Ηλεία Συνεντεύξεις

Χάρης Μικελόπουλος: «Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε την πόλη»…

Ο Πολιτισμός αποτελεί ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ζωή μιας πόλης κι αυτό είναι ένα γεγονός που ασπάζεται ο νέος πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου Πύργου (ΔΟΠΠ), Χάρης Μικελόπουλος.

Ιδιαίτερα γνωστός στην πόλη του Πύργου (ασκώντας το επάγγελμα του διακοσμητή), μας δίνει σήμερα την ευκαιρία, συνομιλώντας μαζί του, να πάρουμε μια πρώτη γεύση από τα νέα σχέδια του οργανισμού, που φανερώνουν θέληση για μια πιο στοχευμένη πολιτική ανανέωσης, οργάνωσης και δημοσιοποίησης των δράσεών του στους δημότες αλλά και τους επισκέπτες της περιοχής…

Τι είναι πολιτισμός για εσάς;

Η πνευματική καλλιέργεια. Η συνεχής και αδιάκοπη προσπάθεια να μαθαίνουμε, να ακούμε, να ζούμε πράγματα πέρα από την καθημερινή εργασία. Αυτή η ανάγκη, αν μπορούμε να την πούμε έτσι, που ξεπερνά την βιολογική, γέννησε όλες τις μορφές της τέχνης, των επιστημών, δημιούργησε την παιδεία. Πολυδιάστατη έννοια ο πολιτισμός, ξεκινά από την ίδια μας της συμπεριφορά και καταλήγει στην δημιουργία.

Τι αγαπάτε στον Πύργο και τι όχι;

Ότι σε όλες τις ελληνικές πόλεις. Τα νεοκλασικά που ακόμα αντέχουν, τις γωνιές που σε κάνουν να νιώθεις ότι ζεις σε μια πόλη όμορφη και από την άλλη το πλήθος των πολυκατοικιών, τα αδιάφορα και κακάσχημα κτίρια που μας περιβάλλουν. Αγαπώ τον Πύργο όμως για πάρα πολλά. Πέρα από τα κτίρια, υπάρχουν οι άνθρωποι, η ιστορία, είναι ο τόπος που γεννηθήκαμε, που ζούμε. Είναι χρέος μας να βοηθήσουμε την πόλη. Εμείς την δημιουργήσαμε, κι εμείς την πληγώνουμε, η πόλη δεν είναι κάτι αφηρημένο, είναι ότι βλέπουμε μπροστά μας κάθε μέρα. Το μεγάλο μας σπίτι.

Ποιο είναι το στοίχημα που βάζετε ­αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δημοτικού Οργανισμού Πολιτισμού του δήμου Πύργου;

Να αλλάξουμε το κακό κλίμα που υπάρχει για δεκαετίες στην πόλη, ότι  δεν γίνεται τίποτα ουσιαστικό. Ότι όλες οι άλλες πόλεις κάνουν πράγματα κι εμείς όχι. Να καταφέρουμε να ενώσουμε όλες τις δυνάμεις του τόπου για το κοινό καλό. Υπάρχει έμψυχο δυναμικό πολύ μεγάλο, λειτουργούν όλα όμως αποσπασματικά. Δεν υπήρξε ποτέ κουλτούρα ενότητας και συλλογικότητας. Χάσαμε τα βήματά μας στο πέρασμα των χρόνων χωρίς λόγο.

Ποιες είναι οι πρώτες σας κινήσεις;

Μέσα σε ασφυκτικό χρονικό πλαίσιο, να οργανώσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Φέτος πήρα προσωπικά επάνω μου τον στολισμό της πόλης. Ούτε αυτό είναι εύκολο, γιατί πάντα κάτι κληρονομείς που έχει προβλήματα. Κάνω ότι μπορώ. Με την αντιπρόεδρο κα.Ζάγκλαρη συνεργαζόμαστε και προσπαθούμε για πολλά. Είδατε την αλλαγή στην πλατεία Νικάκη, την μεγάλη εικόνα του Μίκη Θεοδωράκη. Ακολουθούμε τις οδηγίες του δημάρχου, συνεργάζονται όλοι οι υπεύθυνοι τομέων του δήμου, κάνουμε δουλειά και ήδη φαίνεται. Έχουμε ήδη δρομολογήσει την μετατροπή της ισόγειας αίθουσας του Λάτσειου Δημοτικού Μεγάρου σε Μουσείο Ιστορίας της Πόλης.

«Θέατρο, μουσική, λογοτεχνία, γλώσσα, ζωγραφική και άλλες μορφές Τέχνης θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν σε μια ενότητα, θα είναι αλληλένδετα, τοποθετημένα σε ένα σκεπτικό που θα ξεδιπλώνει μια άποψη»… είχε δηλώσει ο σπουδαίος Ηλείος μουσικοσυνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος, τον οποίο «αντικαταστήσατε» στην θέση του πρόεδρου του ΔΟΠΠ…

Ακριβώς αυτή είναι και η δική μου φιλοσοφία! Ο Ηλίας Ανδριόπουλος πέρα από την καλλιτεχνική του υπόσταση είναι και ένας γλυκύτατος άνθρωπος που μόνο να σε βοηθήσει θέλει. Είναι πάντα δίπλα μας!

