Κόσμος

Χιλή: Σε επιφυλακή η χώρα για τον κίνδυνο τσουνάμι μετά την έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά

Η έκρηξη διήρκησε οκτώ λεπτά και ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε "σαν μια μακρινή βροντή" στα νησιά Φίτζι
Ακούστε το άρθρο

Το Εθνικό Γραφείο Εκτάκτων Καταστάσεων της Χιλής (Onemi) προειδοποίησε σήμερα για την πιθανότητα ενός “μικρού τσουνάμι” στο νησί του Πάσχα και σε άλλα αρχιπελάγη της Χιλής μετά την έκρηξη ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα.

“Προληπτικά, στο αρχιπέλαγος Χουάν Φερνάντες, τα νησιά Σαν Φελίξ, το νησί του Πάσχα και τη Χιλιανή Ανταρκτική ζητείται από τους κατοίκους, λόγω της έκρηξης ενός ηφαιστείου στα νησιά Τόνγκα, να εγκαταλείψουν τις παράκτιες περιοχές όπου μπορεί να σημειωθεί τσουνάμι”, δήλωσε το Onemi σε ανακοίνωση.

Οι κάτοικοι των νησιών Τόνγκα κατέφυγαν σε περιοχές που βρίσκονται σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο υψόμετρο σήμερα, ενώ ένα τσουνάμι σχεδόν 1,2 μέτρου σημειώθηκε από νέα έκρηξη — που ακούστηκε σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων — του ηφαιστείου Χούνγκα Τόνγκα Χούνγκα Χα’απάι.

Η έκρηξη διήρκησε οκτώ λεπτά και ήταν τόσο ισχυρή που ακούστηκε “σαν μια μακρινή βροντή” στα νησιά Φίτζι, σε απόσταση 800 και πλέον χιλιομέτρων από εκεί, δήλωσαν οι αρχές των Φίτζι.

Στις ΗΠΑ, οι μετεωρολογικές υπηρεσίες εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι στη δυτική ακτή, ενώ η Χαβάη επλήγη από πλημμύρες.

Όλη η επικαιρότητα