Την ανάγκη υποστήριξης του δημόσιου συστήματος υγείας με ιατρούς στους οποίους θα δίδονται κίνητρα ώστε να επιλέγουν θέσεις σε περιφερειακά νοσοκομεία, αλλά και τη δημιουργία δικτύων νοσοκομείων που θα διασυνδέονται μεταξύ τους ώστε να καλύπτονται κενά που θα παρέχουν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, υποστήριξε σε δηλώσεις του στην εφ. «Πατρίς», ο Καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και Δ/ντης της Παθολογικής Λοιμωξιολογικής κλινικής του Metropolitan General, Χαράλαμπος Γώγος.
Ο κ. Γώγος στο περιθώριο της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το περασμένο Σάββατο στον χώρο του Νοσοκομείου Πύργου, τόνισε επίσης ότι η πολιτεία πρέπει να δει σοβαρά την ανασύσταση του συστήματος υγείας στην Περιφέρεια, με νοσοκομεία τα οποία, θα μπορούν να λειτουργούν με μια τροποποιημένη διαδικασία ως Κέντρα Αναφοράς, παρέχοντας όμως ποιοτικές υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους πολίτες.
«Το δημόσιο σύστημα Υγείας πρέπει να παρέχει υπηρεσίες ποιοτικές παντού και αυτό πρέπει να έχει στο μυαλό της η Πολιτεία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γώγος.
«Θα πρέπει να γίνει μια ανασύσταση του συστήματος στην Περιφέρεια», συνέχισε, «δεν μπορούν όλα τα νοσοκομεία να παρέχουν το ίδιο επίπεδο υπηρεσιών. Μπορεί να υπάρχει ένα νοσοκομείο που να έχει αναπτύξει ένα Κέντρο Αναφοράς. Πρέπει να μπορεί ο πολίτης σύντομα και με ασφάλεια να μεταφερθεί σε ένα άλλο νοσοκομείο που είναι Κέντρο Αναφοράς», επισημαίνοντας όμως ότι «Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα λειτουργούν τα νοσοκομεία της Περιφέρειας, θα λειτουργούν με μια τροποποιημένη διαδικασία που να εξασφαλίζει το τμήμα επειγόντων περιστατικών που είναι το βασικό κομμάτι το οποίο πρέπει να είναι ασφαλέστατο και από εκεί και πέρα αυτό που λέμε δίκτυο, την παροχή υπηρεσιών από άλλα νοσοκομεία που μπορεί να συνεργάζονται».
Να δοθούν κίνητρα στους ιατρούς
Από την άλλη, πολύ σημαντική παράμετρος για να λειτουργεί ένα νοσοκομείο και θα παρέχει ταυτόχρονα ποιοτικές υπηρεσίες, αποτελεί η εξασφάλιση τόσο με ιατρικό όσο και νοσηλευτικό προσωπικό. Αυτό το σοβαρό ζήτημα το οποίο αντιμετωπίζει και η Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου αλλά και πολλά Περιφερειακά Νοσοκομεία, έθιξε μέσω της εφ. «Πατρίς», ο κ. Γώγος.
Ο ίδιος ανέφερε συγκεκριμένα: «Δημόσιο σύστημα υγείας χωρίς γιατρούς και νοσηλευτές. Επομένως πρέπει να προσελκύσουμε ιατρούς στα νοσοκομεία. Γνωρίζω πολύ καλά το πρόβλημα που υπάρχει και στον Πύργο με τη στελέχωση κλινικών, όπως η παθολογική κλινική που αποτελεί διαχρονικά ένα πρόβλημα στο νοσοκομείο, είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπίσουμε το θέμα αυτό.
Πρέπει η πολιτεία να στραφεί επίμονα στην επίλυση του ζητήματος αυτού με διάφορους τρόπους, με προσέλκυση ιατρών, με δημιουργία κινήτρων για να έρθουν ιατροί στα περιφερειακά νοσοκομεία, μισθολογικών, σε ότι αφορά την ποιότητα της δουλειάς και κυρίως να έρθουν ομάδες ιατρών στα νοσοκομεία, να μπορέσουν να συνεργαστούν μεταξύ τους και να μπορέσουν να προσθέσουν προς αυτήν την κατεύθυνση τη βοήθειά τους».
Δημιουργία δικτύων νοσοκομείων
«Επίσης», συνέχισε ο κ. Γώγος «πολύ σημαντικό είναι να υπάρχουν δίκτυα νοσοκομείων δηλαδή τα περιφερειακά νοσοκομεία να έχουν μια στενή διασύνδεση με ένα κεντρικό νοσοκομείο, π.χ. το νοσοκομείο του Πύργου, της Αμαλιάδας, του Αιγίου, του Μεσολογγίου, του Αγρινίου, να έχουν μια διασύνδεση θεσμικά κατοχυρωμένη με το νοσοκομείο του Ρίου, με το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα, ούτως ώστε να υπάρχει δυνατότητα ανταλλαγής και προσωπικού, όχι υποχρεωτικά να πάμε τον γιατρό στην περιφέρεια αλλά να του δώσουμε κίνητρα ώστε να πάει εκεί και για τον ίδιο αλλά και για το νοσοκομείο που θα βελτιώσει την ποιότητα παροχής υπηρεσιών».