Η αναβάθμιση ποιού χώρου θα μπορούσε να τον εξελίξει σε σημείο αιχμής της πόλης του Πύργου;

Η πρώτη μου σκέψη σε αυτό θα ήταν κάτι ιδανικό. Να είχαμε στα χέρια μας το παλαιό εργοστάσιο «Δήμητρα» ένα υπέροχο βιομηχανικό κτίριο στην καρδιά της πόλης, ώστε να γινόταν ένας πλήρης χώρος πολιτισμού. Δύσκολο εγχείρημα, θα προσπαθήσω να δω τι γίνεται με αυτό το κτίριο. Η πόλη χρειάζεται να ενώσει χώρους πάντως και γι’ αυτό δεν στέκομαι σε έναν μόνο. Τεράστιο κεφάλαιο το θεματικό πάρκο Ξυστρή ,μπορεί να ενώσει τα πάντα, την πλατεία, το Επαρχείο, το Μουσείο, να δημιουργήσει ένα νέο δεδομένο στα πολιτιστικά πράγματα. Και να γίνει πράξη η αναπαλαίωση των αποθηκών του ΑΣΟ για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Με αυτό η πόλη θα αποκτήσει έναν χώρο που θα τις προσφέρει πάρα πολλά!

Ο δήμος Πύργου διαθέτει 48 Τοπικές Κοινότητες… υπάρχει διάθεση ανάδειξης των πολιτιστικών τους στοιχείων;

Φυσικά. Κάθε χωριό έχει την δική ιστορία. Κι εδώ θα χρειαστούμε την βοήθεια και των κατοίκων, ώστε κάθε κοινότητα να μας πει τι έχει να δείξει, να οργανωθούν οι άνθρωποι, να κινητοποιηθούν.

Πόσο διαφορετικά – σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια- θα είναι τα φετινά Χριστούγεννα στον Πύργο; Τι πρέπει να περιμένουμε;…

Θα σας το πω κάπως αλλιώς… θα είναι διαφορετικά γιατί θα είναι τα τελευταία που θα είναι ίδια. Παρότι έχουμε εκδηλώσεις και κάνουμε πολλά πράγματα, θέλω να ξέρετε ότι στο μυαλό μου είναι τα Χριστούγεννα του 2020. Αν δεν δουλέψουμε από τώρα για κάθε εορταστική περίοδο θα χάσουμε το στοίχημα. Και αυτό δεν θα το επιτρέψω, γι’ αυτό και ανέλαβα αυτή την θέση και με εμπιστεύθηκε ο δήμαρχος.

Πείτε μας για το «Μαγικό εργοστάσιο» στο πάρκο Ξυστρή, το οποίο είναι ένας νέος θεσμός…

Είναι μια φιλόδοξη ιδέα και προσπάθεια του προέδρου της ΔΕΠ ΑΕ Ανδρέα Αλεξόπουλου που μπορεί να γίνει θεσμός και με μεγάλη επιτυχία. Ο ΔΟΠΠ συνεργάζεται στενά ώστε να φιλοξενηθούν εκδηλώσεις εκεί. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα που θα αλλάξει την εικόνα της πόλης.

Όσον αφορά την έλευση τουριστών στην πόλη ποια είναι η γνώμη σας;

Άκρως θετική. Και θα πω το εξής… ας μην αναρωτιόμαστε τι θα δει ο τουρίστας στην πόλη και ας αναρωτηθούμε τι έχουμε και τι  μπορούμε να του δώσουμε. Ο δήμος Πύργου θα κάνει ότι καλύτερο μπορεί, είναι κάτι που δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα. Από τους Πυργιώτες ζητώ πρώτα απ’ όλα το χαμόγελό τους και την φιλοξενία τους. Είναι το πρώτο και ανέξοδο πράγμα που μπορούμε όλοι να προσφέρουμε.

Μπορεί, μελλοντικά, ο Πύργος να αποτελέσει city break προορισμό;

Αν είχαν φροντίσει από χρόνια πριν, θα μπορούσε να έχει γίνει. Τώρα είναι η σειρά μας να το αποδείξουμε ότι μπορούμε να το κάνουμε. Και γιατί μπορεί να γίνει; Γιατί η πόλη θα έχει δράσεις για όλο τον χρόνο, θα έχει ταυτότητα. Γιατί είμαστε η πρωτεύουσα της Ηλείας, μπορούμε να προσελκύσουμε κόσμο, να τους οδηγήσουμε στην Αρχαία Ολυμπία, στο Κατάκολο και σε όλα τα σημεία του νομού που είναι πανέμορφα και με μεγάλη αρχαιολογική και ιστορική σημασία. Όσες φορές αναφερόμαστε στα Τρίκαλα, για παράδειγμα, πρέπει να αναρωτηθούμε αν ήταν η πόλη αυτή προορισμός πριν δέκα ή είκοσι χρόνια. Εκεί είναι το κλειδί.

Όλη η επικαιρότητα