Ηλεία Υγεία

Χειρουργεία καταρράκτη στο Νοσοκομείο Πύργου!

Ακούστε το άρθρο

Χειρουργεία καταρράκτη θα πραγματοποιούνται στο Γενικό Νοσοκομείο Πύργου «Ανδρέας Παπανδρέου», προσφέροντας μεγάλη «ανάσα» σε σημαντική μερίδα ασθενών, στο πλαίσιο της σχετικής συνεργασίας του νοσοκομείου με το Γενικό Νοσοκομείο «Άγιος Ανδρέας» της Πάτρας.

Η συνεργασία είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας που γίνεται εδώ και αρκετούς μήνες, η οποία στοχεύει στο να αναβαθμίσει τις δημόσιες υπηρεσίες Υγείας της Ηλείας και να αξιοποιήσει ανενεργό εξοπλισμό που διαθέτει το νοσηλευτικό ίδρυμα του Πύργου.
όπως τόνισε ο διοικητής του νοσοκομείου, Κώστας Διαμαντόπουλος, στρατηγικός στόχος  είναι η σταθεροποίηση  και η διεύρυνση του συστήματος Υγείας στο νομό σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, η οποία θα περιορίσει το «κύμα» εσωτερικής μετανάστευσης στα νοσοκομεία της Πάτρας για τέτοιου είδους επεμβάσεις και θα συμβάλει στη στενότερη συνεργασία με το ιατρικό προσωπικό της όμορης Αχαΐας…

Μάλιστα στην συνέλευση παραβρέθηκε και η υπάλληλος του ΟΣΚ που εξήγησε στους συγκεντρωμένους ότι εκτελεί υπηρεσιακή εντολή, βάση ΦΕΚ, με συγκεκριμένα κριτήρια για το αν τηρούνται οι προϋποθέσεις καταλληλότητας ενός κτιρίου βάση των οποίων εκδίδεται και η σχετική απόφαση.
Το γεγονός ότι ο δήμαρχος Πύργου φαίνεται να ζήτησε από την συγκεκριμένη Υπηρεσία να διενεργήσει έλεγχο καταλληλότητας του κτιρίου που στεγάζει το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου καθώς και αυτό του παλιού νοσοκομείου και όχι το σύνολο των σχολικών μονάδων του Δήμου δημιούργησε προβληματισμό στους εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα την χθεσινή κινητοποίηση…
«Το 2ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πύργου πληρεί τις προϋποθέσεις για να λειτούργει ως σχολείο αφού έχει φτιαχτεί ως Δημόσιο διδακτήριο. Το θέμα είναι αν τις πληρεί ακόμα από θέμα συντήρησης. Εμείς, μετά τον έλεγχο που θα κάνουμε θα εκδώσουμε μια γνωμάτευση που θα δοθεί σε όλα τα μέλη της επιτροπής»… ήταν η απάντηση της υπαλλήλου του ΟΣΚ, πάντα στα πλαίσια της υπηρεσιακής της αρμοδιότητας…
Οι συγκεντρωθέντες στη συνέχεια εξέφρασαν την άποψη ότι αν υπάρχει ενδεχόμενο μεταστέγασης, ή ακόμα και γκρεμίσματος του κτιρίου του 2ου Γυμνασίου-Λυκείου, θα πρέπει πρώτα να έχει εξευρεθεί η διάδοχη κατάσταση δηλαδή το κτίριο που θα μεταστεγαστεί. Και φυσικά το (όποιο) κτίριο να τηρεί όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις στέγασης σχολικής μονάδας… σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση «είμαστε κάθετοι» τόνισαν οι συγκεντρωθέντες.
Στη συνέλευση έδωσαν το παρόν και ο επικεφαλής της παράταξης «Όραμα Δημιουργίας» Γιάννης Αργυρόπουλος, η δημοτική σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Άβα Βαγγελάτου, καθώς και ο προϊστάμενος της Δ/θμιας Εκπ/σης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλος.

