Choose Greece 2022 – Σοφία Ζαχαράκη: «Δεν θα έχουμε μόνο μια υπέρβαση της κρίσης, αλλά και των προσδοκιών» (βίντεο)

Share

Για τις ανησυχίες, τα θετικά στοιχεία που έχουν προκύψει μέχρι και σήμερα, αλλά και για  την γενικότερη εξέλιξη της τουριστικής κίνησης εφέτος στην Ελλάδα έκανε λόγο η υφυπουργός Τουρισμός Σοφία Ζαχαράκη από το βήμα της σημερινής ημερίδας Choose Greece 2022, η οποία διοργανώνεται από το Olympia Forum.

Η υφυπουργός τόνισε, ότι τα μηνύματα από τις διεθνείς αγορές είναι πολύ θετικά.

«Οι πρώτες ημέρες είναι φωτεινές για το κομμάτι του τουρισμού. Το πρώτο συμπέρασμα είναι ότι έχουμε περισσότερες πτήσεις από περισσότερους σε περισσότερους προορισμούς και από ότι φαίνεται σε αεροσκάφη μεγαλύτερης χωρητικότητας και πιστεύουμε ότι θα έχουμε και υψηλές πληρότητες.

Υπάρχει ανησυχία σε κάποιες επιχειρήσεις οι οποίες είχαν μεγαλύτερη έκθεση στο Ρωσικό κοινωνικό στοιχείο και είναι προφανές ότι οι κρατήσεις από την Ουκρανία και την Ρωσία εκεί δεν μπορούν να θεωρηθούν δεδομένες. Από την άλλη όμως ήταν πολύ μικρή έκθεση μας τα τελευταία χρόνια στη ρωσική αγορά από το 2014 και μετά, ανέφερε η  κ. Ζαχαράκη, και συνέχισε:

Η Αμερική έχει ενδιαφέρουσες πόλεις από τις οποίες αναχωρούν όπως η Ατλάντα , η Φιλαδέλφεια, η Ουάσιγκτον, η Βοστώνη, οι οποίες φέρνουν πολύ περισσότερο κόσμο στην Αθήνα από τις περισσότερες πόλεις της Αμερικής.

Όσο αφορά, την ταξιδιωτική κίνηση από την Ευρώπη, η υφυπουργός είπε:

Πάρα πολύ θετικά τα στοιχεία από την Μεγάλη Βρετανία, την Γαλλία οι Γάλλοι ψηφίζουν Ελλάδα φέτος και είμαστε νούμερο ένα προορισμός με εταιρείες οι οποίες διπλασιάζουν τις θέσεις για Ελλάδα. Άλλες χώρες που μας προτιμούν είναι η Ιταλία, Ισπανία Κύπρο Ισραήλ από χώρες Σκανδιναβίας και βέβαια γειτονικές χώρες των Βαλκανίων που κλασικά τροφοδοτούν και τη Βόρεια Ελλάδα.

Σχετικά με τα μέτρα, και τα πρωτόκολλα πρόληψης της Covid-19, η κ. Ζαχαράκη είπε: «τα πρωτόκολλα υγιεινής είναι γνωστά, ειδικά στα ξενοδοχεία που πρέπει να κρατήσουν κάποιους κανόνες είμαστε πολύ πιο χαλαροί φέτος αλλά και οι επιχειρηματίες ήξεραν νωρίς και ενημερώνονται έγκαιρα ώστε να μπορούν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα στις επιχειρήσεις τους. Η ελάφρυνση που υπάρχει ακόμα περισσότερο και στο κομμάτι του ταξιδιού δημιουργεί στον κόσμο όρεξη να ταξιδέψει και φαίνεται ότι δεν θα έχουμε μόνο μία υπέρβαση της κρίσης αλλά θα έχουμε και υπέρβαση των προσδοκιών».

Όσο αφορά τις τιμές, τόνισε πως, «τα ταξίδια είναι στη μέση τιμή που ήταν και πέρυσι, άρα όλοι προσπαθούμε ώστε να διευκολύνουμε και την ελληνική οικογένεια και να απορροφηθεί το κόστος και να ανταποκριθείς αυτό που της αξίζει. Το Πάσχα, οι Έλληνες ταξίδεψαν έδωσαν ενθαρρυντικά μηνύματα πολύ υψηλών πληροτήτων. Πολλές κρατήσεις τελευταίας στιγμής και πολλοί ταξίδεψαν ακόμη και τελευταία στιγμή χωρίς να έχουν κλείσει. Αυτό το Πάσχα, πάρα πολλές επιχειρήσεις κατάφεραν να δουλέψουν. Και τα χωριά μας γέμισαν γιατί ο κόσμος είχε ανάγκη να επισκεφτεί τα μέρη του μετά από καιρό.»

Η υφυπουργός αναφέρθηκε στο μεγάλο εγχείρημα του υπουργείου και της κυβέρνησης, το οποίο, έχει να κάνει με την αναδιοργάνωση της τουριστικής εκπαίδευσης, όπου τα πράγματα δεν πάνε πολύ καλά τα τελευταία χρόνια και είναι στόχος να μπει ένα ποιοτικό αποτύπωμα και μία σφραγίδα νέας αρχής.

Η κ. Ζαχαράκη, τόνισε χαρακτηριστικά: «Πήραμε μισό εκατομμύριο ευρώ τεχνική βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπου δουλεύουν οι δύο ομάδες εργασίας. Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε μία τουριστική Ακαδημία στην οποία θα περιλαμβάνονται όλες οι σχολές μας, σχολές ξεναγών, τα ΙΕΚ μας που δίνουν πολύ καλά στελέχη σε όλη την αλυσίδα της φιλοξενίας και να κάνουμε ξενόγλωσσα τμήματα για να προσελκύσουμε κόσμο από το εξωτερικό οι οποίοι ονειρεύονται την Ελλάδα και ξέρουν ότι είναι ένας ιδανικός προορισμός.

Σίγουρα είναι προτεραιότητα και το κομμάτι της αισθητικής. Πάρα πολλά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις επιλέγουν αυτά τα οποία είναι και πιο περιβαλλοντικά φιλικά γιατί και ο νέος ο ταξιδιώτης είναι διατεθειμένος να δώσει περισσότερα χρήματα πτήση που είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον και σε ένα ξενοδοχείο που θα είναι πιο φιλικό προς τις βιώσιμες

Έχουμε πλειάδα χρηματοδοτικών εργαλείων για να βοηθήσουμε ξενοδοχειακές μονάδες να δώσει ποιοτικές επιλογές σε κόσμο που ψάχνει πλέον με αγωνία.

Η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει τα πάντα σε όλες τις ιδιαίτερες επιθυμίες του ταξιδιώτη. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να την κάνουμε ακόμα καλύτερη σε υποδομές, ανθρώπινο δυναμικό, να ανταπεξέρχεται μέσα σε μία δύσκολη συγκυρία αλλά ευτυχώς είναι ανεξάντλητες ομορφιάς και έμπνευσης για αυτή την υπέροχη χώρα».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε Live την ημερίδα εδώ: