Olympia Forum Τουρισμός

Choose Greece 2022 – Γιώργος Βαγγέλας: Ο θαλάσσιος τουρισμός στο επίκεντρο – Τι πρέπει να αλλάξει (βίντεο)

«Στην χώρα μας λειτουργούν μόνο 37 τουριστικοί λιμένες»
Ακούστε το άρθρο

Στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού, και στην πολύ σημαντική συμβολή του στην ευρωπαϊκή οικονομία, αναφέρθηκε εκτενώς κατά την διάρκεια της τοποθέτησης του, στην ημερίδα Choose Greece 2022, που διοργανώνεται από το Olympia Forum, o Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, Επικεφαλής της μελέτης για τα τουριστικά λιμάνια στην Ελλάδα, Γιώργος Βαγγέλας.

Ο κ. Βαγγέλας, τόνισε πως η Ελλάδα υστερεί ακόμη αρκετά σε αριθμό τουριστικών λιμένων και θέσεων ελλιμενισμού. Όπως σημείωσε, έχει διαπιστωθεί χαμηλή μέση δυναμικότητα των υφιστάμενων εγκαταστάσεων και πυκνότητα. Ενώ, το υφιστάμενο δίκτυο υπολείπεται του χωροθετημένου δικτύου.

Χαρακτηριστικό είναι, πως μόλις 37 τουριστικοί λιμένες λειτουργούν και υπάρχουν περιοχές της επικράτειας χωρίς τουριστικές λιμενικές υποδομές.

Αναλυτικά όσα είπε:

«Σημαντικό πρόβλημα είναι η διακυβέρνηση του Λιμενικού συστήματος. Υπάρχουν Πέντε διαφορετικοί φορείς διοίκησης και εκμετάλλευσης και αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν και πολλά υπουργεία που εμπλέκονται με διάφορες αρμοδιότητες άρα υπάρχει πολυπλοκότητα που δημιουργεί γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν επιτρέπει μία συνολική εποπτεία του συστήματος από το κράτος

Δημιουργήσαμε ένα μακροπρόθεσμο στρατηγικό Πλαίσιο στηρίζεται σε τέσσερις συν 1 πυλώνες. Ο πρώτος πυλώνας έχει να κάνει με τις υποδομές και τη διαμόρφωση δικτύου, ο δεύτερος έχει να κάνει με τις επενδύσεις, ο τρίτος με τη διοίκηση και τη διαχείριση τουριστικών λιμένων και ο τέταρτος με την ψηφιοποίηση. Η τελευταία παράμετρος είναι η πολιτική καθώς ότι ειπώθηκε ότι δεν έχει καμία σημασία αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση.

Αν υπάρχει πολιτική βούληση η βιομηχανία και η αγορά θα ακολουθήσει προκειμένου ο θαλάσσιος τουρισμός πρέπει να μπει στον τουριστικό χάρτη της χώρας».

Όλη η επικαιρότητα