Απάντηση – Διαμαρτυρία των συλλόγων καθηγητών του 2ου Γυμνασίου και Λυκείου Πύργου στην πρόταση/πρόθεση της δημοτικής αρχής Πύργου για μεταφορά του σχολείου στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου…
Με κοινοποίηση προς στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον υφυπ. Παιδείας κ. Μπαξεβανάκη, την Διεύθυνση Δ/Θμιας Ν. Ηλείας, την ΚΤΥΠ ΑΕ, τον Δείμο Πύργου (υπεύθυνο Παιδείας), τον δήμαρχο Πύργου και την ΕΛΜΕ Ηλείας οι σύλλογοι διδασκόντων 2ου Γυμνάσιου και 2ου ΓΕΛ Πύργου, εξέδωσαν ανακοίνωση όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται: «Εκφράζουμε την έντονη αντίθεσή μας στην πρόθεση της δημοτικής αρχής Πύργου να μεταφέρει τη σχολική μονάδα του 2ου Γυμνασίου και 2ου ΓΕΛ Πύργου στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου.
Στο βασικό επιχείρημα της δημοτικής αρχής ότι οι αίθουσες και των δύο σχολείων είναι μικρές απαντάμε ότι οι μικρότερες αίθουσες εξασφαλίζουν καλύτερη ποιότητα μαθήματος, αφού ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα είναι μικρότερος. Εξάλλου η σημερινή μορφή των αιθουσών υφίσταται εδώ και τέσσερις δεκαετίες χωρίς να υπάρχει πρόβλημα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Να υπενθυμίσουμε σε όλους τους φορείς του Δήμου Πύργου όπως και στην τοπική κοινωνία , η οποία καλά γνωρίζει, ότι το παραδοσιακό συγκρότημα του 2ου Γυμνασίου – Λυκείου Πύργου με αυτή την υποδομή βρίσκεται στην πρώτη γραμμή επιτυχιών τόσο στις πανελλήνιες εξετάσεις όσο και σε διαγωνισμούς πολιτιστικού και αθλητικού περιεχομένου.
Η κατάσταση των κτιρίων που στεγάζουν τη σχολική μονάδα έχει κριθεί από τους αρμόδιους φορείς πολύ καλή και δεν αμφισβητείται η στατικότητά τους.
Η μεταφορά του σχολείου συνεπάγεται αλλαγή χωροταξίας με αρνητικά αποτελέσματα για το σύνολο των πολιτών. Ιδιαίτερα δεν εξυπηρετεί τους μαθητές που κατοικούν στο κέντρο της πόλης , δεδομένου ότι θα εξαναγκάζονται να μετακινούνται μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, σε περιοχή που καλύπτεται ήδη από τρείς σχολικές μονάδες ( 3ο Γυμνάσιο, 1ο ΓΕΛ, 4ο ΓΕΛ). Επιπλέον η τωρινή θέση το σχολικού συγκροτήματος εξυπηρετεί και τους μαθητές που μετακινούνται με λεωφορεία καθώς έξω από τον αύλειο χώρο υπάρχει στάση λεωφορείων.
Η μεταφορά του σχολείου στο χώρο του παλαιού Νοσοκομείου εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των μαθητών καθότι ο χώρος αυτός έχει επιβαρυνθεί από τη λειτουργία του ως Νοσοκομείο εξαιτίας της εκπομπής ακτινοβολίας για τη θεραπεία των ασθενών. Για τον παραπάνω λόγο η ίδια πρόταση στο παρελθόν από τον ίδιο δήμαρχο για μεταφορά του σχολείου στον ίδιο χώρο απορρίφθηκε.
Επειδή οι κοινωνίες δεν προάγονται με το να γκρεμίζονται σχολεία και να δημιουργούνται χώροι στάθμευσης για να ικανοποιηθούν προσωπικές φιλοδοξίες αιρετών και επειδή η χρονική στιγμή- έναρξη σχολικής χρονιάς- που επέλεξε ο Δήμαρχος να ανακινήσει το θέμα της μεταστέγασης του σχολείου, αποδεικνύει περίτρανα το πόσο αποστασιοποιημένος είναι από τα πραγματικά προβλήματα που ταλανίζουν την εκπαιδευτική κοινότητα.
Απαιτούμε
Από το Υπουργείο Παιδείας και κάθε άλλη εμπλεκόμενη αρχή να σταματήσει την απαράδεκτη και πέρα από κάθε λογική κινητοποίηση της δημοτικής αρχής για μεταστέγαση των σχολείων μας προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στη σχολική μας μονάδα και απερίσπαστα να ξεκινήσουμε τη νέα σχολική μας χρονιά».

Όλη η επικαιρότητα