Αγροτικά Ηλεία

Χάνουν την στρεμματική ενίσχυση τοματοπαραγωγοί στην Ηλεία

Ακούστε το άρθρο

Αιτία η καθυστέρηση των πορισμάτων επί των ενστάσεων!

Στον ‘αέρα’ βρίσκονται τοματοπαραγωγοί της Ηλείας, οι οποίοι αν και δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα στις καλλιέργειές τους εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών το καλοκαίρι του 2018, δεν δικαιώθηκαν από τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, αναγκάστηκαν να υποβάλλουν ενστάσεις και πλέον κινδυνεύουν να χάσουν την στρεμματική ενίσχυση καθώς δεν έχουν αποσταλεί ακόμη τα πορίσματα επί των ενστάσεων!

Χθες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός φρούτων, λαχανιών, σιτηρών, ελαιολάδου Αμαλιάδας Νομού Ηλείας ‘Εύφορη Γη’- Ομάδα Παραγωγών, απέστειλε κατ’ επείγον έγγραφο στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, το οποίο κοινοποιείται στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τους βουλευτές του Νομού Ηλείας και τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, με το οποίο ζητά να δοθεί άμεσα λύση.

Ακόμη στην αναμονή

Όπως επισημαίνεται στο σχετικό έγγραφο, οι ενστάσεις που έχουν κάνει οι Τοματοπαραγωγοί  για τα πορίσματα των ζημιών καλλιέργειας 2018, δεν έχουν κοινοποιηθεί μέχρι σήμερα στους ενδιαφερόμενους αλλά ούτε και στον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να διασφαλίσουν τους 5 τόνους ανά στρέμμα που απαιτούνται για να λάβουν την στρεμματική ενίσχυση. Την στιγμή μάλιστα που από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει δέσμευση ότι η στρεμματική ενίσχυση θα καταβληθεί εντός της Μεγάλης Εβδομάδας.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς υπάρχουν τοματοπαραγωγοί οι οποίοι εάν δεν υπολογιστεί η ζημιά που υπέστησαν, μέσω της διαδικασίας των ενστάσεων, τότε δεν θα συμπληρώσουν τους 5 τόνους ανά στρέμμα και έτσι δεν θα πάρουν την στρεμματική ενίσχυση.

Γι’ αυτό και καλεί τον Υπουργό να δώσει άμεσα εντολή στον ΕΛΓΑ προκειμένου να αποστείλει τα πορίσματα των ενστάσεων στον ΟΠΕΚΕΠΕ ή να γίνει μείωση του ορίου των 5 στρεμμάτων έτσι ώστε να μπορέσουν να λάβουν την στρεμματική ενίσχυση όλοι οι τοματοπαραγωγοί.

«Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σοβαρό, καθώς τοματοπαραγωγοί έχασαν την καλλιέργειά τους, δεν αποζημιώθηκαν αφού στα αρχικά πορίσματα το ποσοστό ζημιάς που είχε καταγραφεί ήταν πολύ μικρό και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν την στρεμματική ενίσχυση. Πρέπει να παρέμβει άμεσα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να βρεθεί λύση είτε με τον  ένα είτε με τον άλλο τρόπο, γιατί σε αντίθετη περίπτωση οι παραγωγοί θα μείνουν με άδεια χέρια. Εμείς θέλουμε να τηρηθεί η υπόσχεση του Υπουργείου και να καταβληθεί η στρεμματική ενίσχυση εντός της Μεγάλης Εβδομάδας και ταυτόχρονα να πάρουν τα χρήματα όλοι οι δικαιούχοι» σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Χρήστος Βαλιανάτος.

Όλη η επικαιρότητα