Οικονομία

Χάος στην εφοδιαστική αλυσίδα φέρνει η κρίση που προκάλεσε η πανδημία

Ηλείοι επιχειρηματίες μιλούν στην εφ. «Πατρίς της Κυριακής»

Η τεράστια κρίση οικονομική και κοινωνική που έχει προκαλέσει τα δύο τελευταία χρόνια η πανδημία του κορωνοϊού, έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργηθούν μεγάλα προβλήματα και στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, με αρκετά προϊόντα να βρίσκονται ήδη σε έλλειψη από την ελληνική αγορά.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι αυτοκινητοβιομηχανίες και τα καταστήματα με ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, καθώς οι καραντίνες λόγω του Covid-19 έφεραν μεγάλη ζήτηση σε είδη που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τα μικροτσίπ (κινητά, τηλεοράσεις, τάμπλετ κλπ) στις αγορές μέσω e-shop, με αποτέλεσμα σήμερα τα όσα διαθέσιμα προϊόντα είχαν τα εργοστάσια να έχουν εξαντληθεί.

Όπως εκτιμάται από στελέχη της αγοράς, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα διαρκέσει τουλάχιστο ένα χρόνο μέχρι να ξεκινήσει και πάλι η ομαλή διάθεση των παραγόμενων προϊόντων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα περισσότερα είδη που φτάνουν στην Ελλάδα, από το εξωτερικό (εισαγόμενα) βρίσκονται είτε σε έλλειψη – οι ποσότητες είναι λιγότερες, είτε οι τιμές τους είναι αρκετά αυξημένες, εξαιτίας του κόστους των μεταφορικών, μια συνέπεια που οι καταναλωτές έχουν ήδη αρχίσει να βλέπουν στις τσέπες τους. Και μπορεί η παραγωγή στα μεγάλα εργοστάσια να έχει ξεκινήσει και πάλι, ωστόσο αυτό δεν επαρκεί ώστε η αγορά να ομαλοποιηθεί και να καλύψει τις ανάγκες που απαιτούνται.

«Μετά τα μέτρα της πανδημίας παγκοσμίως ξεκίνησε μια απότομη ζήτηση γενικότερα προϊόντων καταναλωτικών για τα οποία επειδή υπήρξε μια περίοδος που πολλές βιομηχανίες ήταν ανενεργές λόγω κορονοϊού στην Ασία και αλλού ή επειδή υπήρχαν άδειες ή αναστολές η παραγωγή δεν ήταν αυτή που απαιτούνταν και οι εταιρείες δεν μπορούσαν να αποθηκεύσουν γιατί δεν ήξεραν τι ζήτηση θα υπάρξει. Μόλις ξεκίνησε να κινείται η οικονομία δημιουργήθηκε πρόβλημα κυρίως στα ηλεκτρονικά προϊόντα τεχνολογίας που χρειάζονται σπάνια μέταλλα. Σε αυτά υπάρχει μεγαλύτερη έλλειψη», ανέφερε σε δηλώσεις του στην εφ. Πατρίς, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Ηλείας, Νίκος Καρυώτης, σχολιάζοντας την κατάσταση που επικρατεί.

Αναμονή μισό χρόνο για αυτοκίνητο

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι αντιπροσωπειών αυτοκινήτων επισημαίνουν ότι ο χώρος της αυτοκινητοβιομηχανίας είναι σε πολύ δεινή θέση, καθώς ήδη δημιουργούνται προβλήματα στην παράδοση των καινούργιων αυτοκινήτων, με ενδεικτικές ημερομηνίες ακόμα και τους έξι – εφτά μήνες καθυστερήσεων. Δηλαδή, όποιος θελήσει αυτή την περίοδο να αγοράσει ένα καινούργιο αυτοκίνητο, το πιο σύντομο διάστημα που μπορεί να το παραλάβει θα είναι μετά από έξι περίπου μήνες αν αυτό δεν είναι ετοιμοπαράδοτο.

«Όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραδίδουν αυτοκίνητα μετά από έξι-εφτά μήνες. Εμείς ευτυχώς έχουμε το Qashqai που είχαμε προβλέψει και έχουμε μερικά κομμάτια, ωστόσο Micra και Juke παραδίδουμε μετά από έξι μήνες. Αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστο έναν χρόνο. Τα εργοστάσια παράγουν αλλά με τις καραντίνες εκτινάχθηκε η ζήτηση σε τάμπλετ, τηλεοράσεις, κινητά και υπολογιστές με αποτέλεσμα όλα τα τσιπ που ήταν διαθέσιμα να διατεθούν εκεί. Συνέπεια αυτού ήταν και είναι να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις τόσο σε καινούργια αυτοκίνητα όσο και σε επισκευές αυτοκινήτων που διαθέτουν νέας τεχνολογίας συστήματα», αναφέρει σε δηλώσεις του ο ιδιοκτήτης της αντιπροσωπείας αυτοκινήτων Nissan για τον Νομό Ηλείας, Ιωάννης Τσιώρης.

