Olympia Forum WEB tv Τουρισμός

Choose Greece 2022: O ελληνικός τουρισμός γυρίζει σελίδα!

Το 2022 θα είναι μία χρονιά ουσιαστικής ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό.
Ακούστε το άρθρο

Οι βάσεις για την προώθηση του Ελληνικού περιφερειακού σχεδίου τουριστικής προβολής παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία μπήκαν χθες κατά την διάρκεια των επιτυχημένων εργασιών του Choose Greece 2022 που έλαβε χώρα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Άπαντες συνηγόρησαν στο ότι το 2022 θα είναι μία χρονιά ουσιαστικής ανάκαμψης για τον ελληνικό τουρισμό, με την επάνοδο στα επίπεδα του 2019 να αποτελεί στόχο για το 2023.

Η φιλοξενία, η βιώσιμη ανάπτυξη, η αειφορία, οι αναδυόμενοι προορισμοί, η ασφάλεια, η υγιεινή και η διαχείριση κρίσεων, οι ευκαιρίες που προκύπτουν στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον αποτελούν βασικές τάσεις και προκλήσεις για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και κατά συνέπεια τον ελληνικό τουρισμό οι οποίες αναλύθηκαν στις πολλές και ενδιαφέρουσες ενότητες του συνεδρίου που διοργάνωσε χθες η Olympia Forum, στο οποίο συμμετείχε πλήθος σημαντικών ομιλητών τόσο από τον πολιτικό όσο και από τον επιχειρηματικό κόσμο.

«Δεν θα έχουμε μόνο μια υπέρβαση της κρίσης, αλλά και των προσδοκιών»

Ο Λευτέρης Βαρουξής (Α), Πρόεδρος του συνεδρίου Choose Greece, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης (Δ) και η υφυπουργός τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη (Κ), συμμετέχουν στο τουριστικό συνέδριο Choose Greece 2022, που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού ‘Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Παρασκευή 29 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

Για τις ανησυχίες, τα θετικά στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι και σήμερα, αλλά και για την γενικότερη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης εφέτος στην Ελλάδα έκανε λόγο η υφυπουργός Τουρισμός Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα της χθεσινής ημερίδας Choose Greece 2022, η οποία διοργανώθηκε από το Olympia Forum.

Η υφυπουργός τόνισε, ότι τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές είναι πολύ θετικά.

«Οι πρώτες ημέρες είναι φωτεινές για το κομμάτι του τουρισμού. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι έχουμε περισσότερες πτήσεις από περισσότερους σε περισσότερους προορισμούς και από ότι φαίνεται σε αεροσκάφη μεγαλύτερης χωρητικότητας και πιστεύουμε ότι θα έχουμε και υψηλές πληρότητες. Υπάρχει ανησυχία σε κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μεγαλύτερη έκθεση στο Ρωσικό κοινωνικό στοιχείο και είναι προφανές ότι οι κρατήσεις από την Ουκρανία και την Ρωσία εκεί δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες.

Από την άλλη όμως ήταν πολύ μικρή η έκθεσή μας τα τελευταία χρόνια στη ρωσική αγορά από το 2014 και μετά», ανέφερε η κ. Ζαχαράκη, και συνέχισε: «Η Αμερική έχει ενδιαφέρουσες πόλεις από τις οποίες αναχωρούν όπως η Ατλάντα , η Φιλαδέλφεια, η Ουάσιγκτον, η Βοστώνη, οι οποίες φέρνουν πολύ περισσότερο κόσμο στην Αθήνα από τις περισσότερες πόλεις της Αμερικής».

Όσο αφορά, την ταξιδιωτική κίνηση από την Ευρώπη, η υφυπουργός είπε: «Πάρα πολύ θετικά τα στοιχεία από την Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία οι Γάλλοι ψηφίζουν Ελλάδα φέτος και είμαστε νούμερο ένα προορισμός με εταιρείες οι οποίες διπλασιάζουν τις θέσεις για Ελλάδα. Άλλες χώρες που μας προτιμούν είναι η Ιταλία, η Ισπανία, η Κύπρος, το Ισραήλ από χώρες της Σκανδιναβίας και βέβαια γειτονικές χώρες των Βαλκανίων που κλασικά τροφοδοτούν και τη Βόρεια Ελλάδα».

