Ελλάδα

Χιλιάδες οι μετανάστες στα ελληνοτουρκικά σύνορα

Ακούστε το άρθρο

Σε χιλιάδες ανέρχονται οι μετανάστες που είναι συγκεντρωμένοι κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, οι οποίοι επιθυμούν να εισέλθουν στο ελληνικό έδαφος και έπειτα να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της Ευρώπης.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) ο αριθμός των μεταναστών υπολογίζεται ότι φτάνει τις 13.000 ενώ όλο και περισσότεροι πρόσφυγες επιβιβάζονται σε λεωφορεία και ταξί από διάφορες τουρκικές πόλεις με προορισμό τον Έβρο.

Εν τω μεταξύ, η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε από την πρώτη στιγμή που έφτασαν τα πρώτα γκρουπ μεταναστών στα σύνορά μας, αυξάνει τις δυνάμεις, ενώ μέχρι στιγμής συνέλαβε 133 άτομα που κατάφεραν να εισέλθουν παράνομα στη χώρα. Συγκεκριμένα, χθες Σάββατο, έγιναν 70 συλλήψεις ενώ την Παρασκευή 66.

Συλλήψεις μεταναστών στα σύνορα του Έβρου
Συλλήψεις μεταναστών στα σύνορα του Έβρου

Το βράδυ του Σαββάτου, δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού έδιναν «μάχη» για να εμποδίσουν την είσοδο στους χιλιάδες μετανάστες που βρίσκονται στην τουρκική πλευρά. Ανά διαστήματα, οι μετανάστες έκαναν προσπάθειες για να σπάσουν τον ισχυρό αστυνομικό κλοιό.

Οι συγκεντρωμένοι πετούσαν πέτρες και φλεγόμενα ξύλα προς την ελληνική πλευρά ενώ οι Έλληνες αστυνομικοί, έκαναν ρίψεις δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να τους απωθήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι το μεταναστευτικό ζήτημα στα ελληνοτουρκικά σύνορα ξεκίνησε όταν ο Ταγίπ Ερντογάν έχασε δεκάδες Τούρκους στρατιώτες στην περιοχή Ιντλίμπ της Συρίας. Προκειμένου να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να  βοηθήσει την Τουρκία έτσι ώστε να μην βγει χαμένη στην περιοχή αυτή, έκανε πράξη την απειλή του από το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, που άνοιξε τα σύνορά του για τους πρόσφυγες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Ευρώπη.

Ο Ερντογάν πιέζει την Ευρώπη μέσω Ελλάδας

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε συγκεκριμένα το Σάββατο: «Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τις πόρτες. Δεν θα κλείσουμε τις πόρτες».

Η Τουρκία όχι μόνο δεν τηρεί τα προσχήματα, αλλά απροκάλυπτα οδηγεί τους μετανάστες στη μεθόριο με την Ελλάδα. Η Αθήνα θεωρεί ότι τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα, καθώς ο Ερντογάν ανενόχλητος χρησιμοποιεί το Μεταναστευτικό, επιχειρώντας να τεστάρει τόσο τις αντοχές της Ελλάδος όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνομίλησε με ευρωπαίους ηγέτες και διαμήνυσε ότι «το πρόβλημα της Συρίας δεν θα μεταφερθεί στην Ελλάδα», για αυτό στέλνει επιπλέον δύναμη στις Καστανιές Έβρου ενώ αυξάνει τη δύναμη στα νησιά με 52 επιπλέον πολεμικά πλοία.

Σύμφωνα με τον ΔΟΜ, μέλη του παρακολουθούν τις κινήσεις των μεταναστών από την Κωνσταντινούπολη μέχρι τα σύνορα και διανέμουν βοήθεια στους πλέον ευάλωτους. «Οι ομάδες οι οποίες εργάζονται κατά μήκος των συνόρων 212 χιλιομέτρων της Τουρκίας και της Ελλάδας (…) έχουν καταμετρήσει 13.000 ανθρώπους συγκεντρωμένους στα σύνορα στο Παζάρκουλε και στο Ιψάλα, καθώς και σε άλλες τοποθεσίες», ανέφερε η υπηρεσία του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις μεταναστών αριθμούν «από πολλές δεκάδες ως 3.000 και πλέον».

zougla.gr

Όλη η επικαιρότητα