Χάνεις βάρος χωρίς δίαιτα; 6 δυσάρεστοι λόγοι που το εξηγούν

Share

Οι ειδικοί αναφέρουν πως όταν παρατηρείται απώλεια βάρους σε ποσοστό 5% και πάνω σε λιγότερο από 6 μήνες, χωρίς να μπορεί να δοθεί μία εξήγηση γι’ αυτό, όπως είναι η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας ή η μείωση της ποσότητας του φαγητού ή του ποτού, τότε θα πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό μας και να το ψάξουμε λίγο παραπάνω. Ο λόγος για τον οποίο συμβαίνει αυτό ίσως είναι σχετικά απλός (π.χ περισσότερο στρες) ή να υποδηλώνει μία πάθηση. Όπως και να ‘χει, μια σειρά γενικών εξετάσεων είναι το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να κάνεις. Η απώλεια βάρους κάνει πολλές από εμάς να χαιρόμαστε όταν συμβαίνει, ωστόσο, δεν είναι πάντα η σωστή αντίδραση αυτή, ειδικά όταν γίνεται απροσδόκητα.

> Δυσλειτουργία του θυροειδή: Η απώλεια βάρους αποτελεί ένα από τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού. Ο αδένας, ο οποίος έχει το σχήμα πεταλούδας και, ανάμεσα σε άλλα, συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού, όταν δεν λειτουργεί σωστά, αντλεί υπερβολικά πολλές ορμόνες κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα ακόμα και την απώλεια κιλών, σε περίπτωση υπερδραστηριότητάς του, παρόλο που εσύ συνεχίζεις να τρως όπως παλιά- ή και περισσότερο.

> Κατάθλιψη: Η απώλεια της όρεξης, όταν προέρχεται από ψυχολογικά αίτια, μπορεί να αξιολογηθεί από τον ειδικό ως σύμπτωμα κλινικής κατάθλιψης. Σε πολλές περιπτώσεις, το άτομο δεν συνειδητοποιεί ότι χάνει κιλά εξαιτίας της κακής ή μη ισορροπημένης ψυχολογίας του. Όταν μιλάμε για αδυνάτισμα εξαιτίας της κατάθλιψης, το άτομο ξεχνάει να φάει γιατί δεν έχει όρεξη, είναι ανήσυχο ή υπερβολικά ήρεμο, νιώθει δυστυχισμένο ή σε σύγχυση, ενώ μπορεί να αντιμετωπίζει και ζητήματα διαταραχής του ύπνου.

> Κοιλιοκάκη: Πρόκειται για μία αυτοάνοση πάθηση του λεπτού εντέρου, η οποία προκαλείται από αντίδραση στη γλουτένη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι, τη σίκαλη και σε άλλα δημητριακά. Μεταξύ των συμπτωμάτων, η απώλεια βάρους, το φούσκωμα και η διάρροια.

> Παγκρεατίτιδα: Το  πάγκρεας είναι το όργανο που παράγει τα απαραίτητα εκείνα ένζυμα για την πέψη. Τυχόν διαταραχή σ’ αυτή τη λειτουργία, ενδεχομένως να οδηγήσει σε απώλεια κιλών. Η συγκεκριμένη πάθηση συνοδεύεται κι από άλλα συμπτώματα, όπως ο στομαχόπονος, η ναυτία, η διάρροια και ο αποχρωματισμός των κοπράνων.

> Διαβήτης: Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μία από τις ενδείξεις εμφάνισης διαβήτη, ειδικά σε άτομα νεαρής ηλικίας είναι το ανεξήγητο αδυνάτισμα, σε συνδυασμό με ασταμάτητη δίψα και συχνουρία. Αυτό συμβαίνει γιατί το σώμα αποβάλλει τη γλυκόζη με τα ούρα, ακριβώς γιατί δεν μπορεί να την απορροφήσει.

> Ρευματοειδής Αρθρίτιδα: Πρόκειται για μία περίπτωση φλεγμονής στον οργανισμό, που, όπως και μια λοίμωξη, ωθεί το ανοσοποιητικό να «επιτεθεί» στους υγιείς ιστούς του οργανισμού. Ένα από τα συμπτώματα είναι και η μείωση της όρεξης για φαγητό, ή η φλεγμονή στο έντερο, η οποία έχει ως συνέπεια την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τις τροφές.

Πηγή: LADYLIKE