Χωρίς κατηγορία

Χημικά όπλα στη μάχη της Μοσούλης, παιδιά τραυματίες

Ακούστε το άρθρο
Δώδεκα άμαχοι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, νοσηλεύονται με τραύματα που φέρεται να προκλήθηκαν από την πρώτη επίθεση με χημικά όπλα που σημειώνεται αφότου ξεκίνησε η μάχη των ιρακινών δυνάμεων για την ανακατάληψη της Μοσούλης από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Παιδιά έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο με συμπτώματα έκθεσης σε χημικούς παράγοντες-σοβαρά αναπνευστικά και δερματολογικά προβλήματα.

Η σχετική ανακοίνωση έρχεται από την Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) χωρίς να αναφέρεται εάν σημειώθηκε ή περισσότερες επιθέσεις με χημικά όπλα, ούτε ποια πλευρά ευθύνεται.

Γιατρός της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού με τον οποίο επικοινώνησε το BBC δήλωσε ότι η ουσία που χρησιμοποιήθηκε δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμη, αλλά οι γιατροί αντιμετωπίζουν το περιστατικό ως χημική επίθεση.

Από το 2014, όταν κατέλαβε πολλά εδάφη στο Ιράκ, το Ισλαμικό Κράτος έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές χημικά όπλα εναντίον των ιρακινών δυνάμεων.

Ιρακινοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί ανέφεραν ότι δεν έχουν ενημερωθεί για την εκδήλωση επιθέσεων με χημικά όπλα στη ζώνη της Μοσούλης, όπου ο ιρακινός στρατός συναντά ισχυρή αντίσταση από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους.

Ο διευθυντής της ICRC για την περιοχή της Μέσης Ανατολής, Ρόμπερτ Μαρντίνι, δήλωσε ότι τις τελευταίες 48 ώρες έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία πέντε παιδιά και δύο γυναίκες που παρουσίαζαν συμπτώματα έκθεσης σε χημικούς παράγοντες.

«Η χρήση χημικών όπλων απαγορεύεται απολύτως από το Διεθνές Δίκαιο. Έχουμε ταραχτεί βαθιά από αυτά που είδαν οι συνάδελφοί μας και καταδικάζουμε με τον εντονότερο τρόπο τη χρήση χημικών όπλων, απ’ όπου κι αν προέρχεται» τόνισε.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα