Ελλάδα

Χαμόγελο του Παιδιού: 82 καταγεγραμμένα θύματα trafficking το α’ εξάμηνο του 2019

Ακούστε το άρθρο

Ο κοινωνικός αποκλεισμός, η φτώχεια, η παραμέληση, η ενδοοικογενειακή βία και η εξάρτηση από ουσίες μπορούν να οδηγήσουν σε φυγές παιδιών και επομένως σε μεγάλο κίνδυνο θυματοποίησής τους, δηλαδή σε παιδική εκμετάλλευση- σημειώνει το «Χαμόγελο του Παιδιού» σε σχετική ανακοίνωσή με την ευκαιρία της σημερινής Πανευρωπαϊκής Ηµέρας κατά της Εµπορίας Ανθρώπων.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά και τα διεθνή δεδομένα, οι γυναίκες και τα παιδιά παρουσιάζουν αυξημένη ευαλωτότητα, καθώς διατρέχουν τον κίνδυνο να πέσουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης, καταναγκαστικής εργασίας, επαιτείας ή άλλων μορφών εμπορίας, ως αποτέλεσμα συνθηκών φτώχειας, διακρίσεων, βίας, ένοπλων συγκρούσεων στις χώρες τους και έλλειψης εκπαίδευσης, συνεχίζει η ανακοίνωση της οργάνωσης. Μάλιστα τονίζει ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι πέφτουν θύματα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Οι έμποροι, λέει το «Χαμόγελο του Παιδιού», βάζουν συχνά στο στόχαστρο παιδιά μετανάστες και πρόσφυγες που πέφτουν πολλές φορές θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης στην προσπάθειά τους να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες με τη βοήθεια διακινητών.

Από τις αναφορές που έχουν υποβληθεί στον Εθνικό Μηχανισμό Αναφοράς (ΕΜΑ) για την προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων κατά το χρονικό διάστημα από 1ης Ιανουαρίου 2019 έως 31 Ιουλίου 2019, 82 άτομα έλαβαν υπηρεσίες προστασίας ή εντοπίστηκαν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019. Από τα 82 αυτά άτομα, τα 58 είναι γυναίκες και κορίτσια, τα 16 είναι άντρες και αγόρια, τα 2 είναι διεμφυλικά άτομα και στα 6 το φύλο δεν έχει καταγραφεί στις Φόρμες Αναφοράς στον ΕΜΑ. Από τις γυναίκες, 5 ήταν κατά την υποβολή της αναφοράς σε κατάσταση εγκυμοσύνης ενώ οι 13 βρίσκονται στην Ελλάδα με τα τέκνα τους, παρουσιάζουν δηλαδή αυξημένη ευαλωτότητα.

Διεθνή Στατιστικά Στοιχεία

Η έκταση της εμπορίας ανθρώπων, συνεχίζει η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού» είναι δύσκολο να υπολογιστεί ποσοτικά με αξιόπιστο τρόπο, επειδή τα διαθέσιμα στοιχεία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι σπάνια συγκρίσιμα. Σύμφωνα με υπολογισμούς σε ετήσια βάση:

– Σε παγκόσμιο επίπεδο περίπου 2,45 εκατομμύρια άνθρωποι είναι θύματα, εκ των οποίων τα 1,2 εκατομμύρια παιδιά, σύμφωνα με τη UNICEF.

– 800.000 άτομα πέφτουν θύματα εμπορίας εντός των συνόρων της χώρας τους, με στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης

via

Όλη η επικαιρότητα