Κόσμος

Χαβάη: Εκρήξεις στο μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου, Μαούνα Λόα

Εκρήξεις παρατηρήθηκαν στο μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο του κόσμου, Μαούνα Λόα, στη Χαβάη ενώ προηγήθηκαν πάνω από 12 σεισμοί μικρού μεγέθους.
Ακούστε το άρθρο

Μικρές εκρήξεις παρατηρήθηκαν στο ηφαίστειο Μαούνα Λόα της Χαβάης, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο, όπως ανακοίνωσε η Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ (USGS).

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Υπηρεσίας, “Αυτή τη στιγμή, οι ροές λάβας περιορίζονται στην περιοχή της κορυφής του ηφαιστείου και δεν απειλούν τις κοινότητες που βρίσκονται στις πλαγιές του”.

Ωστόσο, το Παρατηρητήριο Ηφαιστείων της Χαβάης (HVO) αναμένεται να διεξάγει εναέρια αναγνωριστική, για να εκτιμήσει τους κινδύνους και να περιγράψει με μεγαλύτερη σαφήνεια την έκρηξη.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τις τελευταίες ώρες έχουν σημειωθεί πάνω από δώδεκα σεισμοί μεγέθους άνω των 2,5 βαθμών Ρίχτερ ενώ σημειώθηκε ακόμη ένας μεγέθους 4,2 βαθμών.

Το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο στον κόσμο

Το Μάουνα Λόα είναι ένα από τα πέντε ηφαίστεια που αποτελούν το νησί Χαβάης στην αμερικανική πολιτεία Χαβάη στον Ειρηνικό Ωκεανό και ίσως αποτελεί το μεγαλύτερο στη Γη από την άποψη όγκου και της περιοχής που καλύπτει.

Συγκεκριμένα, ο όγκος του εκτιμάται σε περίπου 75.000 χιλιόμετρα.

Το όνομα “Μάουνα Λόα” σημαίνει «Μακρύ Βουνό» στη Χαβαϊκή γλώσσα. Πιθανολογείται ότι το ηφαίστειο είναι ενεργό για τουλάχιστον 700.000 χρόνια και μάλλον ανήλθε πάνω από τη στάθμη της θάλασσας περίπου πριν από 400.000 χρόνια.

Όλη η επικαιρότητα