Σχετικά με τα μέτρα, και τα πρωτόκολλα πρόληψης της Covid-19, η κ. Ζαχαράκη είπε: «τα πρωτόκολλα υγιεινής είναι γνωστά, ειδικά στα ξενοδοχεία που πρέπει να κρατήσουν κάποιους κανόνες είμαστε πολύ πιο χαλαροί φέτος αλλά και οι επιχειρηματίες ήξεραν νωρίς και ενημερώνονται έγκαιρα ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα στις επιχειρήσεις τους.

Η ελάφρυνση που υπάρχει ακόμα περισσότερο και στο κομμάτι του ταξιδιού δημιουργεί στον κόσμο όρεξη να ταξιδέψει και φαίνεται ότι δεν θα έχουμε μόνο μία υπέρβαση της κρίσης αλλά θα έχουμε και υπέρβαση των προσδοκιών». Όσο αφορά τις τιμές, τόνισε πως, «τα ταξίδια είναι στη μέση τιμή που ήταν και πέρυσι, άρα όλοι προσπαθούμε ώστε να διευκολύνουμε και την ελληνική οικογένεια και να απορροφηθεί το κόστος και να ανταποκριθεί σ’ αυτό που της αξίζει.

Το Πάσχα, οι Έλληνες ταξίδεψαν έδωσαν ενθαρρυντικά μηνύματα πολύ υψηλών πληροτήτων. Πολλές κρατήσεις τελευταίας στιγμής και πολλοί ταξίδεψαν ακόμη και τελευταία στιγμή χωρίς να έχουν κλείσει. Αυτό το Πάσχα, πάρα πολλές επιχειρήσεις κατάφεραν να δουλέψουν. Και τα χωριά μας γέμισαν γιατί ο κόσμος είχε ανάγκη να επισκεφτεί τα μέρη του μετά από καιρό».

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στο μεγάλο εγχείρημα του υπουργείου και της κυβέρνησης, το οποίο, έχει να κάνει με την αναδιοργάνωση της τουριστικής εκπαίδευσης, όπου τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια και είναι στόχος να μπει ένα ποιοτικό αποτύπωμα και μία σφραγίδα νέας αρχής.

Η κ. Ζαχαράκη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πήραμε μισό εκατομμύριο ευρώ τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου δουλεύουν οι δύο ομάδες εργασίας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία τουριστική Ακαδημία στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι σχολές μας, σχολές ξεναγών, τα ΙΕΚ μας που δίνουν πολύ καλά στελέχη σε όλη την αλυσίδα της φιλοξενίας και να κάνουμε ξενόγλωσσα τμήματα για να προσελκύσουμε κόσμο από το εξωτερικό οι οποίοι ονειρεύονται την Ελλάδα και ξέρουν ότι είναι ένας ιδανικός προορισμός.

Έχουμε πλειάδα χρηματοδοτικών εργαλείων για να βοηθήσουμε ξενοδοχειακές μονάδες να δώσει ποιοτικές επιλογές σε κόσμο που ψάχνει πλέον με αγωνία. Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει τα πάντα σε όλες τις ιδιαίτερες επιθυμίες του ταξιδιώτη. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να την κάνουμε ακόμα καλύτερη σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, να ανταπεξέρχεται μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία αλλά ευτυχώς είναι ανεξάντλητες ομορφιάς και έμπνευσης για αυτή την υπέροχη χώρα».

«Ο τουρισμός, μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής»

Ο Λευτέρης Βαρουξής, πρόεδρος του συνεδρίου, μιλάει στο τουριστικό συνέδριο Choose Greece 2022, που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού ‘Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Παρασκευή 29 Απριλίου 2022. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΪΟΣ ΧΑΣΙΑΛΗΣ

«Ο τουρισμός, μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής, να γίνει ο καταλύτης της ανάπτυξης, ο φορέας της εξωστρέφειας για μια Ελλάδα που αλλάζει».

Τα παραπάνω λόγια, ανήκουν στον πρόεδρο του Olympia Forum, Λευτέρη Βαρουξή, και αποτελούν το κεντρικό μήνυμα του Τουριστικού Συνεδρίου «Choose Greece 2022», το οποίο έλαβε χώρα χθες, για δεύτερη χρονιά από το Olympia Forum στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με πολλά ενδιαφέροντα πάνελ, και εξέχοντες ομιλητές.

