Υγεία

Χέρια, πόδια με… ψωρίαση!

Τα χέρια και τα πόδια βρίσκονται σε σχεδόν συνεχή κίνηση. Τι γίνεται στην περίπτωση που έχουν ψωρίαση;

Οι ψωριασικές βλάβες, οπουδήποτε κι αν υπάρχουν στο σώμα, είναι πολύ δυσάρεστες και ενοχλητικές, κατά πόσο λοιπόν όταν εμφανίζονται στα άκρα, σε χέρια και πόδια.

Η ψωρίαση κατά πλάκας συνήθως εμφανίζεται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά υπάρχουν τύποι ψωρίασης που μπορεί να επηρεάσουν τα πέλματα και τις παλάμες. Η πιο ήπια μορφή της ψωρίασης σε αυτές τις περιοχές του σώματος προκαλεί ξηρότητα και φολίδες, ενώ η πιο σοβαρή μορφή φλύκταινες, εξηγεί ο Dr. Χριστόφορος Τζερμιάς, Δερματολόγος.

Επειδή τα χέρια και τα πόδια είναι περιοχές που δεν αναπαύονται καιταλαιπωρούνται ιδιαίτερα, η αντιμετώπιση της ψωρίασης είναι πιο δύσκολη σε αυτές τις περιοχές του σώματος σε σχέση με άλλες.Σε αυτό συντελεί το γεγονός ότι τα συμπτώματα της ψωρίασης μπορούν εύκολα να ενεργοποιηθούν με τραυματισμό, καθώς τα πόδια και τα χέρια είναι συνεχώς εκτεθειμένα.Οποιοσδήποτε τραυματισμός του δέρματος με ψωρίαση μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα ψωρίασης στα χέρια και τα πόδια είναι η ξηρότητα, τα σκασίματα, ο ερεθισμός και, στην περίπτωση της παλαμοπελματιαίας ψωρίασης, οι πυώδεις φλύκταινες. Τα συμπτώματα αυτά απαντώνται πιο πολύ στις ενήλικες γυναίκες απ’ότι στους άνδρες.

Όσοι υποφέρουν από παλαμοπαλματιαία ψωρίαση πρέπει να υιοθετήσουν κάποιους κανόνες στην καθημερινότητά τους ώστε να κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις εξάρσεις της ψωρίασης:

  • Να μην καπνίζουν
  • Να περιορίσουν την κατανάλωση αλκοόλ
  • Να φορούν άνετα παπούτσια
  • Να φορούν γάντια κατασκευασμένα από φυσικές ίνες
  • Να διατηρούν χέρια και πόδια ενυδατωμένα
  • Να αποφεύγουν προϊόντα καθαριότητας που δημιουργούν ξηρότητα στο δέρμα
  • Να τηρούν υγιεινή διατροφή
  • Να πίνουν πολύ νερό

Τι θεραπευτικές επιλογές έχω;
Η ψωρίαση χεριών και ποδιών πρέπει να αντιμετωπίζεται ιατρικά με σύγχρονες θεραπευτικές μεθόδους που θα προτείνει ο εξειδικευμένος δερματολόγος. Τοπική αγωγή με κρέμες και αλοιφές σε συνδυασμό με φωτοθεραπεία και,εφόσον κριθεί απαραίτητο,χορήγηση φαρμάκων, είναι η βασική θεραπεία που ακολουθεί συνήθως ένας ασθενής. Σε πραγματικά δύσκολες περιπτώσεις με εκτεταμένη ή ανθεκτική ψωρίαση προτείνεται και η υποδόρια εφαρμογή βιολογικών παραγόντων.

Η φωτοθεραπεία επιβραδύνει την παραγωγή κυττάρων του δέρματος και δρα στα κύτταρα που προκαλούν τη φλεγμονή. Ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται, εξαρτάται από τη σοβαρότητα της ψωρίασης και μπορεί να πραγματοποιηθεί στο ιατρείο ή στο σπίτι. Η τοπική αγωγή και η χορήγηση φαρμάκων από το στόμα συνδυάζεται με τη φωτοθεραπεία για να ενισχυθεί το αποτέλεσμα.

Πηγή: stogiatro.gr

Όλη η επικαιρότητα