Ελλείψεις ενόψει Χριστουγέννων

Και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, φαίνεται πως θα υπάρξουν κάποιες ελλείψεις σε παιχνίδια και χριστουγεννιάτικα είδη, ωστόσο, όπως σημείωσαν στελέχη της αγοράς, οι ελλείψεις αυτές δεν αναμένεται να δημιουργήσουν πρόβλημα στην διάθεση των αγαθών αλλά περισσότερο φαίνεται ότι θα λείψουν συγκεκριμένα μοντέλα από τους καταναλωτές. Αυτό σημαίνει, ότι αν κάποιος ήθελε ένα συγκεκριμένο προϊόν τότε θα δυσκολευτεί να το βρει ή ίσως να το βρει σε τιμή μεγαλύτερη του κανονικού εξαιτίας του κόστους των μεταφορικών.
Η κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα είναι μια κατάσταση που έχει δημιουργήσει ένα γενικότερο πρόβλημα ελλείψεων και ανατιμήσεων στα προϊόντα, με τους επαγγελματίες να προσπαθούν να ανταπεξέλθουν των περιστάσεων. Πάντως, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι αυτή θα είναι μια εικόνα που θα βλέπουμε για τον επόμενο τουλάχιστο χρόνο έως ότου ομαλοποιηθεί η παραγωγική διαδικασία.

Ναι μεν αλλά

Εκείνο που επισημαίνεται από τους περισσότερους κλάδους είναι ότι δεν έχουν «χαθεί» από την αγορά τα αγαθά ωστόσο εκείνο που «λείπει» είναι ορισμένα μοντέλα, κυρίως σε ότι αφορά συσκευές κινητών, τάμπλετ και άλλων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών.

«Λόγω του γενικότερου λονκντάουν δεν υπήρξε παραγωγή πρώτων υλών ωστόσο αυξήθηκε η ζήτηση. Αποτέλεσμα ήταν όταν άνοιξαν τα εργοστάσια παραγωγής να μην μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση. Θεωρώ ότι για τους επόμενους έξι μήνες η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη», αναφέρει η ιδιοκτήτρια του καταστήματος ηλεκτρικών ειδών Παρράς Euronics, Γιάννα Παρρά.
«Δεν χάθηκαν τα αγαθά αλλά κάποια μοντέλα έχουν χαθεί. Οι αγορές ουσιαστικά δεν θα είναι της επιλογής ή της επιθυμίας μας. Στο επόμενο 8μηνο θα υπάρχουν τα προβλήματα αυτά. Ελλείψεις βλέπουμε σε συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα και σε εγκεφάλους αυτοκινήτων», αναφέρει από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ηλεκτρονικών ειδών Γερμανός, Νίκος Γαρουφαλής.

Νίκος Καρυώτης, πρόεδρος ΟΕΕ Ηλείας

«Ελλείψεις υπάρχουν σε όλα τα καταναλωτικά αγαθά, όπως παιχνίδια, ενδύματα κλπ. Ένας λόγος είναι γιατί οι εισαγωγικές εταιρείες είχαν υπολογίσει μια τιμή αλλά λόγω της αύξησης του μεταφορικού κόστους έχει υπερδιπλασιαστεί άρα η εισαγωγή του κρίνεται ασύμφορη. Δεν θα είναι βέβαια καμία καταστροφή ότι δεν θα μπορεί ο κόσμος να αγοράσει αλλά σε κάποιους κωδικούς θα υπάρξουν ελλείψεις. Αυτό είναι μια συνέπεια και για τις μικρές αγορές όχι μόνο για τις μεγάλες».

Γιάννης Τσιώρης, Nissan Olympic Cars

«Όντως υπάρχει πρόβλημα στην παράδοση των αυτοκινήτων καθώς όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες παραδίδουν αυτοκίνητα μετά από έξι, εφτά μήνες. Αυτό θα διαρκέσει τουλάχιστο έναν χρόνο. Τα εργοστάσια παράγουν αλλά με τις καραντίνες εκτινάχθηκε η ζήτηση τάμπλετ, τηλεοράσεων, κινητών και υπολογιστών με αποτέλεσμα όλα τα τσιπ που ήταν διαθέσιμα να διατεθούν εκεί. Συνέπεια αυτού ήταν και είναι να υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις τόσο σε καινούργια αυτοκίνητα όσο και σε επισκευές αυτοκινήτων που διαθέτουν νέας τεχνολογίας συστήματα».

