Ελλάδα

Χίος: Διάσωση παρατημένων σκυλιών από βραχονησίδες

Δυστυχώς όπως μας λέει η Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Χίου, παρά την αυστηρή νομοθεσία, ακόμα εγκαταλείπουν διάφοροι τα σκυλιά τους.
Ακούστε το άρθρο

Έντεκα (11) παρατημένα σκυλάκια σε βραχονησίδες διέσωσαν εθελοντές από τη ομάδα Alma Libre σε συνεργασία με τους Φιλοζωικούς Συλλόγου Χίου και Οινουσσών. Η δράση έγινε το τριήμερο 16 με 18 Ιανουαρίου και τη Δευτέρα τα 9 από τα σκυλάκια ήδη έχουν βρει οικογένειες, όπως είπε στην ΕΡΤ Αιγαίου η πρόεδρος του Φιλοζωικού, Κατιάνα Χούλη.

Το γεγονός της εγκατάλειψης σκύλων πάνω σε βραχονησίδες της περιοχής, και όχι μόνο, δεν ήταν κάτι καινούργιο. Όμως ο Φιλοζωικός Σύλλογος Χίου δεν είχε τις επαφές εκείνες, ώστε να μπορέσει να οργανώσει μια τέτοια αποστολή. «Δύο φορές έχουμε πάρει γέννες, κουτάβια, από τις νησίδες, με τη βοήθεια του κτηνιάτρου κ. Βουγαζιανού», μας λέει η κα Χούλη.

Με την ίδρυση όμως του Φιλοζωϊκού Συλλόγου των Οινουσσών «Συζώ» και την συνεργασία με την ομάδα Alma Libre, ο δρόμος άνοιξε ώστε να βρεθεί μια καλά οργανωμένη ομάδα στον τόπο… εξορίας των σκύλων.

Κατάφεραν και εντόπισαν τα σκυλιά, 5 κουτάβια και 6 ενήλικα, και με επαγγελματικό τρόπο να τα πιάσουν και να τα μεταφέρουν καταρχήν στις Οινούσσες, σε συνεργασία με ψαράδες του νησιού.

«Τα παιδιά από την ομάδα Alma Libre δούλεψαν με τρομερό επαγγελματισμό», σημειώνει η Κατιάνα Χούλη. Εν συνεχεία με το βαποράκι της γραμμής τα μετέφεραν στη Χίο και σε συνεργασία με κτηνιάτρους του νησιού δόθηκαν οι πρώτες βοήθειες στα ζώα. Εμβόλια στείρωση και αποπαρασιτώσεις.

Τα 5 κουτάβια μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, τα τρία είναι ήδη σε οικογένειες. Ενώ μια ενήλικη σκυλίτσα, που ζούσε μόνη της σε μια βραχονησίδα, την υιοθέτησε η Σεραφίνα Αβραμίδου, η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, υπεύθυνη για τα ζώα στο Δήμο Αθηναίων. Δίνοντας της μάλιστα το όνομα «Μαστίχα».

Νονοί των 5 κουταβιών οι εθελοντές της Alma Libre, που θα φροντίσουν για την υιοθεσία τους, τους έδωσαν τα ονόματα Μάγια, Λούνα, Νίντζα, Λητώ και Ρόμεο!

«Εμπνευσμένα από τους χαρακτήρες του PJ Masks, καθότι ηρωική η επιβίωσή τους», σχολιάζει χαρακτηριστικά μέλος της ομάδας στην προσωπική του σελίδα σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Πέντε ενήλικα βρίσκονται σε κτηνιατρεία της Χίου και είναι πλέον έτοιμα για υιοθεσία. Μάλιστα 3 από αυτά θα μεταφερθούν στην Αθήνα και θα φιλοξενηθούν από εθελοντές του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Οινουσσών «Συζώ» που ζητά εθελοντές για να συνοδέψουν τα σκυλάκια την Τετάρτη το βράδυ με το πλοίο ΔΙΑΓΟΡΑΣ στον Πειραιά. Για να τα παραλάβουν οι εθελοντές από τον Άγιο Δημήτριο.

«Και έτσι θα μείνουν στη Χίο τα δύο και ελπίζουμε πολύ σύντομα να βρουν οικογένειες και αυτά. Είναι λίγο φοβικά, είναι λογικό όμως να νοιώθουν έτσι», σημειώνει η Κατιάνα Χούλη.

Δυστυχώς όπως μας λέει η Πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Χίου, παρά την αυστηρή νομοθεσία, ακόμα εγκαταλείπουν διάφοροι τα σκυλιά τους. Ο Σύλλογος τον τελευταίο 1,5 μήνα έχει εντοπίσει 20 εγκαταλελειμμένα κουτάβια.

Αισιοδοξεί ότι η συνεργασία με το Δήμο Χίου θα αποδώσει καρπούς και θα είναι έτοιμη η δομή για τα αδέσποτα ζώα, μέσα από το πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, μέχρι τέλος του 2023.

«Και παράλληλα να αλλάξει λίγο και η νοοτροπία του Χιώτη», σημειώνει η Κατιάνα Χούλη που επισημαίνει πως ο σύλλογος προσπαθεί για αυτό με σειρά βιωματικών εργαστηρίων σε σχολεία αλλά και εκδηλώσεις σε χωριά. Ενώ επόμενος στόχος είναι να ενημερωθούν οι πρόεδροι των κοινοτήτων για τις αλλαγές που έχει φέρει ο καινούργιος νόμος για τα ζώα συντροφιάς.

«Από αυτή την επιχείρηση στις βραχονησίδες, σημειώνει η πρόεδρος του Φιλοζωϊκού Συλλόγου Χίου, τα συμπεράσματα είναι πως καταρχήν όταν συνεργαζόμαστε έχουμε επιτυχίες.

Και ότι τα ζώα που σώθηκαν από ένα τελείως αφιλόξενο χώρο, τώρα τους αξίζει να πάνε σε ένα σπίτι και να βρουν μια οικογένεια που θα τα αγαπήσει και θα τα προστατεύσει ώστε να γνωρίσουν και το καλό πρόσωπο των ανθρώπων».

Πηγή: ΕΡΤ

Όλη η επικαιρότητα