Ελλάδα Ζώα

Το Χάτσικο της Βρίσας: Το σκυλί της άτυχης 43χρονης έσκαβε στα ερείπια για να την βρει

Ο καταστροφικός σεισμός που «χτύπησε» τη Μυτιλήνη τη Δευτέρα έφερε στο φως μία συγκινητική ιστορία. Στον οικισμό της Βρίσας, όπου καταγράφηκαν οι μεγαλύτερες καταστροφές, απέμειναν δύο σκυλιά. Το ένα είναι αυτό της 43χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της.

Το σκυλί αντιλήφθηκε ότι συνέβη κάτι κακό και έσκαβε με τα πόδια του στα ερείπια προσπαθώντας να ξεθάψει την ιδιοκτήτριά του. Όταν οι άνδρες της πυροσβεστικής εντόπισαν τη σορό της άτυχης γυναίκας, το σκυλί έμεινε στα ερείπια, κλαίγοντας επί ώρες, μέχρι που οι πυροσβέστες το απομάκρυναν και το μετέφεραν σε χώρο φιλοξενίας ζώων.

Στη Βρίσα όμως μένει ακόμα και η Λίζα. Το αγαπητό σε όλους ημίαιμο σκυλί της Συλλογής Φυσικής Ιστορίας Βρίσας. Φιλικό προς κάθε επισκέπτη του μουσείου η Λίζα είχε το χώρο κυριολεκτικά για σπίτι της. Εκεί και παρέμεινε, ζει στον περίκλειστο περιβάλλοντα χώρο της συλλογής, ενώ ο υπάλληλος της συλλογής Κώστας Κωστάκης, συνεχίζει κάθε μέρα να τη φροντίζει πηγαίνοντάς της νερό και φαγητό. Λιγότερα βέβαια πλέον τα χάδια, κάποια από αυτά υποκαθίστανται από τα χάδια των επισκεπτών των ερειπίων, μηχανικών, πυροσβεστών, αστυνομικών και δημοσιογράφων που περιδιαβαίνουν στα ερείπια.

Όλα τα άλλα ζώα της Βρίσας εξαφανίστηκαν.

«Το φαινόμενο ερμηνεύεται…» λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η κτηνίατρος της Μυτιλήνης Μυρσίνη Τουρβαλή. «Τα ζώα είναι πολύ πιο κοντά στη φύση απ’ ό,τι στον άνθρωπο. Έχει παρατηρηθεί ότι διαισθάνονται τις επερχόμενες αλλαγές και ανάλογα λειτουργούν. Μένουν αυτά που το αίσθημα του ανήκειν ξεπερνά άλλα φυσικά ένστικτα όπως για παράδειγμα η Λίζα». Ας σημειωθεί ότι, όπως η κ. Τουρβαλή σημειώνει, η τελευταία σεισμική διεργασία έδιωξε από την πόλη της Μυτιλήνης και τα πουλιά. Όπως λέει «την παραμονή του σεισμού, την Κυριακή έφυγαν από τα δένδρα όλες οι κουρούνες που κάθονται εκεί. Προφανώς γιατί διαισθάνονται τον επερχόμενο κίνδυνο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα