WEB tv Ηλεία

Χειμαδιό: Οι αγρότες ζητούν «πολιτική λύση εδώ και τώρα» – Αγωνία για τα χωράφια τους (vid)

Για το ζήτημα των διεκδικήσεων των εκτάσεων γης της Κουτσοχέρας, του Μουζακίου και του Χειμαδιού με την Ι.Μ. Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων.
Ακούστε το άρθρο

«Πολιτική λύση εδώ και τώρα» ήταν το κεντρικό μήνυμα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στην τοπική κοινότητα του Χειμαδιού, από αγρότες και κατοίκους, για το φλέγον  για το ζήτημα των διεκδικήσεων των εκτάσεων γης της Κουτσοχέρας, του Μουζακίου και του Χειμαδιού με την  Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων.

Οι αγρότες ζητούν να μείνουν τα χωράφια, που κληρονόμησαν από τους παππούδες και τους πατεράδες τους, στα δικά τους χέρια, αφού τα έχουν αποκτήσει νόμιμα εδώ και πάρα πολλά χρόνια και τα έχουν καλλιεργήσει με κόπο και ιδρώτα. Μην ξεχνάμε ότι για την πλειοψηφία των κατοίκων, ο αγροτικός τομέας αποτελεί το βασικό τρόπο βιοπορισμού και η απόφαση του κτηματολογίου, να κατοχυρώσει τις εκτάσεις την  Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων μπορεί να αποβεί μοιραία για το μέλλον των οικογενειών τους και της περιοχής.

Ζητούν πολιτική λύση, γιατί όπως διατυπώθηκε είναι ο πιο άμεσος και πιο γρήγορος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα, ενώ τονίστηκε ότι η νομική διέξοδος είναι η πλέον κοστοβόρα αλλά και χρονοβόρα λύση. Το βράδυ της περασμένης Δευτέρας στο Χειμαδιό αποφασίστηκε η κοινή συμπόρευση όλων των αγροτών σε ένα ενιαίο μέτωπο, με μοναδικό σκοπό τη δικαίωσή τους. Μάλιστα προαναγγέλθηκαν και κινητοποιήσεις από την ΟΑΣΗ οι οποίες θα φθάσουν μέχρι την πρωτεύουσα και τη Βουλή.

Μήνυμα στήριξης από το Δήμο Πύργου και την πολιτική σκηνή

Τους «αγωνιστικούς» χαιρετισμούς του δήμαρχου Πύργου Παναγιώτη Αντωνακόπουλου μετέφερε ο γενικός γραμματέας του δήμου κ.Γιάννης Βαρελάς, παρουσία και του  αντιδήμαρχου Προγραμματισμού – Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουρισμού κ.Γιάννη Σπηλιωτόπουλου. «Η δημοτική αρχή έχει πάρει ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή. Είμαστε δίπλα σας σε ό,τι χρειαστείτε. Πρέπει οπωσδήποτε να γίνουν ενστάσεις. Η καλύτερη λύση είναι με νομοθετική ρύθμιση και πρέπει να επέμβουν όλοι οι βουλευτές του νομού» όπως υποστήριξε κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο Χειμαδιό ο κ.Βαρελάς.

Εκ μέρους του βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ- Π.Σ κ.Διονύση Καλαματιανού, ο εκπρόσωπός του εξέφρασε τη στήριξη του βουλευτή προς τους αγρότες και  γνωστοποίησε ότι θα κατατεθεί άμεσα ερώτηση στη Βουλή, ώστε να απαντήσουν οι κυβερνώντες σχετικά με το ζήτημα.

Εκπροσωπώντας  την Τομεακής Επιτροπής Ηλείας του ΚΚΕ ο κ.Άγγελος Κολόσακας υπενθύμισε πως έχουν ήδη κατατεθεί δυο ερωτήσεις στη βουλή από το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, τονίζοντας  η πρώτη έγινε ήταν πριν από τέσσερα χρονιά. Ακόμα υπογράμμισε ότι «τα ζητήματα λύνονται μέσα από τη διεκδίκηση,  με μοναδικό αίτημα κάτω τα χέρια από την περιουσία μας».

Την ανάγκη επίλυσης του προβλήματος της διεκδικήσεως των καλλιεργούμενων εκτάσεων των κατοίκων των δημοτικών διαμερισμάτων Χειμαδιού- Κουτσοχέρας και Μουζακίου από την Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων, τόνισε μεταξύ άλλων ο υπ. Βουλευτής Ελληνικής Λύσης και τομεάρχης Αγροτικής πολιτικής κ. Θεόδωρος Βλαγκούλης, κατά την παρουσία του στη συγκέντρωση.

