Παιδί

Χημικές ουσίες ένοχες για κινητικά προβλήματα στα παιδιά

Ακούστε το άρθρο

Η μητρική έκθεση στις φθαλικές ενώσεις στα όψιμα στάδια της κύησης έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην κινητική λειτουργικότητα των παιδιών

Αμερικανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν εκτεθεί σε χημικές ουσίες που προστίθενται στα πλαστικά για τους προσδώσουν ευλυγισία αλλά και σε πλήθος προϊόντων προσωπικής υγιεινής, καλλυντικά και παιχνίδια, εμφανίζουν μετέπειτα κινητικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με άρθρο του Environmental Research, ομάδα ειδικών από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Υγείας Παίδων στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Mailman του Πανεπιστημίου Κολούμπια, εστίασε σε δείγμα 209 παιδιών από τη Νέα Υόρκη.

Οι ερευνητές μέτρησαν τα επίπεδα των φθαλικών ενώσεων (κατηγορία χημικών ενώσεων που χρησιμοποιούνται κυρίως ως πλαστικοποιητές) και των μεταβολιτών τους σε δείγματα ούρων που είχαν συλλέξει από μητέρες κατά το τελευταίο τρίμηνο της κύησης και όταν τα παιδιά τους ήταν τριών, πέντε και επτά ετών.

Με τον δείκτη BOT-2 αξιολόγησαν τα τυχόν κινητικά προβλήματα που μπορεί να είχαν εμφανίσει τα παιδιά όταν ήταν πια 11 ετών.

Από την ανάλυση των στοιχείων οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η μητρική έκθεση στις φθαλικές ενώσεις στα όψιμα στάδια της κύησης έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στην κινητική λειτουργικότητα των παιδιών, ειδικά στα κορίτσια.

«Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών του δείγματος είχαν κάτω ή πολύ κάτω από το μέσο όρο σκορ στην κλίμακα των κινητικών δεξιοτήτων. Μάλιστα, τα παιδιά ακόμα και με ελάχιστα κινητικά προβλήματα είχαν δυσκολία να συμμετάσχουν σε καθημερινές δραστηριότητες της παιδικής ηλικίας, ειδικά στον αθλητισμό. Τα παιδιά με κινητικές δυσκολίες είναι φυσικό να έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση, υψηλά επίπεδα άγχους και κατάθλιψη, καθώς και διαταραχές συμπεριφορά, όπως η ελλειμματική προσοχή και η υπερκινητικότητα», εξηγεί η Pam Factor-Litvak, καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο αμερικανικό πανεπιστήμιο και συγγραφέας της μελέτης.

H Julie Herbstman καθηγήτρια Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας συμπληρώνει ότι «η μελέτη έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία για τους κινδύνους υγείας από τις φθαλικές ενώσεις στην υγεία των παιδιών, στους οποίους περιλαμβάνονται το άσθμα και τα γνωστικά ελλείμματα. Δεδομένων όλων αυτών, οι μέλλουσες μητέρες θα πρέπει να περιορίζουν την επαφή τους με τα επίμαχα προϊόντα, όπως κραγιόν και καλλυντικά που περιέχουν πλαστικοποιητές. Επίσης, οι φορείς Υγείας και οι κατασκευαστές θα πρέπει να περιορίσουν και τελικά να εξαλείψουν την χρήση των φθαλικών ενώσεων. Και γενικότερα δεν θα πρέπει να επιτρέπεται η χρήση χημικών ουσιών όταν δεν έχει αποδειχθεί η ασφάλεια τους για την ανθρώπινη υγεία».

via 

Όλη η επικαιρότητα