Ηλίας Ξανθούλης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Πύργου

«Οι ελλείψεις στην αγορά είναι πολλές και όσο πάνε και επιδεινώνονται. Δυο χρόνια που είχαμε τα λοκντάουν δημιουργήθηκε όλο αυτό το κλίμα και εκτός των άλλων έχουν ανέβει τα μεταφορικά. Δεν υπάρχουν πρώτες ύλες. Η κατάσταση θεωρώ πως θα επιδεινωθεί αφού οι ίδιες οι εταιρείες υπολογίζουν ότι θα εξομαλυνθούν τα προβλήματα τον Δεκέμβριο του 2022. Γενικά οι ελλείψεις δημιουργούν αυξήσεις. Υπάρχει πιθανότατα να υπάρχουν ελλείψεις και σε κάποια χριστουγεννιάτικα γιατί αυτά έρχονται από κίνα».

Νίκος Σιαψάλης, πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ήλιδας

«Υπάρχει πρόβλημα με έλλειψη προϊόντων ωστόσο στα μικρά καταστήματα της Αμαλιάδας δεν θα φανεί τόσο πολύ η έλλειψη αυτή καθώς θα υπάρχουν παιχνίδια και είδη χριστουγεννιάτικα. Τα καταστήματα έχουν προετοιμαστεί και ο κόσμος θα βρει τα είδη που θέλει και σε πολύ καλές τιμές. Εκεί που θα φανεί το πρόβλημα θα είναι στις μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων. Εμείς ζητούμε από τον καταναλωτή να κάνει τις αγορές του από τα τοπικά καταστήματα στα οποία σίγουρα θα βρει ότι χρειάζεται».

Νίκος Γαρουφαλής, κατάστημα ηλεκτρονικών Γερμανός

«Με την κόβιντ σταμάτησε η παραγωγή όπως και οι πωλήσεις. Στα λοκντάουν αυξήθηκε η ζήτηση και ενώ ήταν κομμένη η παραγωγή δημιουργήθηκε κενό. Δεν χάθηκαν τα αγαθά αλλά κάποια μοντέλα έχουν χαθεί. Οι αγορές από τους καταναλωτές δεν θα είναι της επιλογής ή της επιθυμίας μας. Αυτή η κατάσταση στο επόμενο 8μηνο θα δημιουργεί αυτά τα προβλήματα. Θα δούμε ελλείψεις σε συγκεκριμένα κινητά τηλέφωνα και σε εγκεφάλους αυτοκινήτων καθώς και τα αυτοκίνητα παράγονται με τέτοιας τεχνολογίας ύλες».

Γιάννα Παρρά, κατάστημα ηλεκτρικών ειδών Παρράς Euronics

«Η κατάσταση στον τομέα των ηλεκτρικών δυστυχών είναι άθλια διότι δεν υπάρχουν οι πρώτες ύλες και εμείς παραγγέλνουμε προϊόντα σήμερα τα οποία μπορεί να παραλάβουμε ακόμα και σε δύο μήνες αλλά με τιμή αυξημένη. Πλέον δεν πουλάει όποιος έχει καλύτερη τιμή αλλά όποιος έχει προϊόντα. Λόγω του λονκντάουν μηδενίστηκε η παραγωγή και δημιουργήθηκε μεγάλη ζήτηση όταν άνοιξαν τα εργοστάσια τα οποία όμως δεν μπορούν να την καλύψουν. Για τους επόμενους έξι μήνες η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη».

Γιώργος Καραβατάς, κατάστημα Scondo Market

«Το πρόβλημα για άλλη μια φορά θα είναι η ρευστότητα του καταναλωτή. Ναι, λείπουν οι οικονομικοί κωδικοί (οι κράχτες του εμπορίου) όπως λέμε στο εμπόριο ωστόσο πάντα θα υπάρχουν κωδικοί για τους καταναλωτές, αρκεί να υπάρχει ρευστότητα. Θεωρώ όμως ότι δεν υπάρχουν τόσο μεγάλες ελλείψεις προϊόντων σε σχέση με την έλλειψη ρευστού που είναι εμφανής εδώ και πολύ μεγάλο διάστημα».

Αλέξανδρος Χριστοδουλόπουλος, κατάστημα ηλεκτρονικών EnterTech

«Υπάρχουν ορισμένες ελλείψεις σε είδη εξαιτίας του κόστους των μεταφορικών κυρίως και μετά την μεγάλη ζήτηση που υπήρξε στα διαστήματα της καταντίνας, μέσω ηλεκτρονικών αγορών, ωστόσο στον τομέα της πληροφορικής ακόμα δεν έχουμε δει κάποια σημαντική αλλαγή και κυρίως εδώ στην περιοχή μας. Ίσως το επόμενο διάστημα να υπάρξουν κάποιες ελλείψεις που όμως δεν νομίζω να μας επηρεάσουν ιδιαίτερα και ορισμένα προϊόντα ίσως δεχθούν αυξήσεις στις τιμές τους».

Όλη η επικαιρότητα