Ελλάδα

Χαλκίδα: Διακινούσαν κοκαΐνη σε μπαρ – Εξαρθρώθηκε σπείρα τοκογλύφων εκβιαστών

Ακούστε το άρθρο

Στο πλαίσιο πολύμηνης έρευνας της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών και Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, εξαρθρώθηκαν πλήρως δύο ανεξάρτητες πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, τα μέλη των οποίων δραστηριοποιούνταν συστηματικά στην οργανωμένη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και στην κατ’ εξακολούθηση διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της πολύμηνης έρευνας, διακριβώθηκε η δράση ομάδας, η οποία δραστηριοποιούταν στην κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση τοκογλυφία και στην τέλεση εκβιάσεων και συνελήφθησαν οι εμπλεκόμενοι.

Η αποδόμηση των εγκληματικών ομάδων και η σύλληψη των μελών τους, είναι αποτέλεσμα ευρείας κλίμακας συντονισμένης και ταυτόχρονης αστυνομικής επιχείρησης, η οποία πραγματοποιήθηκε προχθές σε περιοχές κυρίως της Εύβοιας, αλλά και της Βοιωτίας και Αττικής.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση οργανώθηκε από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας, με τη συνδρομή των Αστυνομικών Τμημάτων Ιστιαίας, Ερέτριας και Αλιβερίου Ευβοίας, του Τμήματος Ασφαλείας Θηβών και Αστυνομικού Τμήματος Τανάγρας Βοιωτίας, καθώς και του Αστυνομικού Τμήματος Νίκαιας Αττικής. Επίσης για τις ανάγκες της επιχείρησης χρησιμοποιήθηκαν δύο σκύλοι ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στην πρώτη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθη το «αρχηγικό» της στέλεχος, ένας 35χρονος Αλβανός, καθώς και επτά ακόμη μέλη της, εκ των οποίων τέσσερις Έλληνες, ηλικίας 42, 39, 34 και 23 ετών και τρεις Αλβανοί, δύο άνδρες ηλικίας 24 και 35 ετών και μία 29χρονη. Επιπλέον αναζητούνται δύο ακόμη μέλη της οργάνωσης, Αλβανοί, ηλικίας 63 και 24 ετών.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση ναρκωτικών ουσιών και κατά περίπτωση, για καλλιέργεια, προμήθεια και μεταφορά ναρκωτικών, καθώς και για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων και αλλοδαπών.

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης χρονολογείται τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2017. Ως προς την οργανωτική της δομή διέθετε ιεραρχική σχέση μεταξύ των μελών της, με διακριτούς ρόλους, καθώς και εσωτερική διάρθρωση σε δύο υποομάδες, υπαγόμενες στο «αρχηγικό» της στέλεχος.

Η πρώτη υποομάδα , στην οποία ανήκαν τρία μέλη της οργάνωσης (ο 24χρονος Αλβανός, ο 35χρονος Αλβανός και ο 34χρονος Έλληνας), διακινούσε ποσότητες κοκαΐνης στην Χαλκίδα και στην ευρύτερη περιοχή αυτής (Ερέτρια και Αρτάκη). Αξίζει δε να σημειωθεί ότι παραλήπτες των ναρκωτικών ήταν περισσότερα από 40 άτομα.

H κοκαΐνη κατέληγε σε μπάρμαν, ιδιοκτήτες μπαρ και πορτιέρηδες νυχτερινών κλαμπ της Χαλκίδας και όση ποσότητα δεν έκαναν χρήση οι ίδιοι, την «έσπρωχναν» στη νεολαία που διασκέδαζε στα μαγαζιά τους

Εκτιμάται ότι η υποομάδα αυτή διακίνησε ποσότητες κοκαΐνης, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος που υπερβαίνει τις 19.000 ευρώ. Η δεύτερη υποομάδα , στην οποία ανήκαν έξι μέλη της οργάνωσης (οι Έλληνες, 42, 39 και 23 ετών, η 29χρονη από την Αλβανία και οι ομοεθνείς της 63 και 24 ετών), διακινούσε ποσότητες κοκαΐνης και ακατέργαστης κάνναβης σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας.

Εκτιμάται ότι αυτή η υποομάδα διακίνησε ποσότητες κοκαΐνης και κάνναβης, αποκομίζοντας χρηματικό όφελος που υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Σημειώνεται ότι 52 επιπλέον άτομα, εκ των οποίων 48 Έλληνες, δύο Ελληνίδες εκ των οποίων η μία συνελήφθη και δύο αλλοδαποί, αντιμετωπίζουν κατηγορίες για παραβάσεις νομοθεσίας περί ναρκωτικών.

Η δεύτερη εγκληματική οργάνωση θέριζε στις κλοπές κυρίως κλειστά εργοστάσια

Αναφορικά με την δεύτερη εγκληματική οργάνωση, συνελήφθη το «αρχηγικό» της στέλεχος, ένας 52χρονος Έλληνας, καθώς και επτά ακόμη μέλη της, εκ των οποίων πέντε Έλληνες, ηλικίας 64, 63, 43, 53 και 43 ετών, καθώς και δύο Αλβανοί, ηλικίας 42 και 36 ετών.

Οι εμπλεκόμενοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, καθώς και για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπής.

Η δράση της συγκεκριμένης οργάνωσης, που χρονολογείται τουλάχιστον από τον Ιούλιο του 2017, προσδιορίζεται στη συστηματική και εξακολουθητική διάπραξη κλοπών, κυρίως από ανενεργά εργοστάσια και εγκαταστάσεις αυτών, σε περιοχές της Βοιωτίας, Εύβοιας και Αττικής.

