Ελλάδα Ηλεία Πολιτική

Χαρίτσης: «Παρέμβαση σε τρεις φάσεις για την ανάπτυξη του Καϊάφα» (VIDEO)

Την λογική με την οποία θα κινηθεί η Κυβέρνηση για την  -από δω και στο εξής- ανάπτυξη της περιοχής του Καϊάφα εξήγησε χθες κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στο «νησάκι» της λίμνης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης.

Ο κ. Χαρίτσης διαπίστωσε ιδίοις όμμασοι την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην λίμνη Καϊάφα και στις κτιριακές εγκαταστάσεις και στη συνέχεια πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων, και βουλευτών…

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εκφράστηκαν αρκετές απόψεις με τον κ. Χαρίτση να παίρνει το λόγο στο τέλος επεξηγώντας τα βήματα που πρόκειται να γίνουν ώστε αρχικά να υπάρξει ανάσχεση της υποβάθμισης που υφίσταται η περιοχή τα τελευταία χρόνια και στη συνέχεια να προχωρήσει το αναπτυξιακό πλάνο που θα διαθέτει ήπιο οικοτουριστικό χαρακτήρα, ρίχνοντας το βάρος στον ιαματικό τουρισμό και τον ναυταθλητισμό.

«Δεν ήλθαμε εδώ για να κάνουμε εθιμοτυπική επίσκεψη»

Ο κ. Χαρίτσης παίρνοντας το λόγο είπε ότι «Δεν ήλθαμε εδώ  για να κάνουμε μια εθιμοτυπική επίσκεψη και γι’ αυτό το λόγο την καθυστερήσαμε, γιατί θέλαμε να ενταχτεί τουλάχιστον η πρώτη φάση του έργου, για να ξέρουμε που βαδίζουμε. Όταν ξεκινήσαμε να ασχολούμαστε με τη συγκεκριμένη υπόθεση και με  την παρότρυνση και την επιμονή των βουλευτών μας, κας Σαλτάρη και κ. Μπαλαούρα που ήταν πολύ καθοριστική η συμμετοχή τους σε αυτό, είχαμε υποτιμήσει την συνθετότητα του θέματος. Η αλήθεια είναι ότι με το συγκεκριμένο ασχολούμαστε εδώ και πολλούς μήνες, παραπάνω από χρόνο, αντιμετωπίσαμε πολλές δυσκολίες και έχουμε αναπτύξει συνεργασία με την ΕΤΑΔ που είναι ο ιδιοκτήτης και με την Περιφέρεια.

Αυτό στο οποίο έχουμε καταλήξει είναι το εξής:

Για λόγους κανονιστικούς, υπάρχουν περιορισμοί για την ένταξη στα προγράμματα που έχουν πολιτιστικό ή τουριστικό χαρακτήρα, υπάρχει όριο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που είναι τα 5 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του έργου. Άρα θα έπρεπε να δούμε παρεμβάσεις οι οποίες να φτάνουν μέχρι αυτό το όριο. Δεν θέλουμε να γίνουν φαραωνικές κατασκευές που θα ξεφεύγουν από το χαρακτήρα της περιοχής, αλλά μια ανάπτυξη που θα αφορά την ευρύτερη περιοχή και η παρέμβαση θα πρέπει να σέβεται αυτό τον τόπο και το περιβάλλον και θα πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή».

Παρέμβαση σε τρεις φάσεις…

Συνεχίζοντας ο κ. Χαρίτσης τόνισε ότι: «Αυτό που έχουμε καταλήξει είναι μια παρέμβαση σε τρεις φάσεις, με την χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

– Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την ανάσχεση της υποβάθμισης  και καταστροφής της περιοχής, διότι για ν’ αναπτύξεις κάτι πρέπει να το διασώσεις πρώτα. Μιας καταστροφής που έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια και ολοκληρώθηκε με τις πυρκαγιές του 2007. Άρα τα 5 εκατ. που εντάξαμε στο πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ του ΕΣΠΑ αφορούν κυρίως αυτό το κομμάτι, της διάσωσης, της ανάσχεσης και της χρηματοδότησης των μελετών που απαιτούνται για την περιβαλλοντική προστασία της περιοχής.

