Ηλεία Οικονομία

Χαραμάδα αισιοδοξίας για τα πυροδάνεια της Ηλείας

Με στόχο τη διαμόρφωση όσο το δυνατόν ευνοϊκότερων όρων για τα «πυροδάνεια» της Ηλείας και άλλων πυρόπληκτων νομών πραγματοποιήθηκε χθες σύσκεψη σττην Αθήνα, με τη συμμετοχή των προέδρων έξι επιμελητηρίων της χώρας και την παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση, και του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κώστας Νικολούτσος, ήταν παρών στη –σχεδόν τρίωρης διάρκειας- συνάντηση και κατέθεσε τις προτάσεις του για την εξεύρεση βιώσιμων και ρεαλιστικών λύσεων για να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να «ανασάνουν» οι πυρόπληκτες επιχειρήσεις που έχουν δάνεια με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της  ΟΡΤ ο κ. Νικολούτσος, συζητήθηκαν όλα τα ζητήματα που αφορούν την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων δανείων σε σχέση με τον εξωδικαστικό μηχανισμό αλλά και με τον κώδικα τραπεζικής δεοντολογίας.

«Προσπαθούμε να βελτιώσουμε τις συνθήκες υπαγωγής των δικών μας επιχειρήσεων σε μια διαδικασία λειτουργική για την εξυπηρέτησή τους. Προσπαθούμε να άρουμε εμπόδια που μπαίνουν από την εγγύηση του Δημοσίου σε σχέση με τη χρήση του εξωδικαστικού μηχανισμού. Είμαστε σε καλό δρόμο και πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετικότερες απαντήσεις σε σύντομο διάστημα. τΤο υπουργείο βλέπει θετικά την πρόθεση των επιχειρηματιών να αντιμετωπίσουν τα δάνεια, ώστε να φύγει η “αγχόνη” από τον λαιμό των επιχειρήσεων και να μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά», εξήγησε ο κ. Νικολούτσος και πρόσθεσε ότι από πλευράς υπουργείου διατυπώθηκε η πρόθεση να συζητηθεί το πρόβλημα με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Δικλίδες για πιθανή τραπεζική αυθαιρεσία

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επισημάνθηκε η ανάγκη σύγκλισης και συναντίληψης από όλες τις πλευρές, προκειμένου να μη γίνει κατάχρηση της ιδιαιτερότητας της εγγύησης του Δημοσίου, αλλά και η ρύθμιση διατάξεων για να μπουν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού και αυτά τα δάνεια.

«Εκφράστηκε η πρόθεση για συζήτηση και συνεννόηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών και εμείς έχουμε προτείνει ένα είδος μορατόριουμ με τις τράπεζες έως ότου προχωρήσει σε πιο ώριμο στάδιο ο εξωδικαστικός μηχανισμός, για να μην προκύψουν ενέργειες επιβαρυντικές για τους οφειλέτες. Όλοι θέλουμε να μειωθούν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και για αυτό ζητάμε να κινηθούν οι διαδικασίες για την επίλυση αυτής της κατηγορίας δανείων με σύγκλιση απόψεων», επισήμανε ο κ. Νικολούτσος και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο βλέπει θετικά την πρόθεση των επιχειρηματιών να συμβάλουν στην αντιμετώπιση των δανείων τους.

«Αντιμετωπίζουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν αυτά τα δάνεια. Είναι οκτώ κατηγορίες δανείων και για κάθε κατηγορία απαιτείται χωριστή αντιμετώπιση. Όλα τα αιτήματά μας έχουν να κάνουν με το πώς αντιμετωπίζονται από τις επιχειρήσεις αυτά τα θέματα, διότι κάθε επιχείρηση έχει τη δική της ταυτότητα και αντιμετωπίζεται με διαφορετικό τρόπο από την πλατφόρμα. Υπάρχει σαφής εξέλιξη πάνω στη χρήση της πλατφόρμας και νέες διατάξεις που διευκολύνουν κάπως το θέμα. Αναμένουμε κάποιον αριθμό αιτήσεων που θα υποβληθούν από την Ηλεία και άλλους νομούς», είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, υπογραμμίζοντας ότι μιλάμε πάντα για ενεργές επιχειρήσεις που δέχθηκαν αλλεπάλληλα πλήγματα από την κρίση και τις φυσικές καταστροφές.

«Θέλουμε βελτίωση των όρων για τα πυροδάνεια, διότι αφορούν ενεργές επιχειρήσεις που η κρίση και οι καταστροφές τους έφεραν σε δύσκολη θέση. Επίσης έχουμε επιχειρήσεις που αποπληρώνουν τα δάνειά τους αλλά με επιβαρυντικούς πλέον όρους και για αυτό πρέπει να υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος σε επίπεδο Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών», τόνισε ο κ. Νικολούτσος, προσθέτοντας ότι σύντομα θα γίνουν κι άλλες συναντήσεις για το ίδιο ζήτημα.

Όλη η επικαιρότητα