Ως προς τη μεθοδολογίας δράσης τους, όπως διακριβώθηκε, τα μέλη της οργάνωσης, υπό την καθοδήγηση του αρχηγικού της στελέχους, εντόπιζαν αρχικά τους υποψήφιους «στόχους» και ακολούθως προέβαιναν στην κατόπτευση και φωτογράφηση τους.

Στη συνέχεια, οι δράστες με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση, ανά περίπτωση, αφαιρούσαν από τα εργοστάσια μηχανήματα διαφόρων τύπων, εργαλεία, χάλκινα καλώδια, οχήματα, μεταλλικά και άλλα αντικείμενα, τα οποία φόρτωναν σε γερανοφόρο ή άλλο όχημα, ιδιοκτησίας του «αρχηγικού» στελέχους και τα μετέφεραν σε χώρους, προκειμένου να τα διαθέσουν άμεσα για πώληση σε κύκλωμα συνεργαζομένων κλεπταποδόχων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δράστες επέλεγαν ανενεργά εργοστάσια, με σκοπό οι κλοπές να μην γίνονται σύντομα αντιληπτές από τους ιδιοκτήτες τους και να έχουν το χρονικό περιθώριο να διαθέσουν τα προϊόντα κλοπών σε επιχειρήσεις ανακύκλωσης μεταλλικών αντικειμένων (scrap ), αποκομίζοντας μεγάλα οικονομικά οφέλη.

Στο πλαίσιο της ενδελεχούς έρευνας, προέκυψε ότι τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης ενέχονται συνολικά στην διάπραξη 15 κλοπών και δύο απόπειρες κλοπών, με την αξία της λείας που αποκόμισαν να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ.

Για την συγκεκριμένη υπόθεση, κατηγορούνται 11 ακόμη Έλληνες για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Η τρίτη εγκληματική οργάνωση των τοκογλύφων είχε γίνει ο εφιάλτης των επιχειρήσεων στην Στερεά Ελλάδα

Ως προς την εξάρθρωση της τρίτης ομάδας συνελήφθησαν ένας 53χρονος Έλληνας, καθώς και το «αρχηγικό» στέλεχος της δεύτερης εγκληματικής οργάνωσης που έκλεβε μηχανήματα από κλειστά εργοστάσια, και συγκεκριμένα ο 52χρονος Έλληνας, οι οποίοι, τουλάχιστον από τον Σεπτέμβριο του 2017, είχαν αναπτύξει ευρεία δράση στο πεδίο της τοκογλυφικής και εκβιαστικής δραστηριότητας.

Τα θύματά τους ανέρχονται σε 15 τουλάχιστον, ιδιοκτήτες επιχειρήσεων και άλλους πολίτες, από τους οποίους προσπόριζαν μεγάλα χρηματικά ποσά, εκμεταλλευόμενοι τις οικονομικές δυσχέρειες και την άμεση ανάγκη τους για ρευστότητα.

Ως προς τη μεθοδολογία χρησιμοποιούσαν ιδίως την πρακτική του «σπασίματος» και της προεξόφλησης επιταγών, παρακρατώντας τόκο που ανερχόταν σε μηνιαίο ποσοστό από 5% έως 10%, όταν το τρέχον εξωτραπεζικό νόμιμο δικαιοπρακτικό επιτόκιο δανεισμού, ανέρχεται στο 5,25% ανά έτος.

Επιπλέον εκβίαζαν τα θύματα τους, στις περιπτώσεις που καθυστερούσαν την καταβολή των «συμφωνηθέντων», ασκώντας πίεση και απειλές για «σφράγιση» των επιταγών.

Ο 52χρονος συνεργός του «εγκέφαλου» ουσιαστικά έβρισκε τα υποψήφια θύματα για λογαριασμού το τοκογλύφου και όταν καθυστερούσαν να πληρώσουν, αναλάμβανε ο ίδιος τους εκβιασμούς και τις επιθέσεις σε βάρος τους.

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν είναι για σύσταση συμμορίας, τοκογλυφία, εκβίαση, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και παράβαση νομοθεσίας περί όπλων.

Επιπλέον ο 53χρονος κατηγορείται και ως ηθικός αυτουργός σε υπόθεση εμπρησμού επιχείρησης, τον Νοέμβριο του 2016.

Κατά τη διάρκεια της ευρείας κλίμακας επιχείρησης, διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε οικίες και άλλους χώρους των συλληφθέντων, παρουσία εισαγγελικών λειτουργών, όπου βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν 104.595 ευρώ, 32,4 γραμμάρια κοκαΐνης, 110,4 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, 11 ναρκωτικά δισκία και δενδρύλλιο κάνναβης, πληθώρα ζυγαριών ακριβείας και κινητών τηλεφώνων, δύο πιστόλια, δύο κυνηγετικά όπλα, μαχαίρια – στιλέτα, πτυσσόμενο μεταλλικό γκλοπ και σιδερογροθιά, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης ( tazer), πληθώρα προϊόντων κλοπών (μηχανήματα, εξαρτήματα, εργαλεία, κοσμήματα κλπ.). Επίσης, κατασχέθηκαν τραπεζικά βιβλιάρια και επιταγές, διάφορες έγγραφες σημειώσεις, καθώς και δύο Ι.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα.

Το προανακριτικό έργο διενήργησε το Τμήμα Ασφαλείας Χαλκίδας, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Πηγή: news247

Όλη η επικαιρότητα