– Η δεύτερη φάση που θα προχωρήσει από το πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ έχει προχωρήσει με τις σχετικές εργασίες σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος, γιατί εκεί γνωρίζετε προχωράει από τον αναπλ. υπουργό Σωκράτη Φάμμελο, η διαδικασία ανακήρυξης των νέων φορέων, άρα θα πρέπει να προχωρήσει αυτή η διαδικασία για να προχωρήσουμε στο πρόγραμμα πάλι από το ΕΣΠΑ, μια αντίστοιχη χρηματοδότηση που θα έχει να κάνει πλέον με μεγαλύτερες παρεμβάσεις περιβαλλοντικής προστασίας.

– Η τρίτη φάση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη, πάλι θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ και έχει να κάνει με την αποκατάσταση των κτιρίων και των οικημάτων των παλιών ξενοδοχείων που είδαμε σε τι κατάσταση βρίσκονται. Αυτή η ανάπτυξη θα αποτελέσει πόλο έλξης και για άλλες επενδύσεις, με αυτό τον ήπιο οικοτουριστικό χαρακτήρα.

Με βάρος στον ιαματικό τουρισμό και τον ναυταθλητισμό

Ολοκληρώνοντας ο κ. Χαρίτσης έκανε λόγο για τις δύο διαστάσεις που μπορεί να έχει η ανάπτυξη του Καϊάφα: «Του ιαματικού τουρισμού και του ναυταθλητισμού… για να συνεχίσει λέγοντας πως: «άκουσα  με προσοχή την πρόταση που έκανε ο κ. Γεωργιόπουλος σε σχέση με την ειδική ΟΧΕ, που είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας. Εμείς όμως για ειδικές ΟΧΕ μπορεί να συνδράμουμε τεχνικά και διαχειριστικά και μπορούμε ν’ αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο την συνεργασία μας».

Ο υπουργός ζήτησε παράλληλα να μείνουν στην άκρη τα μεγαλεπήβολα σχέδια και οι αποσπασματικές λογικές προκειμένου: «να δούμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση που θα αναδείξει τον τόπο, θα βοηθήσει και τις γειτονικές περιοχές γιατί σαν χώρα έχουμε ως “προϊόν” το φυσικό περιβάλλον, την ιστορία και τον πολιτισμό. Η περιοχή εδώ τα συμπυκνώνει όλα. Η ένταξη της πρώτης φάσης των 5 εκατ. ευρώ ενεργοποιεί τους πάντες να τρέξουν πιο γρήγορα. Να προχωρήσουμε στις εντάξεις των έργων και κυρίως στην υλοποίηση των έργων».

Στις τοποθετήσεις τους οι Ηλείοι εκπρόσωποι που συμμετείχαν στη σύσκεψη με το αναπλ. υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης τόνισαν:

Γιώργος Γεωργιόπουλος (αντιπεριφερειάρχης Ηλείας)

«Θα μπορούσαμε να έχουμε εκπονήσει ως Περιφέρεια μια ειδική OXE για όλη την περιοχή του Καϊάφα και ως προοπτική είναι κάτι που δεν αποκλείω.  Σε αυτό θα μπορούσαμε να εντάξουμε και διάφορες άλλες παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Πρέπει να βαδίσετε στο δρόμο που έχετε ανοίξει με επίσπευση των διαδικασιών. Η συνεργασία όλων μας αποτελεί βασικό στοιχείο για την προώθηση των θεμάτων… η περιοχή αυτή έχει υποφέρει από πολλά και έχει μια ανοιχτή πληγή στον παραγωγικό της ιστό, στο περιβάλλον, στα δάση, στους δρόμους της, τέτοια που δεν υπάρχει όμοια σε άλλη περιοχή της χώρας. Θα ήθελα να δούμε το ενδεχόμενο μιας επιπλέον στοχευμένης παρέμβασης».

