Χωρίς κατηγορία

«Χειροπέδες» σε συμμορία πορτοφολάδων που δρούσε στα μέσα μαζικής μεταφοράς

Συνολικά 42 άτομα είχαν καταφέρει να συγκροτήσουν μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε στο κέντρο της Αθήνας
Ακούστε το άρθρο

Είχαν γίνει «μάστιγα» για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς καθημερινά δεκάδες πολίτες «έβλεπαν» τα πορτοφόλια τους και τα κινητά τους τηλέφωνα να έχουν κάνει «φτερά», καθώς έπεφταν θύματα μιας καλοκουρδισμένης εγκληματικής οργάνωσης που με σχέδιο κατάφερνε καθημερινά να κλέβει επιβάτες που ανυποψίαστοι χρησιμοποιούσαν το μέτρο, τα λεωφορεία τα τρόλεϊ και τον ΗΣΑΠ.

Όπως προέκυψε από την έρευνα των αστυνομικών, συνολικά 42 άτομα είχαν καταφέρει να συγκροτήσουν μια εγκληματική οργάνωση που δρούσε στο κέντρο της Αθήνας καθημερινά και κυρίως τις ώρες αιχμής.

Πώς δρούσε η οργάνωση

Στα πλαίσια του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού, είχαν «ομάδες κρούσης» οι οποίες αποτελούνταν από δύο έως έξι άτομα. Είχαν, μάλιστα, και ωράριο δράσης, από τις 06:00 μέχρι τις 21:00.

Οι αρχηγοί φρόντιζαν έτσι ώστε οι ομάδες να επιχειρούν σε διαφορετικά σημεία κάθε φορά για να μην κινούν υποψίες, καθώς και να μην φαίνονται τα πρόσωπα τους. Υπήρχαν ενδυματολογικοί κανόνες που τηρούνταν ευλαβικά από τα μέλη της σπείρας, ώστε να κινούνται εύκολα και να μην γίνονται αντιληπτοί.

Χρησιμοποιούσαν ιατρικές μάσκες για να καλύπτουν τα πρόσωπα τους, γυαλιά και καπέλα και προσποιούνταν τους επιβάτες που χρησιμοποιούσαν τα συγκεκριμένα δρομολόγια των συρμών και των λεωφορείων.

Θύματα τους ήταν κυρίως ηλικιωμένοι και νεαρές γυναίκες. Τους εντόπιζαν στη στάση και έμπαιναν μαζί τους στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ δημιουργούσαν καταστάσεις για να μπορέσουν να εγκλωβίσουν τα θύματά τους και να τους αρπάξουν το πορτοφόλι ή το κινητό.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός τους περιλάμβανε επίσης τσιλιαδόρους, ώστε να τους ειδοποιούν σε περίπτωση που εμφανιζόταν κάποιος.

Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών είχαν γίνει η σκιά τους και έχουν καταγράψει τις κινήσεις τους και σε βίντεο και φωτογραφίες όπως αυτές που δημοσιεύει το CNN Greece.

Αποκαλυπτικές τηλεφωνικές συνομιλίες

Ενδεικτικές είναι οι τηλεφωνικές επικοινωνίες που ακολουθούν, καθώς αποκαλύπτουν τις συνεννοήσεις που έκαναν πριν και μετά την κλοπή.

Α. Τι έκανες εσύ, πήρες κανένα χρήμα;
Β. Πήρα 25 €.
Α. 25 € ;
Β. Ήταν τέσσερα άτομα.

Χαρακτηριστική πάντως είναι και η περίπτωση που έκλεψαν το πορτοφόλι μιας γυναίκας και μέσα εντόπισαν την κάρτα αναλήψεως μετρητών, στην οποία το θύμα είχε κάνει το λάθος να σημειώσει στην πίσω πλεύρα το pin.

Α. Έλα Κώστα.
Β. Μην του πεις τίποτα, άστο. Έχω ένα, έλα δοκίμασε το μόνος σου δε βγάζει λεφτά αυτό.
Α. Που να έρθω;
Β. 70.000 € έχει αυτό εδώ μέσα.
Α. Που να έρθω;

Μεθοδολογία η ίδια κάθε μέρα: περικύκλωναν το θύμα τους και ένας από την ομάδα έσπρωχνε τον ανυποψίαστο επιβάτη και την ώρα εκείνη ένα άλλο μέλος της οργάνωσης πλησίαζε και αρπάζε το πορτοφόλι, την τσάντα ή το κινητό, ενώ οι υπόλοιποι είχαν εγκλωβίσει το θύμα. Μετά, με τη μέθοδο της «σκυταλοδρομίας» κατάφερναν να απομακρύνουν το αντικείμενο που είχαν κλέψει.

Α. Εγώ ακολουθώ το θύμα.
Β. Που; Σε ποια πλευρά είσαι;
Α. Έλα στο 15, μία στάση πιο κάτω.

Α. Παραλίγο να με πιάσει ο γέρος.
Β. Την κάνατε; Δουλέψατε καθόλου;
Α. Εκεί στο αεροδρόμιο κάτω, μόλις το πήραμε.

Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης έπαιρναν ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης μεταξύ τους και στις επικοινωνίες χρησιμοποιούσαν κινητά τηλέφωνα καταχωρημένα σε ονόματα ανύπαρκτων προσώπων, τα οποία και άλλαζαν πολύ τακτικά.

Α. Αυτός που κατέβηκε το έβαλε στη ζακέτα, στα δεξιά.
Β. Ναι;
Α. Αυτός που κατέβηκε το πορτοφόλι το έβαλε στη ζακέτα δεξιά. Το έχει πολύ χαλαρό.

Κάθε φορά που έβλεπαν ότι υπήρχε κίνδυνος μετά από μία κλοπή να βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με αστυνομικούς που θα τους έκαναν έλεγχο δεν δίσταζαν να πετάξουν τα αντικείμενα που είχαν κλέψει ακόμα και μπροστά σε κόσμο που έβλεπε τι ακριβώς συνέβαινε.

Α. Έφυγα εγώ είμαι χάλια. Είναι αυτοι οι γα… κάτω και παραλίγο να μας πιάσουν.
Β. Σας είπα εγώ κατά τις 8:30 με 9:00 να βγείτε.
Α. Ο Μάριος με το τηλέφωνο μαζί του έφυγε, μας βρήκαν αυτοί μπροστά στην Πανεπιστημίου και αυτός πέταξε το τηλέφωνο στα σκαλιά στην ηλεκτρονική εκεί στις κυλιόμενες σκάλες και τον είδε όλος ο κόσμος.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στη δικαιοσύνη, ενώ όπως αποκαλύφθηκε όλοι τους είχαν ποινικό παρελθόν και είχαν συλληφθεί ξανά στο παρελθόν για παρόμοια αδικήματα.

Πηγή: cnn.gr

Όλη η επικαιρότητα