Ο κ. Βλαγκούλης επισήμανε ότι έχει ετοιμάσει ερώτηση προς κατάθεση στη Βουλή απευθυνόμενη στον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία ζητείται η επίλυση του προβλήματος μόνο με νομοθετική ρύθμιση.

Με δηλώσεις τους στην εφ. «Πατρίς» οι πρόεδροι του Χειμαδιού και της Κουτσοχέρας, ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ και του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού – Σοπίου, ζήτησαν για ακόμα μια φορά την πολιτική παρέμβαση των βουλευτών Ηλείας, ωστόσο, όπως είπαν, δε θα μείνουν μόνο σε αυτό, καθώς θα ακολουθούσουν και δυναμικές κινητοποιήσεις.

Χρήστος Μπουλούμπασης, Πρόεδρος Τ.Κ Χειμαδιού

«Εγώ είμαι 55 χρονών και έχω συμβόλαια από 20 και 30 χρόνια. Άλλοι κάτοικοι εδώ και 50 και 80 χρόνια. Αυτά δηλαδή δεν είναι νόμιμα; Κάναμε ενέργειες στο κτηματολόγιο που είχαν γίνει δεκτές. Τώρα μας ενημέρωσαν να κάνουμε ενστάσεις. Πάμε να κάνουμε ενστάσεις και μας διώχνουν γιατί λένε ότι τα κτήματά μας είναι δηλωμένα από άλλο φορέα, με πιο ισχυρά κριτήρια. Όταν τα αγοράσαμε γιατί δε μας είπαν να σταματήσουμε, αφού ανήκουν σε άλλον;  Εμείς μόνο κινητοποιήσεις μπορούμε να κάνουμε, γιατί αν κινηθούμε νομικά το κόστος θα είναι δυσβάσταχτο για όλους μας και οι περισσότεροι στο χωριό πλέον τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Όμως πρέπει και μπορεί να γίνει και πολιτική παρέμβαση.»

Δημήτρης Μητρόπουλος, Πρόεδρος Τ.Κ Κουτσοχέρας

«Το 70% των εκτάσεων της Κουτσοχέρας είναι δηλωμένο στην Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων.

Ζητάμε πολιτική λύση και μέτρα ώστε να λυθεί το πρόβλημα εδώ και τώρα!

Γιατί εμείς έχουμε γεννηθεί εδώ και οι παππούδες και οι πατεράδες μας καλλιεργούσαν τα χωράφια από τότε που υπήρχαν.»

Νίκος Παναγιωτόπουλος, Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού – Σοπίου

«Έχουμε πρόβλημα με το κτηματολόγιο. Δηλώσαμε τα κτήματά μας και μας τα ‘’πέταξαν’’ έξω γιατί τα έχει δηλώσει και η Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων Καλαβρύτων και συγκεντρωθήκαμε για να δούμε πως θα λύσουμε αυτό το πρόβλημα. Στην ουσία μας πετάνε έξω από τον κόπο των παππούδων και των πατεράδων μας και θέλουν να μας τα πάρουν τα χωράφια από το πουθενά.  Ζητάμε να παρθεί μια απόφαση για την ιδιοκτησία των χωραφιών ,τα οποία μας ανήκουν. Θα κάνουμε και κινητοποίηση και θα πάμε στην Αθήνα και όπου χρειαστεί, μέχρι να βρούμε το δίκιο μας.»

Θανάσης Βομπίρης, Πρόεδρος ΟΑΣΗ

«Κάναμε μια συγκέντρωση με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας και του Αγροτικού Συλλόγου Χειμαδιού – Σοπίου για το ‘’καυτό’’ πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει από τις προηγούμενες εκλογές και ήρθαν διάφοροι εδώ στην περιοχή και έβγαζαν λόγους μεγάλους και στην ουσία δεν έκανα τίποτα για ένα απλό θέμα που θα μπορούσε να λυθεί με μια απόφαση της κυβέρνησης. Το θέμα με την εκκλησία μπορεί να λυθεί άμεσα από τη Βουλή και εμείς είμαστε αποφασισμένοι να παλέψουμε μέχρι να τα καταφέρουμε.»

Όλη η επικαιρότητα