Μάκης Μπαλαούρας (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας)

«Ο τόπος αυτός έχει δίπλα του την Αρχαία Ολυμπία. Θα πρέπει να δούμε πως με επίκεντρο την Ολυμπία θα δημιουργήσουμε ομόκεντρους κύκλους που θα περιέχουν περιοχές όλης της Ηλείας, το Κατάκολο, την Αρχαία Ήλιδα και κομμάτια της Μεσσηνίας. Έχουμε όλοι μας μια δέσμευση και ηθική και πολιτική να προχωρήσουν κάποια πράγματα  και καλώ τους δημάρχους της περιοχής να βοηθήσουν σε αυτή την κατεύθυνση. Οι βουλευτές μας στηρίζουν την  τοπική Αυτοδιοίκηση για να προχωρήσει μπροστά ο τόπος που έχει υποστεί καθίζηση που δεν μπορεί να εξηγηθεί με οικονομικούς όρους».

Έφη Γεωργοπούλου – Σαλτάρη (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας)

«Όλο αυτό το διάστημα προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε όλα τα κονδύλια που διατίθενται. Για τον Καϊάφα έχουν γίνει 25 μελέτες στο παρελθόν αλλά δεν υλοποιήθηκαν ποτέ γιατί δεν συμβάδιζαν με τον χαρακτήρα της περιοχής. Είχε ενταχθεί στο ΕΣΠΑ για 8 εκατομμύρια αλλά απεντάχθηκε γιατί η Αποκεντρωμένη έκρινε ότι δεν τηρούνταν οι Περιβαλλοντικοί όροι. Πρέπει να γίνουν ήπιες παρεμβάσεις αλλά θα έλεγα να προστεθούν κι αλλά κονδύλια  για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες υποδομές και να αποκτήσουμε μια συνολική εικόνα για την ανάπτυξη της περιοχής».

Πανταζής Χρονόπουλος (πρ. δήμαρχος Ζαχάρως)

«Το δημοτικό συμβούλιο Ζαχάρως είναι το μόνο στην Ελλάδα που πήρε απόφαση και είπε ότι στηρίζει τον Πρωθυπουργό σε οποιαδήποτε ενέργεια κάνει για το καλό του τόπου. Το επόμενο βήμα είναι να λειτουργήσει ξανά το παλιό λουτροθεραπευτήριο. Όταν αυτό συμβεί θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της πόλης της Ζαχάρως. Η Ζαχάρω ζούσε επί δεκαετίες από την λειτουργία του, ο κόσμος δεν είχε που να μείνει…».

Κώστας Αλεξανδρόπουλος (επικεφαλής της μείζωνος μειοψηφίας του ΔΣ Ζαχάρως)

«Να δούμε την ανάπτυξη του Καϊάφα με τη λογική της μεγάλης του διάστασης διότι μιλάμε για μια περιοχή από την Αρχαία Ολυμπία έως τη Νέδα και την Κυπαρισσία. Τα ιαματικά λουτρά και οι πηγές με την δυνατότητα ίασης που προσφέρουν δεν έχουν καταγραφεί  στον κατάλογο των λουτροπόλεων και υπάρχει φόβος να μην αναγνωριστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αυτό πρέπει να το δούμε σοβαρά γιατί δεν θα έχουμε την δυνατότητα στο μέλλον να επενδύσουμε στον ιαματικό τουρισμό. Στο θέμα της λίμνης θα πρέπει να δώσουμε βάρος και στον αθλητικό τομέα με τις ανάλογες δραστηριότητες. Αυτό που πρέπει να καταλάβει η Κυβέρνηση είναι ότι ο Τουρισμός δεν πρέπει να μένει μόνο στην Αρχαία Ολυμπία αλλά να αναπτυχθεί προς τα παράλια και ο κόσμος να παραμένει στην περιοχή. Όλα αυτά με τη διασφάλιση της καλής λειτουργίας της ασφάλειας και της διατήρησης της αισθητικής για να μην διαταραχθεί ο φυσικός πλούτος».

