Ηλεία

Χιλιάδες Ηλείοι επαγγελματίες αναμένουν την απόφαση για τη ρύθμιση: 24 δόσεις αγωνίας…

Με αγωνία περιμένουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις της Ηλείας την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών και την έγκριση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων να εντάξει και τους υπόλοιπους πλημμυροπαθείς δήμους της Ηλείας (Πύργου, Πηνειού, Ήλιδας) στη ρύθμιση των 24 δόσεων, όπως συνέβη και με τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφ. «Πατρίς», όλοι οι δήμοι έχουν αποστείλει πλέον το σχετικό αίτημα, παρότι δεν προβλέπεται νομικά, αλλά κρίθηκε αναγκαίο από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, και περιμένουν ένα θετικό νεύμα ώστε να μπορούν οι δημότες και οι επιχειρήσεις να υποβάλουν αίτηση υπαγωγής σε 24 δόσεις χωρίς προσαυξήσεις, για να ανακουφιστούν.

Όπως τονίστηκε από επαγγελματίες των πληγέντων δήμων, αν δεν θεσπιστεί η ρύθμιση, ο οικονομικός ιστός της πόλης θα δεχθεί καίριο –και ίσως μη αναστρτέψιμο- πλήγμα με απρόβλεπτες κοινωνικές επιπτώσεις.

Σύμφωνα με πηγές της εφ. «Πατρίς», το αίτημα εξετάζεται ήδη από το υπουργείο Οικονομικών, καθώς η αρμόδια υφυπουργός έχει δείξει θετική διάθεση για να εκδώσει τη σχετική απόφαση, ωστόσο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το τελικό «ΟΚ» το δίνει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Σύμφωνα με άλλες πηγές, πάντως, η μη αποστολή αιτήματος από τους δήμους χρησιμοποιήθηκε ως πρόφαση από την ανεξάρτητη αρχή, αφού ήδη το Επιμελητήριο Ηλείας είχε ενημερώσει εγγράφως για το πρόβλημα της Ηλείας από τον Φεβρουάριο, κάτι που αναγνώρισε και η κα Παπανάτσιου. Σε κάθε περίπτωση, το αίτημα κρίνεται δίκαιο και όλοι ευελπιστούν στην ικανοποίησή του από τη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων και την έκδοση σχετικής απόφασης από το υπουργείο Οικονομικών.

O βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μάκης Μπαλαούρας, έχοντας ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα σε κυβερνητικό επίπεδο για να δοθεί λύση, δεν θέλησε να δηλώσει κάτι περισσότερο πλην του ότι «οι δηλώσεις αποδεικνύονται στην πράξη».

Δημήτρης Μπαξεβανάκης, υφυπουργός Παιδείας

«Τα αιτήματα των τριών δήμων Πύργου, Ήλιδας, Πηνειού έχουν ήδη διαβιβαστεί στη Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων, έχουμε κάθε λόγο να πιστεύουμε ότι θα γίνει αποδεκτό και στη συνέχεια θα διαβιβαστεί στο υπουργείο Οικονομικών, από το οποίο έχω την ενημέρωση από την αρμόδια Υφυπουργό ότι θα εκδοθεί και η σχετική απόφαση για τη ρύθμιση. Είναι θέμα λίγων ημερών. Καλώς ή κακώς, η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων δεν ελέγχεται από την κυβέρνηση, όμως πιστεύω ότι θα γίνουν δεκτά και τα αιτήματα των άλλων τριών δήμων».

Γιάννης Κουτσούκος, βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ηλείας

«Καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες, καθησύχασαν τον κόσμο και στο τέλος αποδείχθηκαν αναξιόπιστοι. Από εκεί και πέρα, είναι στο χέρι τους είτε να δώσουν παράταση είναι να εντάξουν όλους τους πλημμυροπαθείς δήμους της Ηλείας στη ρύθμιση των 24 δόσεων. Το έχει ανάγκη η περιοχή. Αν θέλει η κυβέρνηση, μπορεί να το κάνει, διότι οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να ανακουφιστούν για να μπορέσουν να ανασυγκροτηθούν και να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της τοπικής οικονομίας»

Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας

«Λάβαμε ενημέρωση ότι οι δήμοι κατέθεσαν αίτημα ενώ υπάρχει και το αίτημα από το Επιμελητήριο Ηλείας. Ήδη εξετάζονται από το υπουργείο Οικονομικών τα αιτήματα των τριών δήμων και περιμένουμε από τη ΓΓ Δημοσίων Εσόδων. Θέλω να πιστεύω ότι για λόγους ισοτιμίας και ισονομίας θα εγκριθούν και για τους υπόλοιπους τρεις δήμους της Ηλείας που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία, ώστε να ανακουφιστούν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις του νομού»

Κώστας ΤΖαβάρας, βουλευτής ΝΔ Ηλείας

Πρόκειται για καταφανέστατη άνιση μεταχείριση ιδίων καταστάσεων γιατί είναι γνωστό ότι πράγματι επλήγησαν δεινώς οι 4 δήμοι της Ηλείας με την ίδια ένταση, έχοντας αποδυναμώσει την οικονομική δύναμη των νοικοκυριών. Η κυβέρνηση παραβιάζει την αρχή της χρηστής διοίκησης, και θα πρέπει η ΓΓ Δημοσίων Εσόδων να το επανεξετάσει. Έχω ήδη καταθέσει σχετική ερώτηση, διότι πρόκειται για δίκαιο αίτημα. Ενδεχομένως να υπήρξε μονόπλευρη στάση από κάποιους που είχαν εγγύτητα με τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης. Καλώς έγινε, αλλά να ισχύσει για όλους τους δήμους».

