Οικονομία

Χατζηδάκης: Ερχεται νέα ρύθμιση για τις οφειλές στη ΔΕΗ -Τι αλλάζει

Ακούστε το άρθρο

Νέα ρύθμιση για τις οφειλές στη ΔΕΗ προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Με τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση, θα μειωθεί το ποσοστό της προκαταβολής, ενώ θα παραμείνει ίδιος ο αριθμός των δόσεων, εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Σήμερα, αν έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω χρέους, απαιτείται προκαταβολή 40% και μέχρι 12 δόσεις. «Σε σχέση με τις προκαταβολές, η απόφαση της ΔΕΗ είναι το 40% να περιοριστεί και να εξορθολογιστεί. Και εμείς και η ΔΕΗ ακούμε την κοινή γνώμη», σημείωσε ο κ. Χατζηδάκης.

«Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν στη ΔΕΗ 600 εκατ.»
Τη Δεύτερα έρχεται και η ρύθμιση για την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, δήλωσε ακόμη ο Κωστής Χατζηδάκης. «Τη Δευτέρα έρχεται η ρύθμιση με την οποία καταργούνται οι ΝΟΜΕ θα τη φέρουμε και στη Βουλή και θα δούμε τι θα κάνει ο κ. Τσίπρας. Οι δημοπρασίες ΝΟΜΕ κόστισαν στη ΔΕΗ 600 εκατ. που κέρδισαν οι ανταγωνιστές της, τα μεγάλα συμφέροντα», τόνισε ο αρμόδιος υπουργός.

«Ο Τσίπρας εγκατέλειψε το μοντέλο της μικρής ΔΕΗ του κ. Σαμαρά και συμφώνησε με την τρόικα να πάει από το 90% στο 50 της αγοράς χωρίς να πάρει η επιχείρηση ούτε 1 ευρώ. Αν αυτό δεν είναι πολιτικό σκάνδαλο ποιο είναι; Για να πραγματοποιηθεί το σχέδιο έγιναν οι περιβόητες ΝΟΜΕ», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, ενώ άφησε ανοιχτό το θέμα των ευθυνών της προηγούμενης κυβέρνησης για την κατάσταση της ΔΕΗ. «Οι κατηγορούμενοι δεν μπορούν να γίνουν κατήγοροι», σημείωσε.

«Δεν μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί η ΔΕΗ με τις ζημιές που έχει, παρότι έβγαλε τη μύτη της από το νερό δεν έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο» διευκρίνισε ο υπουργός. Ο κ. Τσίπρας είπε για διαμελισμό της ΔΕΗ επειδή θέλουμε να προχωρήσουμε σε μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ δηλαδή του δικτύου διανομής. Ο κ. Τσίπρας ιδιωτικοποίησε το 66% του ΔΕΣΦΑ και το 49% του ΑΔΜΗΕ που είναι οι πυλώνες μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος κι αυτά είναι μια χαρά και τον ενοχλεί επειδή συζητάμε τον ΔΕΔΔΗΕ… βγάλτε άκρη», κατέληξε ο Κωστής Χατζηδάκης.

via

Όλη η επικαιρότητα