Χαμόγελα και αισιοδοξία άφησε στα ταξιδιωτικά πρακτορεία του Πύργου η τουριστική σεζόν

Share

Ικανοποιητικά κύλησε η φετινή τουριστική σεζόν για τα ταξιδιωτικά πρακτορεία του Πύργου, με τους ιδιοκτήτες να έχουν λόγους να χαμογελούν ξανά, αφού μετά από δύο χρόνια περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι Ηλείοι φαίνεται πως φέτος προτίμησαν να ταξιδέψουν ξανά.

Όπως δήλωσαν στην εφ. «Πατρίς» ιδιοκτήτες ταξιδιωτικών πρακτορείων η κίνηση ήταν αρκετά καλή, με τον κόσμο να προτιμά διάφορους προορισμούς στην Ελλάδα αλλά και στον εξωτερικό, όπως τα νησιά του Ιουνίου και του Αιγαίου πελάγους και της Κρήτης.

Οι περισσότεροι ταξιδιώτες, κυρίως οικογένειες, φαίνεται πως περίμεναν καιρό το καλοκαίρι που μας πέρασε και επιλέγοντας οικονομικά πακέτα επισκέφθηκαν κοντινούς προορισμούς. Σημαντικό ρόλο σε αυτό είχε και το voucher της κυβέρνησης που βοήθησε ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού να πραγματοποιήσει τα ταξίδια του, που τόσο είχε ανάγκη δεδομένων και των συνθηκών.

«Περιέργως η τουριστική σεζόν ήταν καλή, παρόλο που οι γενικότερες προβλέψεις μιλούσαν για μια συγκρατημένη χρονιά, τελικά πήγε πολύ καλά. Πλησίασε τα επίπεδα του 2018 σε ποσοστό περίπου 70%.  Υπήρχε μια τάση από τον κόσμο να ταξιδέψει και το έπραξε πηγαίνοντας σε διάφορους προορισμούς ανά την Ελλάδα» δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ο ιδιοκτήτης ταξιδιωτικού πρακτορείου Δημήτρης Μιαούλης, προσθέτοντας πως οι Ηλείου που ταξίδεψαν ήταν στην πλειοψηφία τους οικογένειες που περίμεναν πως και πώς να αρθούν οι περιορισμοί που είχαν επιβληθεί λόγω του κορωνοϊού ώστε να ξεκινήσουν ξανά τα ταξίδια.

«Η φετινή σεζόν δεν ήταν όπως την περιμέναμε γενικά με τους κατοίκους της Ηλείας, γιατί πολλοί φοβήθηκαν τον κορωνοϊό και το καλοκαίρι ήταν δύσκολο, όσον αφορά το οικονομικό κομμάτι. Όλοι δυσκολεύτηκαν ενώ εξίσου δύσκολος προβλέπεται και ο χειμώνας. Αναφορικά με το κομμάτι του εισερχόμενου τουρισμού που αφορά την κρουαζιέρα, με το οποίο ασχολούμαστε κατά 80% ως πρακτορείο, μπορώ να πω ότι είχε κίνηση και ήταν μια καλή χρονιά επανεκκίνησης μετά της περιόδους των περιορισμών λόγω της πανδημίας» τόνισε από την πλευρά στην εφ. «Πατρίς» η εκπρόσωπος ταξιδιωτικού πρακτορείου Κάτια Ανδρούτσου. Όσον αφορά τις προτιμήσεις των Ηλείων η κα Ανδρούτσου είπε ότι «οι περισσότεροι Ηλείοι ταξίδεψαν μέσω των vouchers που έδωσε στους δικαιούχους η κυβέρνηση και κινήθηκαν με αυτόν τον τρόπο, αλλά και πάλι πολύ συντηρητικά σε σχέση και με τον αριθμό που είχαν κατατεθεί στα voucher πολύ λίγοι τα εξαργύρωσαν. Συμπερασματικά σε καμία περίπτωση δε φτάσαμε τα νούμερα του 2019, όμως δεδομένων των συνθηκών ήταν μια ικανοποιητική σεζόν».

Σε Βέλγιο, Ολλανδία, Κάιρο αλλά και Αιγαίο και Κρήτη ταξίδεψαν αρκετοί Ηλείοι σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ταξιδιωτικού πρακτορείου Γιώργο Τσαγδή που δήλωσε στην εφ. «Πατρίς» ότι «τον Σεπτέμβρη πήγαμε πολύ καλά και είχε αυξημένη κίνηση, όμως ο Αύγουστος λόγω υψηλών τιμών στα νησιά επηρέασε τους Έλληνες. Ο Ιούνιος και ο Ιούλιος ήταν επίσης καλοί μήνες. Γενικά, δεν κινηθήκαμε σε άριστα, αλλά σε πολύ καλά επίπεδα και ο κόσμος δείχνει σιγά σιγά να επανέρχεται».

Τέλος, η Αγγελική Στάμου, εργαζόμενη σε ταξιδιωτικό πρακτορείο ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» ότι «το φετινό καλοκαίρι ήταν αρκετά ικανοποιητικό με τον Ιούλιο κυρίως να κρίνεται ως ο καλύτερος μήνας όσον αφορά την κινητικότητα, με μια μικρή κάμψη τον Αύγουστο, αλλά και αυτός ο μήνας κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα. Οι Ηλείοι προτίμησαν κυρίως νησιά του Ιουνίου και άλλους κοντινούς προορισμούς όπως η Μάνη, η Ελαφόνησος, και τα Κύθηρα».

Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού τιμάται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, με εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNWTO-United Nations World Tourism Organisation). Σκοπός του είναι να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα για την αξία του τουρισμού στο πεδίο της κοινωνίας, του πολιτισμού, της πολιτικής και της οικονομίας, αλλά και να αναδείξει τη συμβολή του στην επίτευξη των στόχων της αειφόρου ανάπτυξης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού καθιερώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970 και εορτάζεται από το 1980.