«Χαλάει» ο καιρός, συναγερμός από Γεωργιόπουλο – Σε επιφυλακή για να αποτραπούν νέες πλημμύρες

«Καμπανάκι» λόγω της πρόβλεψης για ραγδαία μεταβολή του καιρού χτυπά ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, επισημαίνοντας σε όλους τους αρμόδιους φορείς ότι πρέπει να είναι σε επιφυλακή από την Κυριακή και για τρεις ημέρες, ώστε να αποτραπούν τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα.

«Σήμερα (σ.σ. χθες) το μεσημέρι η ΕΜΥ εξέδωσε έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, σύμφωνα με το οποίο ισχυρές βροχές και καταιγίδες που τοπικά θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και από πολύ ισχυρούς ανέμους θα επηρεάσουν και το Νομό Ηλείας, από την Κυριακή το μεσημέρι, με ιδιαίτερη ένταση τη Δευτέρα και την Τρίτη. Θεώρησα υποχρέωσή μου να ενημερώσω τους συμπολίτες μας Ηλείους και όσους επισκέπτες θα βρίσκονται αυτές τις μέρες στην περιοχή, για τους κινδύνους που διατρέχουν εάν δεν λάβουν μέτρα προστασίας αυτών, των οικογενειών τους και των περιουσιακών τους στοιχείων» επισημαίνε ο κ. Γεωργιόπουλος αναλύοντας την επικινδυνότητα του φαινομένου που επίκειται.

«Σύμφωνα με τοπικές προγνώσεις, τα φαινόμενα θα είναι πάρα πολύ έντονα, ίσως από τα σοβαρότερα των τελευταίων ετών. Πολύ μεγάλα ύψη βροχής θα πέσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, με συνέπεια να υπάρξουν επικίνδυνα πλημμυρικά φαινόμενα. Η ετοιμότητα όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται σε έργα και δράσεις για την αντιμετώπιση κινδύνων από επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, πρέπει να βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο. Περιφερειακές Υπηρεσίες, δήμοι, τοπικές κοινότητες και οι εθελοντικές ομάδες καθώς και Πυροσβεστική, Αστυνομία κτλ πρέπει να ενημερώσουν έγκαιρα τους πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους και να λαμβάνουν μέτρα αυτοπροστασίας. Κατά τη διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων και για αρκετό διάστημα μετά θα πρέπει να μην υπάρχουν μετακινήσεις πεζή ή με οχήματα, όπου υπάρχουν χείμαρροι ποταμοί κ.ά», τονίζει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας.

Παράλληλα, υπογραμμίζει προς τον αγροτικό κόσμο τα μέτρα λήψης προστασίας μηχανημάτων και καλλιεργειών, πέρα από τη σωματική τους ακεραιότητα.

«Οι αγρότες θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους προστασίας τόσο των καλλιεργειών τους όσο και των μηχανημάτων που έχουν στην διάθεση τους. Επιπλέων μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στο εποχικό φαινόμενο των κεραυνών ακόμα και σε θαλάσσιες περιοχές. Τα παραπάνω δεν αποτελούν κινδυνολογία αλλά επισημαίνουν κινδύνους και προφυλάξεις που πρέπει όλοι οι πολίτες να λαμβάνουν», δήλωσε ο κ. Γεωργιόπουλος.