Γ. Γεωργιόπουλος, αντιπεριφερειάρχης Ηλείας

Η κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει σε ό,τι έκανε με τον δήμο Ανδραβίδας-Κυλλήνης και στους άλλους δήμους. Δεν υπάρχει πρόβλημα με την έκτακτη ανάγκη, διότι έχει ήδη επεκταθεί για άλλους 6 μήνες, συνεπώς δεν τίθεται θέμα εκπρόθεσμων αιτήσεων Για λόγους ισονομίας πιστεύουμε ότι θα μπουν και οι υπόλοιποι πληγέντες δήμοι της Ηλείας. Δεν είναι ότι απλά επλήγησαν από ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο. Υπέστησαν αλλεπάλληλες καταστροφές και έχουν πάθει τεράστια ζημιά.

Κώστας Νικολούτσος, πρόεδρος ΕΒΕ Ηλείας

«Από την πλευρά μας έχουμε υποβάλει αίτημα από τις 9 Φεβρουαρίου, ενώ υποβάλαμε και προχθές εκ νέου, και περιμένουμε να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις. Συμβάλαμε και στην έκδοση της απόφασης για την παράταση της έκτακτης ανάγκης και αναμένουμε την απόφαση και για τους τρεις άλλους δήμους, διότι είναι αναγκαία η ανακούφιση των πολιτών και των επιχειρήσεων της Ηλείας σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο»

Δήμος Πύργου: Ζητά ευνοϊκές ρυθμίσεις σε δύο κατευθύνσεις…

Αιτήματα για την υπαγωγή των δημοτών του Πύργου σε ευνοϊκές ρυθμίσεις δόσεων για οφειλές τόσο προς το Ταμείο του δήμου όσο και προς τα υπόλοιπα Ταμεία του δημοσίου, στο πλαίσιο αιτήματος της δημοτικής αρχής που απέστειλε την περασμένη Δευτέρα, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την κήρυξη σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης του δήμου από τις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου, έχει αποστείλει προς το υπουργείο Εσωτερικών και Οικονομικών, ο δήμος του Πύργου. Σύμφωνα με τα αιτήματα αυτά, η δημοτική αρχή ζητά από τον υπουργό Εσωτερικών, Παναγιώτη Σκουρλέτη και την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, να καταστεί δυνατή η υπαγωγή των κατοίκων του Δήμου Πύργου, σε ευνοϊκές ρυθμίσεις δόσεων προς όλα τα ταμεία.

Με αφορμή τα δύο αυτά αιτήματα, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η υπουργική απόφαση, που θα δώσει την δυνατότητα στον δήμο του Πύργου να ενταχθεί σε πρόγραμμα ευνοϊκών ρυθμίσεων δόσεων ενώ τα δύο αιτήματα του δήμου Πύργου έχουν ήδη διαβιβασθεί από το υπουργείο Εσωτερικών στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προς αξιολόγηση και έγκριση. Συγκεκριμένα, η απάντηση που έλαβε χθες εγγράφως ο δήμος του Πύργου, αναφέρει ότι λόγω αρμοδιότητας οι αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. να προχωρήσουν άμεσα στη σύνταξη σχετικού σχεδίου Υπουργικής Απόφασης στα πλαίσια του ν.2275/94.

Αναλυτικά τα αιτήματα του δήμου Πύργου προς τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών αναφέρουν ότι:

«Λόγω της οικονομικής δυσπραγίας που υπάρχει στο Δήμο μας, εξαιτίας των γενικότερων οικονομικών δυσκολιών, αλλά και των θεομηνιών (Πλημμύρες, ανεμοστρόβιλους, κατολισθήσεις κ.α), που έπληξαν την περιοχή μας από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2016 παρατηρείται αδυναμία στους δημότες μας για την αποπληρωμή των οφειλών τους, τόσο στο ταμείο του Δήμου, όσο και στα δημόσια ταμεία, όπου δεν υπάρχει δυνατότητα υπαγωγής σε ρύθμιση μετά την τελευταία που έληξε 15-07-2015.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη διόγκωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών στο ταμείο Δήμου Πύργου και τα δημόσια ταμεία, όπως αυτές προκύπτουν από νέες και παλαιότερες οικονομικές υποχρεώσεις των δημοτών μας.

Για τους λόγους αυτούς και επειδή ο Δήμος μας έχει κηρυχθεί από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (αριθ. Πρωτ.6378/08-09-2016 και ΑΔΑ:760Π465ΦΘΕ-ΗΜΤ) η οποία λήγει στις 06-03-2017 και υπεβλήθη σήμερα το υπ’ αριθ. 128Δ/6-3-2017 έγγραφό μας περί παράταση κήρυξης του Δήμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για άλλους έξι (6) μήνες, ζητούμε να καταστεί δυνατή η υπαγωγή των κατοίκων του Δήμου Πύργου, σε ευνοϊκές ρυθμίσεις δόσεων προς όλα τα ταμεία.

Ειδικότερα για τα χρέη έναντι του Δήμου μας, προτείνεται να παρθεί άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει τη δυνατότητα υπαγωγής των δημοτών, σε ευνοϊκές ρυθμίσεις των 24 δόσεων για μικρές οφειλές και 60 δόσεων άνω των 3.000,00 ευρώ έναντι των οφειλών τους, στο ταμείο του Δήμου Πύργου καθώς και νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει τη δυνατότητα υπαγωγής των δημοτών, σε ευνοϊκές ρυθμίσεις από τις υπάρχουσες, έναντι των χρεών του στα δημόσια ταμεία».

Παναγιώτης Φωτεινόπουλος

Πηγή Γιακουμέλου

Όλη η επικαιρότητα