Χαραμάδα ελπίδας από Κρουμούση: Επιδότηση για χρεωμένα «μπλοκάκια»

Τη σαφή βούληση της κυβέρνησης να βοηθήσει τα χιλιάδες «μπλοκάκια» που έκλεισαν, ώστε να ανοίξουν ξανά και να ανακουφιστούν μέσω εξωδικαστικού, εξέφρασε χθες από το Επιμελητήριο Ηλείας ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, στο πλαίσιο της ημερίδας που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Ηλείας στην αίθουσα εκδηλώσεων του κτιρίου στον Πύργο.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουρμούσης, τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει πρόγραμμα επιδότησης ύψους 12.000 ευρώ ανά δικαιούχο, για ελεύθερους επαγγελματίες που έκλεισαν λόγω συσσωρευμένων οφειλών και θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν και να ρυθμίσουν τα χρέη μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού.

«Όσο είναι κλειστά δεν μπορούν να μπουν, διότι η άποψη των ξένων είναι ότι αυτό δεν γίνεται σε καμία χώρα, οπότε “να πάνε να πτωχεύσουν”. Εμείς διαφωνούμε διότι το θεωρούμε άδικο και πιστεύουμε ότι πρέπει να ξανανοίξουν και να δοθεί δεύτερη ευκαιρία με πρόγραμμα επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ. Τα κονδύλια είναι κατοχυρωμένα για τον συγκεκριμένο σκοπό και στοχεύουμε ως κράτος να βοηθήσουμε στοχευμένα όχι μόνο στην επανέναρξή τους, αλλά στη ρύθμιση οφειλών και στο κινηθεί η επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο κ. Κουρμούσης.

Απαντώντας σε ερώτηση της εφ. «Πατρίς» για την τύχη των δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στον εξωδικαστικό, ανέφερε ότι έχουν κάνει αίτηση αρκετές επιχειρήσεις με τέτοιου είδους δάνεια, όμως ακόμα είναι σε διάφορα στάδια και δεν έχει καταλήξει σε –θετικό ή αρνητικό- αποτέλεσμα κάποια από αυτές.

«Έγιναν κάποια βήματα και νομοθετικές ρυθμίσεις με τον εξωδικαστικό και το πολυνομοσχέδιο, που βάζουν τη βάση για να ρυθμιστούν αυτά τα δάνεια. Σε αρκετές επιχειρήσεις που δεν είχαν εικόνα για την εγγύηση, στείλαμε επιστολές και αρκετοί εξ αυτών διαπίστωσαν ότι είχε χαθεί η εγγύηση και προχώρησαν στη ρύθμιση των δανείων τους. Για αρκετούς, λοιπόν, έχει βρεθεί λύση και εκκρεμεί για τους υπόλοιπους που έχουν ακόμα εγγύηση.

Τα οφέλη από τον εξωδικαστικό

Ο κ. Κουρμούσης ανέφερε πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός εξελίσσεται σε χρήσιμο εργαλείο με σημαντικά οφέλη, όπως οι 120 δόσεις, το κούρεμα του χρέους και η προστασία από κατασχέσεις και λογαριασμούς. Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, ανέλυσε τις νέες αλλαγές και πώς μπορούν οι επιχειρηματίες να τις αξιοποιήσουν για να ρυθμίσουν οφειλές σε χρέη, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, δήλωσε πως η χθεσινή ημερίδα είχε στόχο να αναλυθούν οι βελτιώσεις που έγιναν στον εξωδικαστικό, για γίνει πιο λειτουργικό εργαλείο και πιο φιλικό στον χρήστη και πιο αποτελεσματικό.

Παράλληλα, επανέλαβε τη σταθερή θέση του Επιμελητηρίου για ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα λεγόμενα «πυροδάνεια».

«Εμείς επιμένουμε σε ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα πυρόπληκτα επιμελητήρια, διότι είναι δάνεια προνοιακού χαρακτήρα και έχουν σημαντικές δυσκολίες στην εξυπηρέτηση. Η κρίση επιδείνωσε τον ηδη διαταραγμένο από τις πυρκαγιές κοινωνικό ιστό της Ηλείας», ανέφερε ο κ. Νικολούτσος.