Ηλεία

Χάβαρι: Στο μισό η παραγωγή Κορινθιακής σταφίδας

Ακούστε το άρθρο

«Ποδαρικό» με 40 τόνους Κορινθιακής σταφίδας έκαναν χθες οι σταφιδοπαραγωγοί στις αποθήκες της Ομάδας Παραγωγών στο Χάβαρι, καθώς ξεκίνησε η παραλαβή του προϊόντος.

Είναι η πρώτη φορά που η παραλαβή ξεκινά πριν από τον Δεκαπενταύγουστο, κάθε χρόνο οι αποθήκες άνοιγαν γύρω στις 23 Αυγούστου, καθώς κρίθηκε επιβεβλημένο εξαιτίας του γεγονότος ότι ξεκίνησε νωρίτερα και ο τρύγος φέτος λόγω των ζημιών από τις καιρικές συνθήκες.

Και το μέγεθος των ζημιών αποτυπώνεται στην ποσότητα, με τους παραγωγούς να μην κρύβουν την απογοήτευσή τους, καθώς πολλοί είναι αυτοί που έχουν χάσει την μισή παραγωγή τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι ζημιές αγγίζουν και το 80%!

Να περισώσουν ότι μπορούν!

Στην προσπάθειά τους λοιπόν να περισώσουν ότι ήταν δυνατό, ξεκίνησαν φέτος νωρίτερα τον τρύγο και στα νέα δεδομένα προσαρμόστηκε και η Ομάδα Παραγωγών, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των σταφιδοπαραγωγών.

Το μόνο ενθαρρυντικό είναι ότι οι ποσότητες που παραδόθηκαν χθες είναι πολύ καλής ποιότητας, παρά τις ζημιές που έχει υποστεί το προϊόν.

«Σεβόμενοι τα αιτήματα των σταφιδοπαραγωγών ξεκινήσαμε νωρίτερα την παραλαβή και βλέπουμε ότι η παραγωγή είναι πολύ μειωμένη, αλλά η ποσότητα που έχουμε μακινάρει είναι πολύ καλή. Πέρυσι είχαμε παραλάβει 700 τόνους, φέτος θα δούμε τι θα γίνει. Βάσει των εκτιμήσεων το ποσοστό είναι 40% με 50% μείον. Εμείς περιμένουμε να ολοκληρωθεί η διαδικασία παράδοσης και μετά θα έχουμε επαφή με τον ΕΛΓΑ προκειμένου τα πορίσματα των ζημιών να είναι δίκαια, προκειμένου να αποζημιωθούν και να ανακουφιστούν λίγο οι παραγωγοί» δήλωσε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας Χρήστος Βαλιανάτος.

Αναφορικά με το θέμα της τιμής σχολίασε: «Η σταφίδα που παραλαμβάνουμε είναι για λογαριασμό των παραγωγών και η τιμή που θα προκύψει θα είναι αντάξια για τους σταφιδοπαραγωγούς».

Επίσης, κάλεσε όλους τους σταφιδοπαραγωγούς του Νομού να επικοινωνήσουν με την Ομάδα για να παραδώσουν την σταφίδα τους.

Όλη η επικαιρότητα