Υγεία

Χάπι θα αντικαταστασήσει τις ενέσεις για τους διαβητικούς

Ακούστε το άρθρο

Επιστήμονες στις ΗΠΑ δημιούργησαν ένα νέο χάπι που θα απελευθερώνει ινσουλίνη μέσα στο στομάχι.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μελλοντικά μπορεί να αντικαταστήσει τις καθημερινές ενέσεις των ασθενών με διαβήτη τύπου 2.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων ΜΙΤ και Χάρβαρντ, του Νοσοκομείου Brigham and Women της Μασαχουσέτης και της φαρμακευτικής εταιρείας Novo Nordisk, με επικεφαλής τους καθηγητές Ρόμπερτ Λάνγκερ και Τζιοβάνι Τραβέρσο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science. Έφτιαξαν μια κάψουλα μικρού μεγέθους, που περιέχει μια βελόνα και η κορυφή της είνια φτιαγμένη από συμπιεσμένη ινσουλίνη.

Μόλις το χάπι θα φτάνει στο στομάχι, η ινσουλίνη θα απελευθερώνεται. Η υπόλοιπη βελόνα αποτελείται από κάποιο βιοδιασπώμενο πολυμερές υλικό, το οποίο θα φεύγει από το στομάχι μέσω του πεπτικού συστήματος, χωρίς να προκαλεί παρενέργειες.

Τα πειράματα των ερευνητών έδειξαν ότι μέσω του χαπιού, μπορεί να χορηγείται αρκετή ινσουλίνη για να μειώνεται το ζάχαρο στο αίμα. Η κάψουλα μπορεί να προσαρμοστεί για να μεταφέρει στον οργανισμό άλλα φάρμακα, αντί για ινσουλίνη.

Το χάπι, που θα ονομαστεί SOMA, είναι έτσι σχεδιασμένο, για να μπορεί να προσανατολίζεται μόνο του, ανεξάρτητα από τη θέση του στο στομάχι και η βελόνα να έρχεται σε επαφή με το τοίχωμα του στομαχιού.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η είσοδος της βελόνας δεν θα προκαλεί πόνο στους ασθενείς.

Κατά τη δημιουργία της κάψουλας μπορεί να προγραμματιστεί ο ρυθμός αποδέσμεσυης της ινσουλίνης. Μέχρι στιγμής, τα πειράματα που έχουν γίνει σε χοίρους, έδειξαν ότι χρειάζεται περίπου μια ώρα για να απελευθερωθεί όλη η ινσουλίνη και να εισέλθει στο αίμα.
Η δόση μπορεί να φτάσει μέχρι 5mg ινσουλίνης, δηλαδή περίπου όσο πρέπει να πάρει ένας διαβητικός με ένεση.

Οι επιστήμονες, σε συνεργασία με τη Novo Nordisk, μελετούν τη δράση του χαπιού σε βάθος χρόνου και προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία της παραγωγής του.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή: valueforlife 

Όλη η επικαιρότητα