Γιάννης Δάγγαρης (αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων)

«Ο Καϊάφας υστερεί δεκαετίες ολόκληρες και το σχέδιο που έχετε ετοιμάσει έχω την εντύπωση πως θα συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής. Στο οδικό δίκτυο υπάρχουν πολύ σοβαρές εκκρεμότητες από το 2007 που μας προβληματίζουν καθημερινά αφού είναι αδύνατη η επικοινωνία σε πολλές περιπτώσεις από χωριό σε χωριό είτε ακόμα-ακόμα από καλλιέργεια σε καλλιέργεια. Δημιουργούνται δυσλειτουργικά προβλήματα για τους κατοίκους της περιοχής».

Αθανασία Κουσκουρή (επικεφαλής της μείζωνος μειοψηφίας του ΔΣ Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων)

«Γίνεται μια δίκαιη προσφορά στην Ηλεία γιατί είναι κάτι που το αξίζει και το δικαιούται. Ο Καϊάφας είναι ένα σημείο Παγκόσμιας κληρονομιάς φυσικού κάλλους. Αποτελεί κομβικό σημείο ανάπτυξης και αναφοράς για όλη την νότια Ηλεία. Μπορεί ν` αποτελέσει πόλο ανάπτυξης για τους δήμους Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως αλλά και όλης της Ηλείας. Η προσφορά είναι σπουδαία, πιστεύω όμως πως πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν μπορούμε να εστιάσουμε μόνο στα κτιριακά ή στα περιβαλλοντικά αλλά να γίνει ολοκληρωτική ανάπλαση-παρέμβαση σε ολόκληρο τον ιστό της ευρύτερης περιοχής».

Δημήτρης Σπύρου (καλλιτεχνικός διευθυντής Φεστιβάλ Κιν/φου για Παιδιά και Νέους)

«Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους είναι μοναδικό στο είδος του. Ο Νίκος Κούνδουρος στην πρώτη διοργάνωση είχε πει “κύριοι, εδώ συντελείται ένα θαύμα”. Με πολύ δουλειά και προσπάθεια φτάσαμε αυτό το Φεστιβάλ να είναι κορυφαίο στο είδος του στην Ευρώπη. Μέχρι χθες είχαμε πιάσει ταβάνι… με την ανακοίνωση σας για την δέσμευση του ποσού για την ανακατασκευή των αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο, μας δείξατε τον… ουρανό!  Στην ψηφιακή εποχή που βρισκόμαστε η καλλιτεχνική παιδεία και η δημιουργική χρήση των νέων τεχνολογιών και των ψηφιακών μέσων έχει μπει στα σχολεία όλου του κόσμου. Εμείς έχουμε καταφέρει να μην μένει πίσω η χώρα μας και με αυτό που ανακοινώσατε χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία θα μας ακολουθούν. Το σχέδιο από εμάς είναι έτοιμο και επιγραμματικά σας λέω ότι θα είναι συνάντηση για την Κινηματογραφική Παιδεία παιδιών-εφήβων απ` όλο τον κόσμο. Επίσης θα εκπαιδεύονται εκπαιδευτικοί που θα μεταφέρουν τις γνώσεις στο σχολικό περιβάλλον.  Νέοι κινηματογραφιστές θα έρχονται στην Ηλεία να εκπαιδεύονται… πρόκειται για ένα θέμα εθνικό με διεθνή ακτινοβολία».

Όλη η επικαιρότητα