιοχών Νατούρα 2000 και της θαλάσσιας βιοποικιλότητας, όσο και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την δραστική μείωση των πλαστικών μιας χρήσης, αλλά και την αντιμετώπιση του φαινομένου της διάβρωσης των ακτών λόγω πολλών παραγόντων, κυρίως της κλιματικής κρίσης.

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι ένα παγκόσμιο σύμβολο ποιότητας του παράκτιου χώρου, το οποίο συνδέεται με την ποιότητα των νερών κολύμβησης σε χιλιάδες παραλίες, μαρίνες και συναφείς τουριστικούς προορισμούς, μέσω της οποίας αφενός προβάλλονται τουριστικά οι παραλίες της χώρας μας, αφετέρου προωθείται με τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο η βιώσιμη διαχείριση των σύνθετων οικοσυστημάτων των ακτών μας, ενώ εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια και την υγεία των λουομένων, αλλά την περιβαλλοντική εκπαίδευση και πληροφόρηση.

Για τον επισκέπτη μια παραλία με μια «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί έναν ασφαλή χώρο ψυχαγωγίας, για την τοπική αυτοδιοίκηση ένα «τρόπαιο» που αποδεικνύει την αποτελεσματική διαχείριση της, για τις νεότερες γενιές που έχουν ήδη μεγαλώσει με την εικόνα της «Γαλάζιας Σημαίας» στη κοντινότερη παραλία, όπως εμείς στην Ηλεία, μετά από 35 χρόνια λειτουργίας του θεσμού, αποτελεί η Σημαία αυτή αναπόσπαστο τμήμα της εικόνας, της αντίληψης που έχουμε για τις θάλασσές μας, αποτελεί ένα «τμήμα» του κάδρου των διακοπών μας. Και έτσι θέλουμε να συνεχίσουν να είναι οι παραλίες μας στην Ελλάδα.

Είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται πάντοτε ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη αναφορικά με τις βραβεύσεις των ακτών της και κατέχει το 14% των συνολικών βραβευμένων ακτών ανάμεσα σε 48 χώρες που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα. Είμαστε παράδειγμα για την Μεσόγειο.

Είμαστε, όμως, σίγουροι ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε ακόμα καλύτερα και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις, για να αποκτήσουν «Γαλάζια Σημαία» όλες οι επισκέψιμες παραλίες μας. Χρειάζεται τόσο να μεριμνήσουμε για την αποτροπή της θαλάσσιας ρύπανσης από χερσαίες και θαλάσσιες πηγές ρύπανσης, όσο και να αναπτύξουμε τις ανάλογες υποδομές. Με το σύνθημα – μια «Γαλάζια Σημαία» σε κάθε παραλία, σας συγχαίρω ακόμα μια φορά!

Σας ευχαριστώ πολύ!»

Όλη η επικαιρότητα