Olympia Forum Τουρισμός

Choose Greece 2022 – Γιώργος Βερνίκος: «Είμαστε η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο»

«Εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι σχεδιασμοί. Με ενδιαφέρει τα υπουργεία να μου πουν για το 2022-2023 πόσες καινούργιες θέσεις ελλιμενισμού θα φτιάξουμε.»
Ακούστε το άρθρο

Για το μεγάλο πρόβλημα των θέσεων ελλιμενισμού, μίλησε ο πρόεδρος της «Vernikos Yachts», Γιώργος Βερνίκος, κατά την διάρκεια της τοποθέτησής του, στο πλαίσιο του τουριστικού συνεδρίου Choose Greece, που διοργανώνεται από το Olympia Forum.

«Θέλω τα υπουργεία να μου πουν για το 2022-2023 πόσες καινούργιες θέσεις ελλιμενισμού θα φτιάξουμε», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε πως σήμερα, υπάρχουν πολύ πιο συγκεκριμένες πολιτικές, πιο ευέλικτες και πιο έξυπνες και υπάρχουσες προωθημένες καταστάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν και πιο ευέλικτα συστήματα.

Αναλυτικά όσα είπε: 

«Με βάση τα σημερινά δεδομένα θα έλεγα ότι τα βασικά θέματα που αντιμετωπίζει ο ναυτικός τουρισμός είναι οι θέσεις ελλιμενισμού, γιατί όσον αφορά τα υπόλοιπα και τίποτα να μην κάνουμε ο τουρισμός θα ανεβαίνει γιατί είμαστε η πιο όμορφη χώρα στον κόσμο.

Εμένα δεν με ενδιαφέρουν οι σχεδιασμοί. Με ενδιαφέρει τα υπουργεία να μου πουν για το 2022-2023 πόσες καινούργιες θέσεις ελλιμενισμού θα φτιάξουμε. Σήμερα υπάρχει πεδίο λαμπρό με συγκεκριμένες πολιτικές πιο ευέλικτες και πιο έξυπνες και υπάρχουσες προωθημένες καταστάσεις που μπορούν να δημιουργήσουν και πιο ευέλικτα συστήματα.

Το να δημιουργείς ολοκληρωμένες μαρίνες έτσι όπως την εννοούσαμε πριν 20 και 30 χρόνια, σήμερα είναι ότι πιο δύσκολο. Σε όλη τη Μεσόγειο πουθενά στην Ευρώπη δεν μπορείς να φτιάξεις χωροθετημένες μαρίνες γιατί υπάρχουν τοπικές αντιδράσεις, υπάρχουν περιβαλλοντολογικά προβλήματα, οι νόμοι γίνονται πιο αυστηροί. Άρα τα πράγματα είναι δύσκολα εξ ορισμού.

Ο  θαλάσσιος τουρισμός έχει σχέση με τον ανθρώπινο παράγοντα, που έχουμε πρόβλημα με αυτό και την έλλειψη προσωπικού όπως όλοι οι κλάδοι.

Το τρίτο είναι ότι χρειαζόμαστε μυαλό. Να τονίσω τη σημασία που έχει το γεγονός ότι η κυβέρνηση θεωρεί πρωταρχικό τον τουρισμό και  γίνονται πολλές προσπάθειες γίνονται και λάθη,  όπως το ότι η Πολιτεία ψήφισε ειδικές διατάξεις για τα σκάφη με σημαίες εξωευρωπαϊκές λες και υπάρχουν θέσεις ελλιμενισμού.

Το τέταρτο είναι που θέλω να τονίσω είναι το θέμα το σεβασμό του περιβάλλοντος οικοσυστήματος βιοποικιλότητας. Εκεί υπάρχουν πολύ αυστηροί κανόνες και για αυτό ο καθένας που έρχεται στην Ελλάδα πρέπει να υπογράφει μια υπεύθυνη δήλωση ότι σέβεται το περιβάλλον και όλες βασικές αρχές και θα συμβάλει στο να υπάρχει διατήρηση σε όλο αυτό το φυσικού κάλλους το οποίο έχουμε».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε Live την ημερίδα εδώ:

Όλη η επικαιρότητα