Ηλεία

«Χάσαμε το καλαμπόκι, μη χάσουμε και επιδοτήσεις» – Αγωνία για τους Ηλείους παρόχθιους καλλιεργητές

Ακούστε το άρθρο

«Νεύμα» του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη νομοθέτηση της παράτασης του καθεστώτος εκμίσθωσης στις παρόχθιες εκτάσεις των αποξηραμένων λιμνών της Ηλείας περιμένουν τόσο οι παραγωγοί όσο και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας για να προχωρήσουν στη μίσθωση των αγροτεμαχίων.

Χθες οι καλλιεργητές των παρόχθιων εκτάσεων της αποξηραμένης λίμνης Αγουλινίτσας, μαζί με προέδρους τοπικών κοινοτήτων του δήμου Πύργου και του δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων επισκέφθηκαν εκ νέου τον αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, Γιώργο Γεωργιόπουλο, και εξέφρασαν την αγωνία τους για το τι μέλλει γενέσθαι φέτος, καθώς έχει ήδη χαθεί η καλλιέργεια του καλαμποκιού, όπως ανέφεραν, και τίθενται σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις.

«Θα χαθούν τουλάχιστον 30.000 ευρώ», ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τους παριστάμενους αγρότες.

Από την πλευρά του κ. Γεωργιόπουλος επισήμανε, παρουσία των υπηρεσιακών στελεχών Αμ. Καραπάνου και Μπ. Σπυροπούλου, ότι η περιφέρεια έχει ζητήσει εγγράφως από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τη νομοθέτηση της παράτασης το ταχύτερο δυνατόν ή έστω ένα έγγραφο από το υπουργείο, που να αναφέρει ρητά ότι σύντομα θα ψηφιστεί στη Βουλή η παράταση του παλαιού καθεστώτος έως τον Σεπτέμβριο.

Για να μη χαθεί χρόνος, οι υπηρεσίες της ΠΕ Ηλείας έχουν ήδη συλλέξει 750 αιτήσεις μίσθωσης εκτάσεων, οι οποίες ως την Παρασκευή θα έχουν αξιολογηθεί και από την ερχόμενη Δευτέρα θα υπογράφονται τα παραχωρητήρια.

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί ζήτησαν σε πρώτη φάση να νομοθετηθεί και επίσημα η παράταση, να αναλάβει η περιφέρεια την τήρηση της νομιμότητας στη διαδικασία, και στη συνέχεια να ξεκινήσει διαβούλευση για την τροποποίηση των κριτηρίων στον νέο νόμο, προκειμένου να μην περάσει η αγροτική γη σε λίγα –και ξένα- χέρια και εκδιωχθούν από τη γη των προγόνων τους οι καλλιεργητές. Μάλιστα, εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να συγκροτήσουν ομάδες παραγωγών και να είναι έτοιμοι όταν εφαρμοστεί ο νέος νόμος.

Ανακοίνωση για παράταση από Αραχωβίτη

Χθες το απόγευμα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με επίσημη ανακοίνωσή του γνωστοποίησε την άμεση νομοθέτηση της παράτασης.

«Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), πρόκειται να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να παραταθεί η παραχώρηση χρήσης αγροτικών ακινήτων σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες ή άνεργους εγγεγραμμένους στο μητρώο ανέργων του Οργανισμού Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ).

»Λόγω αδυναμίας των Περιφερειών να εφαρμόσουν το ν. 4061/12, στο σύνολο των εκτάσεων αναφοράς του και με το κίνδυνο να μείνουν εκτάσεις αναξιοποίητες επειδή έχουν λήξει οι παρατάσεις παραχώρησης από τις οικείες Περιφέρειες, με βάση την παράγραφο 2 του άρθρου 141 του ν. 4537/18 (ΦΕΚ Α’ 84/15-05-2018), γνωστοποιούμε ότι η εν λόγω νομοθετική ρύθμιση θα καλύψει την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο έως την 31-10 -2019.

»Επειδή με τις παρελθούσες παραχωρήσεις παραμένουν αδιάθετες εκτάσεις, η επικείμενη νομοθετική ρύθμιση δίνει πρόσθετη δυνατότητα στον οικείο Περιφερειάρχη να παραχωρεί για την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο (που λήγει την 31-10-2019), τις αδιάθετες εκτάσεις σε νέους γεωργούς και επαγγελματίες αγρότες. Οι Περιφέρειες καλούνται να συνεχίσουν την διαδικασία εφαρμογής του ν. 4061/12 για την παραχώρηση των αγροτικών εκτάσεων διότι δεν θα δοθεί άλλη αναβολή εφαρμογής του νόμου», αναφέρει η ανακοίνωση.

Όλη η επικαιρότητα