Ο κ. Βαρουξής στον εναρκτήριο χαιρετισμό του μίλησε για τις θεματικές οι οποίες θα αναπτυχθούν κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, για τις δυσκολίες, τα προβλήματα, αλλά και τους στόχους και τις προοπτικές στον κλάδο του Ελληνικού τουρισμού, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη, για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος.

Ο εναρκτήριος χαιρετισμός του προέδρου του Olympia Forum, Λευτέρη Βαρουξή: «Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας καλωσορίζω και φέτος στο Choose Greece. Ο τουρισμός είναι ο τομέας που στηρίζει διαχρονικά την ελληνική οικονομία και την απασχόληση και κρατά όρθιες τις τοπικές κοινωνίες.

Η φιλοξενία, η βιώσιμη ανάπτυξη, η αειφορία, οι αναδυόμενοι προορισμοί, η ασφάλεια, η υγιεινή και η διαχείριση κρίσεων, οι ευκαιρίες που προκύπτουν στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον αποτελούν βασικές τάσεις και προκλήσεις για την παγκόσμια τουριστική βιομηχανία και κατά συνέπεια τον ελληνικό τουρισμό. Η κατανόησή τους, η παρουσίαση των βασικών τρόπων αντιμετώπισης και η αναζήτηση των βέλτιστων πρακτικών με στόχο την προσαρμογή του ελληνικού τουρισμού στις καθοριστικές παραμέτρους του μέλλοντος είναι το αντικείμενο του Τουριστικού Συνέδριου “Choose Greece 2022”, που διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από την Olympia Forum. Η χώρα μας, πολύ σωστά και πολύ έγκαιρα, έθεσε την ημερομηνία και τους κανόνες του ανοίγματος. Ό

μως η χρονιά δεν θα κριθεί μόνο από δικούς μας χειρισμούς. Θα κριθεί από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση και από την έκβαση του πολέμου στην Ουκρανία Μπροστά μας έχουμε ένα ακόμα δύσκολο και απαιτητικό καλοκαίρι.

Χρειάζεται λοιπόν μια διαρκής διαχείριση της καθημερινότητας και παράλληλα απαιτείται να γίνει κι ένας σχεδιασμός που να ξεπερνάει τον στενό ορίζοντα της φετινής τουριστικής περιόδου. Κι αυτό γιατί η κρίση, είτε είναι οικονομική, είτε υγειονομική, είτε γεωπολιτική, αλλάζει τα δεδομένα, και επαναπροσδιορίζει ολόκληρο το τουριστικό προϊόν.

Οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι πολλές. Ο παγκόσμιος τουρισμός έφτασε στο σημείο μηδέν για να καταλάβουμε ότι δεν μπορεί να είναι μια ερασιτεχνική απασχόληση αλλά χρειαζόμαστε τεχνογνωσία, στρατηγική, τεχνολογία και εθνική συνεννόηση για να αντιμετωπίσουμε τον διεθνή ανταγωνισμό.

Παγκοσμίως ολόκληρη η τουριστική βιομηχανία υποφέρει. Αυτό όμως μας δίνει και την ευκαιρία να δούμε τις σύγχρονες απαιτήσεις αυτής της κρίσιμης βιομηχανίας και μας επιβάλλει επαγγελματικές πρακτικές.

Ο συντονισμός, η διαχείριση της πληροφορίας, η διοίκηση των τουριστικών προορισμών και η δημιουργία μακροχρόνιας στρατηγικής είναι απαραίτητα και αυτονόητα εργαλεία. Χρειαζόμαστε προσεκτικό, στοχευμένο και μακρόπνοο σχεδιασμό, που θα αφήσει πίσω του το άναρχο μοντέλο του παρελθόντος.

Χρειαζόμαστε ένα νέο υπόδειγμα τουριστικής ανάπτυξης, με πολιτικές και κίνητρα που θα επιτρέψουν να αμβλύνουμε την εποχικότητα και να επεκτείνουμε χωρικά την τουριστική δραστηριότητα της χώρας.

Να αναβαθμίσουμε το τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες μας. Να δημιουργήσουμε πιο ολοκληρωμένες υπηρεσίες και εμπειρίες για τους επισκέπτες. Χρειαζόμαστε ένα μοντέλο που θα επιτρέψει σε κάθε περιφέρεια της χώρας μας να δημιουργήσει το δικό της προϊόν, με κανόνες που διασφαλίζουν την ποιότητα και τη βιωσιμότητα.

