Αθλητισμός

Champions League: Ο τελικός των δύο δισεκατομμυρίων και οι τρελές συμπτώσεις του… Παρισιού

19 τρόπαια Champions League. Δύο δισεκατομμύρια ευρώ στον αγωνιστικό χώρο. Και άλλα δύο (κόσμος) στις οθόνες. Και το «κόκκινο» Παρίσι του Champions League.
Ακούστε το άρθρο

Η ώρα του μεγάλου τελικού έφτασε. Ενός αγώνα αξίας… δύο δισεκατομμυρίων. Μιας ποδοσφαιρικής μυσταγωγίας, 19 τροπαίων, που θα καθηλώσει πάνω από δύο δισεκατομμύρια οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο. Ναι, ο τελικός του Champions League, είναι το μεγαλύτερο γεγονός στον παγκόσμιο αθλητισμό. Διόρθωση, όχι μόνο στον αθλητισμό όπως γράφει το in.gr.

Ένα παγκόσμιο κοινωνικό γεγονός. Και οικονομικό. Που γιγαντώνεται αυτόματα, λόγω της παρουσίας δύο εκ των σημαντικότερων αθλητικο-οικονομικών brands του πλανήτη στο λαμπρό φινάλε του τουρνουά, το βράδυ της 28ης Μαΐου, στο επιβλητικό Stade de France του Παρισιού. Λίβερπουλ (6 τρόπαια) και Ρεάλ (13 τρόπαια), δύο από τις «βαριές» φανέλες στην ποδοσφαιρική υφήλιο, ποδόσφαιρο θα δώσουν μια μάχη μέχρις εσχάτων. Για την «κούπα με τα μεγάλα αφτιά».

Και μπορεί οι δύο φιναλίστ να ξεκίνησαν την πορεία τους από τους ομίλους, αλλά το Champions League είναι μια υπόθεση πολλών, ένα ετήσιο όνειρο στο οποίο συμμετείχαν πάνω από 180 σύλλογοι, από περισσότερες από 50 ομοσπονδίες-μέλη της UEFA. Τελικά, σχεδόν μονοδιάστατα οι μεγάλοι κυριαρχούν. Και αυτό δεν αποτέλεσε εξαίρεση ούτε φέτος. Η Λίβερπουλ με το ρόστερ αξίας 988 δισεκατομμυρίων, κόντρα στη Ρεάλ Μαδρίτης των 816 εκατομμυρίων.

Στη σούμα, 1,804 δισ. ευρώ ποδοσφαιρικές «μετοχές», σε έναν αγωνιστικό χώρο! Για να μιλάμε με… ονόματα, στον τελικό του φετινού Champions League, ο παίκτης με τη μεγαλύτερη εκτιμώμενη αξία θα είναι ο Βραζιλιάνος ακραίος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Βινίσιους Ζούνιορ (129 εκατ. ευρώ). Και για να γίνουν και οι σχετικές συγκρίσεις, το ζευγάρι του τελικού του Europa League  Άιντραχτ Φρανκούρτης (239)-Ρέιντζερς (135) έφτανε σε αξία τα 374 εκατ. ευρώ και εκείνο του Conference League Ρόμα (420)-Φέγενορντ (160), τα 580 εκατ. ευρώ!

Ποδοσφαιρικά, η σύγκριση βγάζει… νικήτρια τη Λίβερπουλ, «την καλύτερη ομάδα στον κόσμο», σύμφωνα με τον Πεπ Γκουαρδιόλα. Αλλά ο Πεπ είδε τι σημαίνει Ρεάλ Μαδρίτης στον οδυνηρό αποκλεισμό της δικής του Σίτι από τους Μερένχες.

Στην οικονομική σύγκριση των δύο φιναλίστ του τελικού στο UCL, λαμβάνοντας υπόψη τον πιο πιθανό αρχικό σχηματισμό 4-3-3 και για τις δύο ομάδες, η Λίβερπουλ είναι επίσης πιο ισχυρή, ειδικά στην άμυνα, με συνολικά αξία στα 276 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με την οπισθοφυλακή της Ρεάλ, που αξίζει 197 εκατομμύρια ευρώ.

Οι τρεις επιθετικοί της Λίβερπουλ αξίζουν 247 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 242 εκατ. ευρώ εκείνων της Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ σε ό,τι έχει να κάνει με τη μεσαία γραμμή, οι παίκτες της Λίβερπουλ έχουν συνολική αξία 115 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι μέσοι της Ρεάλ αποτιμώνται στα 88 εκατομμύρια ευρώ. Οι δύο τερματοφύλακες είναι οι πιο ακριβοί στο ποδόσφαιρο σήμερα, με τον Άλισον της Λίβερπουλ να αποτιμάται στα 75 εκατομμύρια ευρώ, ενώ τον Τιμπό Κουρτουά της Ρεάλ στα 72 εκατομμύρια ευρώ.

Όλα αυτά είναι εξαιρετικά και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία. Αλλά είναι για τους… λογιστές. Αποτυπώνουν το πραγματικό… μέγεθος του τελικού ως (και) εμπορικό γεγονός. Αλλά η πραγματική απόλαυση θα ξεκινήσει όταν ο Γάλλος διαιτητής Κλεμάν Τουρπέν, σφυρίξει την έναρξη της αναμέτρησης. Λίβερπουλ και Ρεάλ, Ρεάλ και Λίβερπουλ, σε έναν τελικό από εκείνους που μένουν στην ιστορία. Και για όσους αγαπούν την ιστορία και τις… συμπτώσεις; Η τελευταία φορά που η Ρεάλ των 13 τροπαίων έχασε σε τελικό Champions League, ήταν το μακρινό 1981. Από τη Λίβερπουλ. Στο Παρίσι… 41 χρόνια μετά, η ιστορία θα επαναληφθεί; Τα μεσάνυχτα του Σαββάτου (28/05), θα γνωρίζουμε…

Όλη η επικαιρότητα