Βασικό συμπέρασμα είναι πως απαιτείται επαγγελματοποίηση του ελληνικού τουρισμού τόσο στο επίπεδο των επιχειρήσεων όσο και στο επίπεδο της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, αλλά και στο επίπεδο της χώρας συνολικά.

Ο τουρισμός, μπορεί και πρέπει να είναι πρωταγωνιστής, να γίνει ο καταλύτης της ανάπτυξης, ο φορέας της εξωστρέφειας για μια Ελλάδα που αλλάζει. Για μια Ελλάδα που κατάφερε να σταθεί όρθια σε μια τόσο μεγάλη κρίση. Για μια Ελλάδα που ξέρει να πρωτοπορεί, να πρωτοτυπεί και όχι να αντιγράφει».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το συνέδριο εδώ:

Μπορείτε να δείτε όσα ειπώθηκαν κατά την διάρκεια του συνεδρίου εδώ:

CHOOSE GREECE 2022

…πλώρη για το «Choose Greece 2023»

Ο τουρισμός αποτελεί ίσως τον σημαντικότερο πυλώνα της οικονομίας μας. Είναι ένας πολυδιάστατος τομέας, και σε αυτόν έχουν εμπλοκή εκτός από τους τουριστικούς εταίρους και οι τοπικές κοινωνίες, μέσω των τοπικών τους αρχών.

Μέσα από το «Choose Greece» που διοργάνωσε το «Olympia Forum» δόθηκε σε όλους τους εμπλεκόμενους βήμα για έναν ειλικρινή, ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο επί όλων των θεμάτων που αφορούν την τουριστική βιομηχανία και κατ’ επέκτασιν την τουριστική ανάπτυξη.

Εξαιρετικοί ομιλητές και εισηγητές ανέλυσαν ζητήματα ουσίας κι έκαναν προτάσεις που θα προσδώσουν θετική υπεραξία στο brand του τουρισμού. Η αρτιότητα όλων των παρουσιάσεων και η ανταλλαγή απόψεων βασισμένη σε πολύ τεκμηριωμένες τοποθετήσεις, συνέβαλαν στην απόκτηση πολύτιμης γνώσης.

Ο στόχος του Συνεδρίου – που ας σημειωθεί ότι δέχθηκε εξαιρετικές κριτικές και δεν ήταν άλλος από την ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας μεταξύ όλων των εμπλεκομένων φορέων, ώστε να αναληφθούν καινοτόμες δράσεις που θα συμβάλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του τουρισμού μας και στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας – κατά γενική ομολογία επετεύχθη.

Τρανή απόδειξη, η αθρόα συμμετοχή συνέδρων και μιας ομάδας επίλεκτων ομιλητών υψηλού επιπέδου, προερχόμενων τόσο από την τουριστική βιομηχανία όσο και από την ακαδημαϊκή κοινότητα και από την Διοίκηση.

Κι όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ένας εκ των συνέδρων «μετά το σημερινό συνέδριο διαθέτουμε μια πολύ καλύτερη γνώση και εμπειρία που θα επιτρέψουν στην Κυβέρνηση , στις περιφερειακές αρχές και εταιρείες που ασχολούνται με το τουριστικό προϊόν να λάβουν πλέον ορθές αποφάσεις».

Η διοργάνωση ενός Συνεδρίου αποτελεί αναμφισβήτητα ένα «κομμάτι» από τη ζωή όσων το εμπνεύστηκαν και το υλοποίησαν.

Αποτελεί όμως και «κομμάτι» της ζωής των ανθρώπων που στάθηκαν δίπλα μας από την εκκίνηση μέχρι το τέλος του όλου εγχειρήματος.

Το Συνέδριο δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την υποστήριξη φορέων και ατόμων.

Από τη θέση αυτή θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όσους πίστεψαν σε αυτή την προσπάθεια και δέσμευσαν χρόνο και πόρους για να γίνει πραγματικότητα

Το εγχείρημα πέτυχε!

Κατά γενική ομολογία θέσαμε τον πήχη ψηλά.

Επόμενος στόχος μας λοιπόν να τον ξεπεράσουμε.

Στο 3ο Choose Greece.

Οπότε ραντεβού σε ένα περίπου χρόνο …

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε Επίσης

Όλη η επικαιρότητα